CONFERENCE LEAGUE

Ταυτόχρονη πτώση δίδυμων μετεωριτών στη Σουηδία ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ταυτόχρονη πτώση δίδυμων μετεωριτών στη Σουηδία ανακάλυψαν οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά, Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν διπλή πτώση μετεωριτών  που σημειώθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι κρατήρες των δυο μετεωριτών βρέθηκαν σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους κοντά στην σουηδική πόλη Östersund από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Ένας από τους κρατήρες έχει τεράστια διάμετρο, σχεδόν 7,5 χιλιόμετρα, ενώ ο δεύτερος κρατήρας είναι 10 φορές μικρότερος από τον «γείτονα» του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, σύμφωνα με το RT,  ότι οι μετεωρίτες αυτοί χτύπησαν τη Γη ταυτόχρονα, 458 εκατομμύρια χρόνια πριν, ως μέρος μιας μεγαλύτερης βροχής μετεωριτών.


"Περίπου 470.000.000 χρόνια πριν, δύο μεγάλοι αστεροειδείς συγκρούστηκαν στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, και πολλά θραύσματα πετάχτηκαν μακριά σε νέες τροχιές. Πολλά από αυτά συνετρίβησαν στη Γη, όπως αυτά τα δύο που έπεσαν στο Jämtland,"  εξηγεί ο γεωφυσικός Erik Sturkell, του  Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα για την ταυτόχρονη πτώση συγκρίνοντας τα στρώματα των πετρωμάτων και των ιζημάτων.

0

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ