Washington Post: 385 νεκροί σε 5 μήνες από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ

Washington Post: 385 νεκροί σε 5 μήνες από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του 2015, μέλη της αμερικανικής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν 385 ανθρώπους ή τουλάχιστον δύο κατά μέσο όρο την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα βασίζει την ανάλυσή της σε στοιχεία που συγκεντρώνει για κάθε θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς το 2015, καθώς και για κάθε θάνατο αστυνομικού από πυρά την ώρα του καθήκοντος, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η ανάλυση αυτή δημοσιεύεται καθώς διεξάγεται μια έντονη συζήτηση στη χώρα για τη χρήση θανάσιμης βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κυρίως σε βάρος των μειονοτήτων.

«Ουδέποτε θα μειωθεί ο αριθμός των πυρών των αστυνομικών, αν δεν αρχίσουμε να παρακολουθούμε με ακρίβεια αυτά τα στοιχεία», δήλωσε ο Τζιμ Μπάιρμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος της Αστυνομίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής της επιβολής του νόμου.

Το ποσοστό των θανάτων είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, ένας απολογισμός που αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι ελλιπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείο Ερευνών (FBI) την περασμένη δεκαετία καταγράφουν περίπου 400 θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς τον χρόνο ή κατά μέσο όρο 1,1 θανάτους την ημέρα. Η δημοσιοποίηση στοιχείων για περιστατικά με πυροβολισμούς από τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι προαιρετική.

Washington Post: 385 νεκροί σε 5 μήνες από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ Facebook Twitter

Ωστόσο, η ανάλυση της Post δείχνει ότι ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων για το 2015 είναι κοντά στο 2,6 από την Παρασκευή. Με τον ρυθμό αυτό, η αστυνομία θα έχει πυροβολήσει και σκοτώσει περίπου 1.000 ανθρώπους έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανάλυση έδειξε ότι περίπου τα μισά από τα θύματα ήταν λευκοί, τα μισά μέλη μειονοτήτων. Όμως ανάμεσα στα άοπλα θύματα, τα δύο τρίτα ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι.

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στις περιοχές όπου έλαβαν χώρα τα περιστατικά χρήσης θανατηφόρας βίας από αστυνομικούς, το ποσοστό των μαύρων που σκοτώθηκαν είναι τριπλάσιο του ποσοστού των λευκών ή μελών άλλων μειονοτήτων.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 16 έως 83 χρόνων. Περισσότερο από το 80% αυτών έφεραν δυνητικά θανατηφόρα αντικείμενα, ως επί το πλείστον όπλα. Ενενήντα δύο θύματα αναγνωρίστηκαν ως ψυχικά ασθενείς.

Washington Post: 385 νεκροί σε 5 μήνες από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ Facebook Twitter

Οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση θανάσιμης βίας όταν φοβούνται για τη ζωή τους ή τη ζωή των άλλων. Σε τρεις από τις 385 περιπτώσεις που οι πυροβολισμοί ήταν θανατηφόροι ένας αστυνομικός διώχθηκε ποινικά.

Νυν και πρώην αρχηγοί της αστυνομίας και άλλοι αξιωματούχοι της ποινικής δικαιοσύνης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η αστυνομία πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους θανάτους, όπως επίσης και ότι πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ανεπαρκή αστυνόμευση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Οι δίδυμοι γιοι της έχουν κουμπί πανικού στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Οι δίδυμοι γιοι της έχουν κουμπί πανικού στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια

Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι πάσχει από το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου - Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως κάθε τρεις μήνες η ίδια και ο φυσιοθεραπευτής της εκπαιδεύουν τους γιους της με μια «ψεύτικη κρίση»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Διεθνή / Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM
Ερντογάν: Φτιάχνουμε νέο αμφίβιο σκάφος με την Ισπανία - Σάντσεθ: Είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Διεθνή / Ερντογάν: Φτιάχνουμε νέο αμφίβιο σκάφος με την Ισπανία - Σάντσεθ: Είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Η Τουρκία θέλει να ναυπηγήσει το δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο της μετά το TCG Anadolu σε συνεργασία με την Ισπανία, είπε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πέδρο Σάντσεθ
NEWSROOM
Ουκρανία και Ιαπωνία υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

Διεθνή / Ουκρανία και Ιαπωνία υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

«Το 2024, η Ιαπωνία θα παράσχει στην Ουκρανία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
NEWSROOM
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατηρεί την πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης, μιφεπριστόνη

Διεθνή / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατηρεί την πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης, μιφεπριστόνη

Oι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι πολέμιοι της άμβλωσης δεν είχαν το νόμιμο δικαίωμα να κάνουν μήνυση για την έγκριση του φαρμάκου από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων
NEWSROOM
Η Δανία αποσύρει προϊόντα ράμεν επειδή είναι πολύ καυτερά

Διεθνή / Η Δανία αποσύρει προϊόντα ράμεν επειδή είναι πολύ καυτερά για τους πολίτες

Η Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων της Δανίας δήλωσε ότι εκτίμησε τα επίπεδα της καψαϊκίνης σε ένα μόνο πακέτο ως «τόσο υψηλά που ενέχουν κίνδυνο να αναπτύξει ο καταναλωτής οξεία δηλητηρίαση»
NEWSROOM
«Χάνουμε τουρίστες από την Ελλάδα», λένε Τούρκοι ξενοδόχοι - Πλημμυρίζουν τα νησιά για το Μπαϊράμι

Διεθνή / Τριήμερο στα ελληνικά νησιά για το Μπαϊράμι κάνουν οι Τούρκοι μετά το «φτηνό, καλό φαγητό»

Φθηνότερος και ο τουρκικός καφές στα ελληνικά νησιά - Σχεδόν 50.000 Τούρκοι τουρίστες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στο Αιγαίο - «Χάνουμε τουρίστες από την Ελλάδα», λένε Τούρκοι ξενοδόχοι - Τριήμερο για τρεις στην Αλικαρνασσό, $1200, τριήμερο για τρεις στη Ρόδο $1.000!
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ