Απόφαση του Βελγίου για τη γενοκτονία δυσαρεστεί Τούρκους και Αρμενίους

Απόφαση του Βελγίου για τη γενοκτονία δυσαρεστεί Τούρκους και Αρμενίους Facebook Twitter
0

Απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το βελγικό Κοινοβούλιο, καλώντας παράλληλα σε συμφιλίωση.

Η απόφαση όμως αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια τόσο στην Άγκυρα, όσο και στο Ερεβάν αφού δεν αναγνωρίζει ρητά τη γενοκτονία. Αναφορά στο κείμενο γίνεται σε δήλωση του φιλελεύθερου Πρωθυπουργού Σαρλ Μισελ που έγινε τον περασμένο μήνα.

 «Εκτιμώ ότι τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ 1915 και 1917 και για τα οποία η τελευταία κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι υπεύθυνη, πρέπει να χαρακτηριστούν γενοκτονία. Αυτή είναι η θέση της βελγικής κυβέρνησης», είχε δηλώσει ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Η απόφαση ζητά από την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει ότι η σημερινή Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για την τραγωδία που βίωσαν οι Αρμένιοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", αλλά και να ενθαρρύνει την Άγκυρα να επωφεληθεί από τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία ώστε να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, ανοίγοντας το δρόμο στην πραγματική συμφιλίωση.

Αυτή η προσπάθεια ισορροπίας σε τεντωμένο διπλωματικό σχοινί δεν αφήνει πάντως κανέναν ευχαριστημένο, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Βέγλου Πρωθυπουργού  «μη αποδεκτές και μη συγχωρητέες».

Από την άλλη πλευρά ομάδα νέων Αρμενίων του Βελγίου, δήλωσε  «βαθιά» απογοητευμένη προς ένα «ένα διφορούμενο κείμενο γεμάτο ασάφειες».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM