Απεργία την Πρωτομαγιά

Ελ Μπαραντέι: Η Δύση είναι υπεύθυνη για το Ισλαμικό Κράτος

Ελ Μπαραντέι: Η Δύση είναι υπεύθυνη για το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
1

Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη το 2005 και πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) με έδρα στη Βιέννη, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έδωσε σήμερα συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», όπου και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της Δύσης, την οποία έχρισε ως υπεύθυνη για τη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με την άποψη του, μπορεί ακόμη και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος να χαρακτήρισε το «Ισλαμικό Κράτος» ένα αποκύημα της αμερικάνικης εισβολής στο Ιράκ το 2003 - όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο: Είναι συνέπεια της κακομεταχείρισης της Μέσης Ανατολής, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Δύση «πήγε στο κρεβάτι» με όλους τους δικτάτορες, αδιαφορώντας πλήρως για τους ανθρώπους.

Διερωτώμενος για το ποιος έφερε το Ισλάμ στην πολιτική, ο Ελ Μπαραντέι επεσήμανε πως η Δύση ακολούθησε την τακτική των παρωπίδων: Στο μεν Αφγανιστάν χρησιμοποίησε τους Μουτζαχεντίν οι οποίοι αργότερα συνέχισαν μόνοι τους, ενώ στη δε Συρία επιδίωξε να εξελίξει ένα είδος «μετριοπαθών επαναστατών», οι οποίοι αυτομόλησαν στους εξτρεμιστές.

Ο Ελ Μπαραντέι χαρακτήρισε τη ζωή στη Μέση Ανατολή ως ένα είδος σκλαβιάς. «Δεν υπάρχει ελευθερία για να εκφραστεί κανείς και να εξελιχθεί», τονισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι σ’ αυτά προστίθεται η μεγάλη φτώχεια, η ανισότητα και το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Ο ίδιος πιστεύει πως το στοιχείο που συνδέει όλους τους ανθρώπους στην περιοχή είναι ένα βαθύ συναίσθημα ταπείνωσης, αρχής γενομένης με το Παλαιστινιακό που υπήρξε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα καθεστώτα της περιοχής και όχι μόνο. Για τους ανθρώπους κανείς δεν ενδιαφέρεται από το εξωτερικό, ενώ οι δικές τους κυβερνήσεις τους μεταχειρίζονται σαν σκουπίδια. «Οι άνθρωποι στην τηλεόραση βλέπουν να φονεύονται Μουσουλμάνοι στη Γάζα, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη - και κάποιος τους λέει ότι πρόκειται για μια μεγάλη συνωμοσία, και πως θα πρέπει να αγωνιστούν» διαπιστώνει ο κ. Ελ Μπαραντέι.

Μέσα σε ένα τέτοιο στάτους, κάποιος μπορεί να βρει νόημα στην παράφρονα ιδέα μιας συλλογικής θρησκευτικής αφύπνισης. Σχολιάζοντας τη θέση ότι το πρώτο κύμα στρατολόγησης στην Ευρώπη εμφανίστηκε με το επιχείρημα ότι στη Συρία σφάζονται Σουνίτες, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επισημαίνει ότι τα περί διαμάχης Σουνιτών και Σιιτών συνιστούν μια απάτη, μια «μάσκα» πίσω από την οποία κρύβεται τοπικές πολιτικές αντιπαλότητες.

Ως προς την προσχώρηση ανθρώπων από τη Δύση στο Ισλαμικό Κράτος, ο κ. Ελ Μπαραντέι επισημαίνει ότι υπήρξε αποτυχία στο να μεταδοθεί στους νέους η εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα, απέναντι στο οποίο υπάρχει μεγάλη διαμαρτυρία: Αρκεί να δει κανείς την επικρατούσα ανισότητα, όπου τον επόμενο χρόνο, ποσοστό 1% των πλούσιων, δηλαδή «80 δισεκατομμυριούχοι που χωράνε σε ένα λεωφορείο», θα έχουν περιουσία όσο το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημειώνοντας πως ό,τι και να γίνει σε σχέση με τη Συρία θα πρέπει να έχει διεθνή νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ, ο Αιγύπτιος νομπελίστας ασκεί κριτική στη Δύση που επέτρεψε να υπάρξει συνεχής χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς να θεωρεί ότι για όλα την ευθύνη την έχει μόνον η Δύση. Η Δύση ποτέ δεν κατόρθωσε να μεταχειριστεί ισότιμα τη Ρωσία, να δημιουργήσει μια σχέση εργασίας, και τώρα πληρώνει το τίμημα στην Ουκρανία, στη Συρία, όπως επίσης και στο θέμα του αφοπλισμού, όπου πλέον τίποτε δεν κινείται.

Κατά την άποψή του, απαιτείται επίσης σαφέστατα μια θρησκευτική μεταρρύθμιση, ενώ η περιοχή θα πρέπει να πάρει στα χέρια της τις τύχες της, τα δικά της προβλήματα

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Αν όμως δεν αναλογιστούμε ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση του, θα έχουμε ένα δεύτερο και ένα τρίτο Ισλαμικό Κράτος. Ίσως χρειαζόμαστε ένα τελείως νέο σύστημα, ίσως πρέπει ο θεσμός του κράτους να επανεξεταστεί πλήρως», τονίζει χαρακτηριστικά στην κατάληξη της συνέντευξής του.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πως φταίει η Δύση είναι κάτι που έχει νόημα να το λέει η ίδια ως αυτοκριτική. Το να το λένε οι άλλοι εντάσσεται μάλλον στο κλασσικό πλαίσιο μοιρολατρείας κάποιων χωρών που είναι και το πραγματικό τους πρόβλημα. Κρατώ την πρόταση της θρησκευτικής μεταρρύθμισης.