Διπλωματικό θρίλερ Ρωσίας -Τουρκίας, αναμένοντας την αντίδραση Πούτιν

Διπλωματικό θρίλερ Ρωσίας -Τουρκίας, αναμένοντας την αντίδραση Πούτιν Facebook Twitter
1

Σε πόλεμο ανακοινώσεων έχουν επιδοθεί εκατέρωθεν Ρωσία και Τουρκία μετά την είδηση πως καταρρίφθηκε μαχητικό επειδή παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της Δούμας (ρωσική Κάτω Βουλή) και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Νικολάι Λέβιτσεφ κατηγόρησε την Τουρκία πως υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και πως κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Συρία, μεταδίδει ο Guardian.

Ο ίδιος πρότεινε η Ρωσία να ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία και να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται εκεί. Ο Λεβιτσέφ σύγκρινε την επίθεση με τον βομβαρδισμό του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, που φέρεται να καταρρίφθηκε από τους τζιχαντιστές. 

Στο μεταξύ τα πολιτικά σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με τον πως θα αντιδράσει τελικά η Ρωσία, που έχει αποδείξει το σκληρό της πρόσωπο σε τέτοιες περιπτώσεις και όλοι περιμένουν την επίσημη τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ζήτημα. Νωρίτερα η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε πως "ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", σημειώνοντας πως υπήρξαν προηγουμένως αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις.

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται ότι υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου ενώ διαψεύδει και τον τουρκικό ισχυρισμό ότι το ρωσικό αεροσκάφος προειδοποιήθηκε. Υποστηρίζει δε ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι το αεροπλάνο δεν είχε παραβιάσει τουρκικό εναέριο χώρο και πετούσε σε υψόμετρο 6.000 μέτρων, όταν καταρρίφθηκε «πιθανόν από το έδαφος."

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

O Aaron Stein, συγγραφέας ενός βιβλίου για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δήλωσε στον Guardian ότι η Μόσχα υπολόγιζε λάθος προχωρώντας σε κατ 'επανάληψη παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ρωσίας. "Αυτή είναι η τέταρτη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από Ρώσους από τότε που άρχισαν αεροπορικές επιδρομές. Οι κανόνες της Τουρκίας για συνθήκες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και γνωστοί. Η Μόσχα δεν τα είχε υπολογίσει καλά..."

Το ΝΑΤΟ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. "ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Πριν λίγο έγινε γνωστό πως το ΝΑΤΟ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατάρριψη του αεροσκάφους, μεταδίδουν οι Times. 

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.


Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".


"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια