Το Ισραήλ στον κλοιό της βίας - Ανησυχία από τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ στον κλοιό της βίας - Ανησυχία από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Παλαιστίνιοι καλύπτουν τα πρόσωπά τους ενώ δέχονται δακρυγόνα από τις αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ
0

O Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά του ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και καταδίκασε την απώλεια της ζωής οποιουδήποτε αθώου είτε είναι Ισραηλινός είτε Παλαιστίνιος.


Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με αξιωματούχους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με την κλιμάκωση της βίας.

Ένας άνδρας μαχαίρωσε και τραυμάτισε μια γυναίκα σήμερα κοντά σε ένα σταθμό λεωφορείων στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σε μια νέα επίθεση με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών, προτού τον «εξουδετερώσουν» αστυνομικοί, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.


Η 70χρονη γυναίκα τραυματίστηκε, προσέθεσε η αστυνομία που περιέγραψε τον δράστη ως έναν Άραβα «τρομοκράτη», κατά τη φρασεολογία των ισραηλινών δυνάμεων επιβολής της τάξης για τους Παλαιστίνιους.


Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο περιέγραψε τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν μετά την επίθεση η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια πολυσύχναστη συνοικία της Ιερουσαλήμ.


Οι αστυνομικοί, αναζητώντας τον άνδρα, διέταξαν τους περίοικους να προστατευθούν. Η δημοσιογράφος είδε να αναπτύσσονται ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και να κυνηγούν έναν άνδρα ενώ ένας άλλος φώναζε «αυτός είναι ο τρομοκράτης».


Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με μαχαίρι σήμερα στην Ιερουσαλήμ.


Νωρίτερα σήμερα ένας άνδρας επιχείρησε να μαχαιρώσει ένα στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας σε περιοχή κοντά στην Παλιά Πόλη, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο δράστης σκοτώθηκε από τα πυρά εναντίον του, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.
Παλαιστινιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον Μπάσελ Σαντρ, 20 ετών, που κατάγεται από τη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ στον κλοιό της βίας - Ανησυχία από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
H κηδεία ενός θύματος από την χθεσινή επίθεση στο λεωφορείο

Η ισραηλινή αστυνομία άρχισε σήμερα να εγκαθιστά σημεία ελέγχου στις προσβάσεις των παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλαδή στις εξόδους χωριών και συνοικιών της παλαιστινιακής πλευράς της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ Ιερουσαλήμ, την επομένη του σοβαρότερου κύματος πρόσφατων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.


Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα νέα μέτρα που υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για την καταπολέμηση των παλαιστινιακών βίαιων επεισοδίων που ξεπέρασαν ένα νέο όριο χθες, με τον θάνατο τριών Ισραηλινών σε δύο επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ.


Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε κυρίως να επιτρέπει στην αστυνομία να προχωρεί στον αποκλεισμό αραβικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση συμπλοκών ή υποκίνησης στη βία", ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Το συμβούλιο αποφάσισε κυρίως ότι εκτός από την κατεδάφιση των σπιτιών των τρομοκρατών, καμιά νέα κατασκευή δεν θα επιτραπεί στο σημείο αυτό, ότι οι ιδιοκτησίες τρομοκρατών θα κατάσχονται και ότι η άδεια παραμονής στο Ισραήλ θα ανακαλείται. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών ώστε να ενισχύουν τους στρατιώτες στην ασφάλεια του Ισραήλ κυρίως κατά μήκος του τείχους ασφαλείας".

Χθες ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την αποκατάσταση της ηρεμίας". Η κυβέρνηση "θα αποφασίσει σήμερα ακόμη και πρόσθετα ισχυρά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ επί του πεδίου το γρηγορότερο δυνατό".
Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τις χθεσινές δύο επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ. "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βοστόνη. Κάλεσε τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία.


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν "καταδίκασε όλες τις ενέργειες τρομοκρατίας τις οποίες παρακολουθήσαμε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η κατά τα φαινόμενα υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι επίσης ανησυχητική και πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά".

Δύο Παλαιστίνιοι σκόρπισαν τον τρόμο χθες ανοίγοντας πυρ μέσα σε λεωφορείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο δύο Ισραηλινών και τον τραυματισμό αρκετών. Η επίθεση αυτή επιβάρυνε την ένταση στην πόλη, αναβιώνοντας τη μνήμη των παλαιστινιακών εξεγέρσεων του 1987 και του 2000, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δημόσιες μεταφορές αποτελούσαν προτιμώμενο στόχο.


Είναι η πρώτη επίθεση με πυροβόλο όπλο στην Ιερουσαλήμ από τότε που ξέσπασε η έκρηξη βίας την 1η Οκτωβρίου --με τη δολοφονία δύο εποίκων-- η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο επτά Ισραηλινών και 30 Παλαιστινίων, ανάμεσα τους αρκετοί δράστες επιθέσεων.


Ταυτόχρονη επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι προκάλεσε επίσης χθες τον θάνατο ενός Ισραηλινού στη Δυτική Ιερουσαλήμ.


Συγκεκριμένα, μερικά λεπτά μετά την επίθεση μέσα στο λεωφορείο, ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε περαστικούς σε στάση λεωφορείου σε γειτονιά υπερ-ορθόδοξων εβραίων στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας ελαφρά έναν ακόμη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM