Οι ξεχασμένοι Σοβιετικοί στρατιώτες του Αφγανιστάν

Οι ξεχασμένοι Σοβιετικοί στρατιώτες του Αφγανιστάν Facebook Twitter
0

Δεκάδες σοβιετικών στρατιωτών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους εδώ και 25 χρόνια.

Όπως αναφέρει το  Russia Today, ο φωτογράφος Αλεξέι Νικολάεφ πέρασε ένα μήνα στο Αφγανιστάν παίρνοντας συνεντεύξεις από πρώην στρατιώτες του ρωσικού στρατού και περιέγραψε στο δίκτυο την ιστορία της ένταξής τους στην αφγανική κοινωνία.

Εκατοντάδες χιλιάδες σοβιετικοί στρατιώτες είχαν λάβει μέρος στο δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν πριν η Σοβιετική Ένωση αποσύρει  τα στρατεύματά της το 1989. Δεκάδες από αυτούς που συνελήφθησαν σε μάχες με τους μουτζαχεντίν, τελικά δεν κατάφεραν να επιστρέψουν και ενσωματώθηκαν στην αφγανική κοινωνία.

Οι ξεχασμένοι Σοβιετικοί στρατιώτες του Αφγανιστάν Facebook Twitter

Ο Nikolaev έμαθε για τις ανάγκες του βιβλίου του ‘Forever Captive’  πώς αυτοί οι στρατιώτες έχτισαν μια νέα ζωή στο Αφγανιστάν: πολλοί προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ, παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένειες.

Ένας από τους πρώην στρατιώτες είναι ο Σεργκέι Kransopyorov, ο οποίος πήρε το όνομα Noormomad μετά την παραμονή του στη χώρα. Δήλωσε  ότι μετά το τέλος του πολέμου ο αρχηγός των Ταλιμπάν στην περιοχή του είπε ότι αν ήθελε μπορούσε να φύγει. Προτίμησε όμως να μείνει για να μην τον σκοτώσει κάποιος άλλος καθώς θα επέστρεφε στη μονάδα του.

Ένας άλλος πρώην σοβιετικός στρατιώτης τώρα ζει στη Χεράτ, στα βορειο-δυτικά του Αφγανιστάν, με το όνομα Σεΐχης Αμπντάλα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τραυματίστηκε στο κεφάλι, ένα τραύμα το οποίο κατά τα επόμενα χρόνια οδήγησε σε μερική απώλεια μνήμης, και σύγχυση σε ό,τι αφορά ημερομηνίες και γεγονότα.

 

Οι ξεχασμένοι Σοβιετικοί στρατιώτες του Αφγανιστάν Facebook Twitter

«Ήμουν 18 ετών όταν μπήκα [στο στρατό], πήγα κατευθείαν στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Αμπντουλάχ το όνομα του οποίου ήταν Khakim Bakhretdinov. "Μια σφαίρα με χτύπησε στο κεφάλι. Όταν άνοιξα τα μάτια μου ήμουν σε ένα υποβαθμισμένο ξύλινο σπίτι. Θυμάμαι παιδιά και μια γυναίκα γύρω μου και δύο γηγενείς γιατρούς να περιποιούνται το τραύμα μου....Στην αρχή σκέφτηκα ότι είτε θα με σκοτώσουν είτε θα με στέιλουν  στη φυλακή. Αλλά μετά από δύο μήνες προσηλυτίστηκα στο Ισλάμ ".

Ο Nikolaev είπε στο RT ότι οι περισσότεροι από τους Αφγανούς  έχουν μια θετική στάση απέναντι στους Ρώσους, ακόμη και για τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο στρατό της Σοβιετικής Ένωσης και συμμετείχαν στην εισβολή.

"Οι Αφγανοί θυμούνται πολύ καλά ότι ήταν ο σοβιετικός λαός που έχτισε δρόμους και νοσοκομεία στη χώρα τους», λέει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM