97 οι νεκροί στην Τουρκία - "Ερντογάν δολοφόνε" φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

97 οι νεκροί στην Τουρκία - "Ερντογάν δολοφόνε" φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
7

Ώρα με την ώρα όλο και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Ο τελευταίος απολογισμός που μεταδίδεται ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 97 ενώ εκφράζονται φόβοι πως αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων.

Εν των μεταξύ τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία με τους ηγέτες να στέλνουν μηνύματα και να καταδικάζουν τη βία και την τρομοκρατία. To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, κάνοντας λόγο για μια ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης βίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την χρονική περίοδο όλοι οι πολίτες της Τουρκίας να επαναδεσμευθούν στην ειρήνη και ορθώσουν όλοι μαζί το ανάστημά τους εναντίον της τρομοκρατίας» επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ένα δελτίο τύπου.


«Στεκόμαστε, με αίσθημα αλληλεγγύης, στο πλευρό του τουρκικού λαού και επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να πολεμήσουμε την κοινή απειλή της τρομοκρατίας» τονίζεται.

Έκρυθμη είναι όμως η κατάσταση στη χώρα από το απόγευμα. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.


Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).


«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.


Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.


Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν άλλο φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.


Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη (δυτικά), το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν (νοτιοανατολικά).

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εναντίον αθώων θυμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα το βράδυ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.


Ο κ. Παυλόπουλος παρακάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να διαβιβάσει την βαθειά θλίψη και τα συλλυπητήρια του Ελληνικού Λαού στις οικογένειες των θυμάτων τονίζοντας «ότι παρά την όποια διαφορά μεταξύ των δύο Χωρών, ουδέν τις χωρίζει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, από όπου και αν αυτή εκπορεύεται» .

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
θα συμφωνησω με τον mistermitse -η Τουρκια παει για εμφυλιο και θα διαλυθει. αλλα δεν νομιζω οτι ο Ερντογαν ειναι ο μονος στο παρασκηνιο. το Ισραηλ (κακα τα ψεμματα οτι γινεται στη γειτονια μας περνα απο εγκριση του Ισραηλ) δεν γουσταρει δυνατη Τουρκια διπλα της η οποια γινεται ολοενα και πιο βαθια μουσουλμανικη. οποτε την διαλλυει και βαζει κυβερνησεις οι οποιες ειναι πιο secular and isreal συνεργασιμες. το χε πει ο παππους μου στον πατερα μου την δεκατια του 50 "παιδι μου την Τουρκια θα την διαλυσουν"... για να δουμε.. προφητης ο παππους?
Σε προηγούμενο άρθρο ανέφερα γιατί πάντα σε διαδηλώσεις εναντίον του ερντογάν να γίνεται τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα ον κάμερα. Ο τύπος οδεύει την χώρα σε εμφύλιο με ανυπολόγιστες συνέπειες και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Επισκέφτηκα την Άγκυρα και την Καππαδοκία στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius (http://sykees8.blogspot.gr/…/comenius-program-thoughts-and.…) για επτά ημέρες πριν από δύο ακριβώς χρόνια. Δεν έχω ξαναδεί πιο αστυνομοκρατούμενη πόλη στη ζωή μου. Η φωτογραφία είναι σε κεντρικότατο σημείο της πόλης στις οκτώ το απόγευμα με τα μαγαζιά ανοιχτά και αποτελούσε έναν ειρηνικό τρόπο αντίδρασης των κατοίκων της, να βάλουν χρώμα μετά από τη φοβερή καταστολή του καλοκαιριού πριν από 2 χρόνια. Όταν τράβηξα αυτή τη φωτογραφία, σε δέκα δευτερόλεπτα ήρθε αστυνομικός και μου ζητούσε τη μηχανή! Μόνο όταν ήρθαν οι Τούρκοι συνάδελφοι με άφησαν ελεύθερο. Το μυαλό κι η καρδιά μου βρίσκεται στους φίλους μου, κι όχι μόνο, στην Άγκυρα...https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/v/t1.0-9/12108200_176486769357942_50707803258513810_n.jpg?oh=e2c63e4fd6c4b3324cf3c77ebf42405c&oe=568F801D&__gda__=1452156510_a75e65af268f0f3443ff7a59425f46e1