Η επανεμφάνιση του IRA με μια δολοφονία οδηγεί σε πολιτική κρίση τη Β. Ιρλανδία

Η επανεμφάνιση του IRA με μια δολοφονία οδηγεί σε πολιτική κρίση τη Β. Ιρλανδία Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση της ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Peter Robinson, με αφορμή μια δολοφονία στο Μπέλφαστ που φάινεται ότι φέρει τη σφραγίδα του IRA. Τις παραιτήσεις τους, υπέβαλαν και οι υπουργοί του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Κόμματος (DUP) με εξαίρεση την υπουργό Οικονομικών Αρλίν Φόστερ.

Σε μια δραματική δήλωση ο Ρόμπινσον προειδοποίησε ότι η συνέχιση της ύπαρξης των δομών του IRA θα οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Συγκεκριμένα, τη νέα κρίση πυροδότησε η δολοφονία στα μέσα Αυγούστου, του πρώην στελέχους του IRA Κέβιν ΜακΓκουίγκαν με τρόπο που θυμίζει τις τιμωρητικές δολοφονίες τις οποίες είχε διαπράξει η οργάνωσης το παρελθόν.

Ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός κατηγόρησε το πολιτικό σκέλος του IRA, το Σιν Φέιν, ότι φέρεται ανέντιμα, καθώς παριστάνει ότι η οργάνωση δεν υφίσταται πια.

Παρότι η οργάνωση είχε ανακοινώσει το 2005 ότι καταθέτει οριστικά τα όπλα, η αστυνομία σημειώνει ότι ένα τμήμα της λειτουργεί ακόμη και συνδέεται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Η κίνηση Ρόμπινσον ερμηνεύεται από την Downing str. ως μια άσκηση πίεσης. Σημειώνει ότι παρότι αναγνωρίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης, δεν πιστεύεται ότι θα ήταν σωστό να εισαχθεί μια νομοθεσία έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση συζητήθηκαν επιλογές  "προκειμένου να αντιμετωπισθεί συνολικά όλη η υπόλοιπη παραστρατιωτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ιρλανδία".

Σημειώνεται πως την Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις άνδρες, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του Σιν Φέιν  Στόρεϊ ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Πέμπτης χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ