Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών για την Volkswagen

Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών για την Volkswagen Facebook Twitter
0

Για ένα πλήθος αγωγών από όλο τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμάζεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen μετά την αποκάλυψη της κομπίνας με το παράνομο λογισμικό που έδειχνε λιγότερους ρύπους στα ντιζελοκίνητα οχήματα της.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ανοίξει έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει εγκληματική συμπεριφορά, την  ώρα που πολλά άτομα έχουν ήδη αναλάβει νομική δράση σε αρκετές χώρες με αγωγές κατά της εταιρείας.

Απάτη, αθέμιτος ανταγωνισμός, ηθική βλάβη, παράνομη διαφήμιση, βλάβη στην υγεία είναι μερικές από τις κατηγορίες που προσάπτουν οι ενάγοντες στην VW, που καλείται να αντιμετωπίσει έναν δικαστικό κυκεώνα, τόσο από μεμονωμένα άτομα όσο και από κυβερνήσεις, μετόχους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώσεις καταναλωτών.

Όπως δηλώνει στην El Pais ο Santiago Viciano, δικηγόρος που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους αγωγές, οι κυρώσεις θα συζητηθούν σε δύο τμήματα: Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γερμανικός κολοσσός θα αντιμετωπίσει τρία είδη κυρώσεων. Τις διοικητικές που επιβάλλονται από κυβερνήσεις, τις ποινικές που στρέφονται κατά των υπευθύνων για απάτη και των πολιτών που θα ζητήσουν αποζημιώσεις. Στις ΗΠΑ ήδη υπάρχουν 200 ατομικές αγωγές με απαιτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η VW για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των αγωγών έχει επιστρατεύσει τις υπηρεσίες ενός από τα πιο έμπειρα δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ, το Kirkland & Ellis, που είχε προσληφθεί από την ΒΡ μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, μια υπόθεση που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πρόστιμο 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια (18.3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανοίξει   έρευνα για να προσδιορίσει  αν υπάρχει ποινική ευθύνη. Στη Γερμανία εισαγγελείς στο Braunschweig, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στη βόρεια Γερμανία, άνοιξαν στις 28 Σεπτεμβρίου μια έρευνα κατά της εταιρείας για απάτη. Επίσης το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού άνοιξε έρευνα στις 2 Οκτωβρίου για "διακεκριμένη απάτησε ένα προϊόν που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία". 

Στις ΗΠΑ, σε προηγούμενες περιπτώσεις απάτησε ο πέλεκυς έπεφτε βαρύς . Η General Motors πλήρωσε το περασμένο έτος 880 εκατομμύρια ευρώ για ένα πρόβλημα στο σύστημα   εκτιμάται ότι σκότωσε 124 ανθρώπους ενώ  και η Toyota κατέβαλε 1 δισεκ. ευρώ για μία βλάβη στον επιταχυντή με την οποία συνδέθηκαν 34 θάνατοι. 

Αυτό είναι που προσπαθεί να προλάβει η VW, το βαρύ πρόστιμο για βλάβες στην υγεία των οδηγών για αυτό και κάτω από κάθε δήλωση και ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι "όλα τα επηρεαζόμενα (σ.σ. από το λογισμικό) οχήματα είναι τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για κυκλοφορία».

Η κομπίνα δεν έχει αποδειχτεί ότι προκάλεσε θανάτους, ωστόσο ένας αμερικανός πολίτης που πάσχει από πνευμονική νόσο κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αγωγή, ενώ περίπτωση ατομικής αγωγής υπάρχει και στην Ισπανία.

Ο γερουσιαστής του Κογκρέσσου Frank Pallone, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «κάποιος πρέπει να πάει στη φυλακή", κάτι που ο Viciano θεωρεί πιθανό. 

Ο ίδιος λέει ότι και πελάτες της VW μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα. «Έχουν πουλήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που αναφέρεται στη σύμβαση", λέει, σημειώνοντας ότι οι χαμηλοί ρύποι ήταν  "αποφασιστικής σημασίας", το 2010 για κάποιον που ήθελε να αγοράσει το 2010 ένα Volkswagen Sharan 2.0 TDI, αξίας  42.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ένας Ισπανός ο οποίος έχει αγοράσει ένα Volkswagen Beetle 1.5 TDI προσέφυγε στο δικαστήριο και ζητά αποζημίωση 25 χιλιάδων ευρώ για την απώλεια της αξίας του οχήματος, για υλικές ζημιές και για ηθική βλάβη.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί ζημία και έχουν εξαπατηθεί," δήλωσε στην El Pais ο Carlos Villacorta, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

*Στην Ελλάδα η αντιπρόσωπος της VW εταιρεία Kosmocar έχει ανακοινώσει ότι περίπου 9 χιλιάδες οχήματα με πειραγμένο λογισμικό κυκλοφορούν στη χώρα μας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε στοιχεία από την εταιρεία ενώ ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αγωγές από οργανώσεις (π.χ περιβαλλοντικές) ή από καταναλωτές και πολίτες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ