Θύελλα στο Ισραήλ για τη δήλωση Νετανιάχου που «αθωώνει» τον Χίτλερ

Θύελλα στο Ισραήλ για τη δήλωση Νετανιάχου που «αθωώνει» τον Χίτλερ Facebook Twitter
0

Θύελλα κριτικής αντιμετωπίζει στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος ουσιαστικά «αθώωσε» τον Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων λέγοντας ότι ο ηγέτης των Ναζί ήθελε απλώς να τους διώξει αλλά επηρεάστηκε από έναν μουφτή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο παγκόσμιο σιωνιστικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ όπου ο Νετανιάχου είπε συγκεκριμένα: «Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους την εποχή εκείνη, ήθελε να τους εκδιώξει. Και ο μουφτής Αμίν αλ-Χουσεϊνί πήγε στον Χίτλερ και είπε: « Αν τους απελάσεις, όλοι θα έρθουν εδώ [στην Παλαιστίνη]» Ο Χίτλερ στη συνέχεια ρώτησε: "Τι πρέπει να κάνω με αυτούς» και ο μουφτής απήντησε: "Κάψτε τους.»

Μεταξύ αυτών που αμφισβητούν την ερμηνεία του Νετανιάχου ήταν και ο καθηγητής Ιστορίας Νταν Μιτζμαν,  επικεφαλής του Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν και επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για το Ολοκαύτωμα ο οποίος είπε ότι η συνάντηση του μουφτή με τον Χίτλερ έγινε αλλά αφότου το Ολοκαύτωμα είχε ξεκινήσει.  


Κι άλλοι ιστορικοί όπως ο Yad Vashem και η καθηγήτρια Dina Porat, χαρακτήρισαν ανακριβείς τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου  ο οποίος θέλησε να ενοχοποιήσει ιστορικά τους Παλαιστίνιους για τη χρήση βίας.

Ο ισχυρισμός ότι ο Husseini - ο οποίος συναντήθηκε και υποστήριξε τον Χίτλερ - ήταν αυτός που είχε  την ιδέα της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης έχει απορριφθεί από τους περισσότερους ιστορικούς.

"Αυτή είναι μια επικίνδυνη ιστορική διαστρέβλωση και απαιτώ από το Νετανιάχου το διορθώσει αμέσως καθώς ελαχιστοποιεί το Ολοκαύτωμα, το ναζισμό και την ευθύνη  του Χίτλερ στην τρομερή καταστροφή του λαού μας,» έγραψε άλλος ιστορικός στο Facebook.  


Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον Νετανιάχου, o υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν δήλωσε στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι η ιδέα για την Τελική Λύση ήταν του Χίτλερ, και ότι ο Μουφτής προσχώρησε σε αυτή - κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Αρχή ότι  χρησιμοποιεί «την κληρονομιά των Ναζί" .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM