Συναγερμός για τσουνάμι στη Χιλή μετά το σεισμό - Εκκενώθηκε η ακτογραμμή

Συναγερμός για τσουνάμι στη Χιλή μετά το σεισμό - Εκκενώθηκε η ακτογραμμή Facebook Twitter
0

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά το σεισμό των 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βόρεια ακτή της Χιλής, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και πλημμύρες στις παράκτιες πόλεις.

Οι αρχές εξέδωσαν αρκετές προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε ολόκληρη την ακτή της χώρας που βρέχεται από τον Ειρηνικό στον απόηχο του σεισμού, που σημειώθηκε 141 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο και ανάγκασε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 


 

Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις σημειώνονται ακόμη στην περιοχή, η μία μάλιστα με μέγεθος 7,0 ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το Sky News, έχουν αναφερθεί μεγάλα κύματα κατά μήκος των ακτών της Χιλής μετά το σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το λιμάνι της πόλης Coquimbo χτυπήθηκε από κύματα 4,5 μέτρων. Ο Δήμαρχος Cristian Galleguillos είπε: «Περνάμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση με το τσουνάμι. Έχουμε κατοικημένες γειτονιές που έχουν πλημμυρίσει ... Ο ωκεανός έχει φτάσει στο κέντρο της πόλης».

 


 

Ενημερώσεις τσουνάμι έχουν εκδοθεί και για τμήματα της Νότιας Αμερικής, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και τη Γαλλική Πολυνησία, αν και τα κύματα αναμένεται να είναι μικρά.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των παράκτιων ανατολικών περιοχών να μείνουν έξω από το νερό και μακριά από τις παραλίες αφού αναμένονται «ασυνήθιστα ισχυρά ρεύματα και απρόβλεπτη ροή νερού κοντά στην ακτή».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM