ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Φυλακή στη Μασαχουσέτη ζήτησε στους κρατούμενους να φροντίσουν αδέσποτους σκύλους

Φυλακή στη Μασαχουσέτη ζήτησε στους κρατούμενους να φροντίσουν αδέσποτους σκύλους Facebook Twitter
1

Φυλακή στη Μασαχουσέτη ζήτησε στους κρατούμενους να φροντίσουν αδέσποτους σκύλους Facebook Twitter

 

Άνθρωποι που ζουν σε κελιά φυλακών και σκύλοι που ζουν σε κελιά κυνοκομείων. Άνθρωποι που ζουν σε κελιά φυλακών μαζί με σκύλους που ζουν σε κελιά κυνοκομείων. Πάνω σε αυτήν ακριβώς τη διαφοροποίηση στηρίχθηκε η πρωτοβουλία ενός σωφρονιστικού ιδρύματος στη Μασαχουσέτη, που αποφάσισε να φέρει σε επαφή τους μεν με τους δε. Και το «πείραμα» κάθε άλλο παρά απέτυχε.

 

Το ντοκιμαντέρ «Dogs On The Inside», αφιερωμένο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, παρακολούθησε από κοντά τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν όταν εγκαταλειμμένα και κακοποιημένα σκυλιά δόθηκαν για φροντίδα σε τροφίμους φυλακών. «Και οι δύο πλευρές παλεύουν γι' αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή- οι σκύλοι για ένα μόνιμο σπίτι μακριά από τα κυνοκομεία και οι κρατούμενοι για μια θετική προοπτική έξω από τις φυλακές» εξηγούν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ.

 

Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή τα αμέτρητα σκυλιά στα καταφύγια ζώων της περιοχής, τα οποία γερνούσαν παρατημένα εκεί εν αναμονή μιας ανάδοχης οικογένειας που ίσως δεν θα ερχόταν και ποτέ. Έτσι, σκέφτηκαν να τους βρουν προσωρινά σπίτια μέχρι να υιοθετηθούν. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος σκέφτηκαν τότε πως δίνοντας μια τέτοια «ευθύνη» στους κρατούμενους, οι τελευταίοι θα γνώριζαν την αγάπη, την ενσυναίσθηση και την πίστη μέσα τους- όλα αυτά δηλαδή που σου δίνει ένας σκύλος...

Φυλακή στη Μασαχουσέτη ζήτησε στους κρατούμενους να φροντίσουν αδέσποτους σκύλους Facebook Twitter
Οι ενστάσεις ήταν βέβαιο πως θα είναι πολλές και οι προφυλάξεις που θα έπρεπε να παρθούν για να υλοποιηθεί σωστά κάτι τέτοιο ακόμη περισσότερες. Γιατί το να φέρεις σε επαφή δυνητικά βίαιους φυλακισμένους με τραυματισμένα σκυλιά είναι κάτι ριψοκίνδυνο. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, απεδείχθη τρομερά ευεργετικό για κάθε πλευρά.


Το πρόγραμμα στήθηκε με μεγάλη προσοχή. Τα σκυλιά που επιλέγονται είναι συνήθως επιθετικά, ντροπαλά και έχουν διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς, κάτι που τα καθιστά ακατάλληλα για καταφύγια με πολύ συνωστισμό. Από την άλλη, οι φυλακισμένοι που επιλέγονται περνούν από αυστηρές εξετάσεις- δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς ούτε εκτός φυλακής ούτε εντός.
Στη συνέχεια, εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους «ιδιαίτερους» σκύλους και να τους φροντίσουν, προετοιμάζοντάς τους για να είναι κατάλληλοι προς υιοθεσία.

Φυλακή στη Μασαχουσέτη ζήτησε στους κρατούμενους να φροντίσουν αδέσποτους σκύλους Facebook Twitter


Ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ο Candido Santiago, είχε γράψει ένα κομμάτι σχετικό στο The Daily Beast, όπου ανέλυε πόσο πολύ τον βοήθησε όλο αυτό. «Υπήρχαν φορές στη φυλακή που δεν ερχόταν κανείς να με δει. Ένιωθα πολύ μόνος. Αυτά τα σκυλιά ήταν πάντα εκεί να με ακούσουν χωρίς να με κρίνουν ποτέ. Ήταν η τέλεια συντροφιά. Καθένα τους μου έδωσε αγάπη, πίστη, αυτοπεποίθηση και ένα σκοπό για να ζω» λέει ο Candido Santiago, που στο ντοκιμαντέρ ξεσπά μάλιστα σε κλάματα, ευγνώμων γι' αυτό που του πρόσφεραν οι σκύλοι.


Δείτε το trailer του «Dogs On The Inside»:

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ