Η Ισπανία έχει πλέον έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη

Η Ισπανία έχει πλέον έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη Facebook Twitter
4

Κατά περίπου 3%, έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς στην Ευρώπη, αναμένεται να αναπτυχθεί η Ισπανία το 2015, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει μερικά στοιχεία της οικονομικής ανόδου όπως η αύξηση των πωλήσεων στα τσιμέντα, σημάδι ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου ή η αύξηση των πωλήσεων Πόρσε κατά 43% για να κάνει λόγο για ένα παλιρροϊκό κύμα θετικών οικονομικών στοιχείων.


Επισημαίνει ακόμη ότι πλέον η ισπανική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον μόνο από τις εξαγωγές και ότι οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη, κυρίως με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας του 2012 και την αναμόρφωση του πληττόμενου από την κρίση τραπεζικού τομέα.

 

Η Ισπανία έχει πλέον έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη Facebook Twitter

Όμως σημειώνει η εφημερίδα παρότι τα ποσοστά ανεργίας πέφτουν περίπου ένας τέσσερις στους Ισπανούς παραμένει άνεργος, με το ποσοστό στο 24%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι άνεργοι έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας για περισσότερο από δύο χρόνια και έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητας να βρούν αμειβόμενη απασχόληση λόγω των «διαβρωμένων» πια δεξιοτήτων τους.

 
Ένα ξεχωριστό πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι προσωρινές ή μερικής απασχόλησης και δεν προσφέρουν το είδος της ασφάλειας της απασχόλησης ή της αμοιβής που συνήθως ζητούν οι εργαζόμενοι. Τον Μάιο, για παράδειγμα, μόνο το 8 τοις εκατό των συμβάσεων εργασίας ήταν για θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας. Από αυτές τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, περισσότερες από το 40 τοις εκατό ήταν για εργασία μερικής απασχόλησης.

Επίσης τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας είναι σε επισφαλή κατάσταση με το δημόσιο χρέος να υπερβαίνει το 100% το τρέχον έτος ενώ το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται στο 4,5%, χαμηλότερο από την αρχή της κρίσης αλλά ακόμη σε ανησυχητικά επίπεδα.


Επομένως σύμφωνα με την εφημερίδα, σε αυτό τον χείμαρρο ενθάρρυνσης από τα οικονομικά δεδομένα, παραμονεύει μια απλή αλήθεια: Η οικονομική κρίση στην Ισπανία  θα αφήσει μια κληρονομιά που θα είναι ορατή στην αγορά εργασίας, στον κρατικό Προϋπολογισμό και στα ισπανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για πολλά χρόνια στο μέλλον.


Και μπορεί ο Ραχόι να επαίρεται ότι η Ισπανία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα είναι παράδειγμα ανάκαμψης για τις χώρες της Ε.Ε., όμως όπως προειδοποιούν οι ειδικοί οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας εξακολουθούν να σκιάζονται από αβεβαιότητα. Τονίζουν ιδιαίτερα το αυξανόμενο φορτίο χρέους της χώρας, τη διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος και τη βάναυση κρίση ανεργίας.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
δηλαδή αν οι δείκτες ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν με την μείωση της ανεργίας, αυτό είναι επιτυχία ;;;να πούμε και για το τί θεωρούμε εργασία _ την επισφαλή, περιστασιακή, μερική, χαμηλά αμοιβόμενη εργασία ;π.χ. 6ωρο κυλιόμενο, 5ημερο = 370€ - αυτό είναι επιτυχής εργασιακή συνθήκη; αν ναι, για ποιον;
Σε παρακαλώ, δεν τα κοιτάζουμε αυτά. Τι πάει να πει έλλειμμα, ανεργία και αύξηση δημοσίου χρέους; Ένα πράγμα μόνο πάει καλά οπότε αυτό θα πουλήσουμε ως επιτυχία.