COP21 - Η ιστορική Σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι ξεκινά

COP21 - Η ιστορική Σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι ξεκινά Facebook Twitter
Ο Πύργος του Άιφελ με ειδικό φωτισμό και προβολή μηνυμάτων για την έναρξη της Συνόδου
0

Περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων λαμβάνουν μέρος στη σημερινή έναρξη της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.


Στο πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), που μετατράπηκε σε φρούριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου –τις πιο φονικές στη Γαλλία–, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν θα υποδεχθούν τον Αμερικανό Μπαράκ Ομπάμα, τον κινέζο Σι Τζινπίνγκ, τον ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ινδό Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.


Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί κατά την έναρξη μιας τελετής, γύρω στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς (11:00 τοπική ώρα και 12:00 ώρα Ελλάδας), στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.


Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 πορείες σε όλο τον κόσμο με αίτημα μια "ισχυρή συμφωνία για το κλίμα", και αμαυρώθηκαν στο Παρίσι από συγκρούσεις, οι ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν με τη σειρά –για τρία λεπτά το πολύ o καθένας– για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες τους.


Οι πρωτιές δεν λείπουν από αυτή τη "COP21", που θα φιλοξενήσει 10.000 αντιπροσώπους, παρατηρητές και δημοσιογράφους: είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης, η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι.


Αντικείμενο αυτών των δυο εβδομάδων: η επεξεργασία της πρώτης συμφωνίας που θα δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ