«Η νηφαλιότητα είναι μια πολυτέλεια που παρέχεται δωρεάν»

«Η νηφαλιότητα είναι μια πολυτέλεια που παρέχεται δωρεάν» Facebook Twitter
3

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, γνωστός παγκοσμίως και ως «Πρόεδρος των Φτωχών» για την πολύ απλή ζωή-σχεδόν ασκητικη-ζωή του βρέθηκε στη Μαδρίτη για να μιλήσει σε διάσκεψη για το μέλλον της Λατινικής Αμερικής. Ο πρώην αριστερός αντάρτης μίλησε σε μία κατάμεστη αίθουσα για κάθε ζήτημα που απασχολεί σήμερα την ανθρωπότητα και καταχειροκροτήθηκε. Είπε μεταξύ άλλων για την ευτυχία και την αγάπη,  για τη φιλία του με τον Πάπα, για την παγκόσμια οικονομία, τις αντιφάσεις της παγκοσμιοποίησης, την Ευρώπη, την Ουκρανία, τον καπιταλισμό που καταβροχθίζει τον άνθρωπο και την οικολογία. Η ισπανική εφημερίδα El Mundo, αναφέρει ότι ο πρώην Πρόεδρος που έχει γίνει η φωνή της συνείδησης ενός κόσμου που περισσότερο παράγει και καταναλώνει παρά σκέφτεται την αξιοπρέπεια των λαών,   γοήτευσε και μαγνήτισε το κοινό. "Δεν θέλω κανένας να επιβάλει τις ιδέες μου, αλλά θέλω να πω τι σκέφτομαι», είπε ο Μουχίκα.

Η Εl Μundo σταχυολόγησε μερικές φράσεις από την ομιλία του Μουχίκα και τις ταξινόμησε ανά ενότητα.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

-«Το σφάλμα  της Λατινικής Αμερικής είναι οι ηγέτες, όχι οι άνθρωποι."

-"Οι Λατινοαμερικάνοι, είναι διασκορπισμένοι σε πολλές δημοκρατίες με δυσκολίες. Αν δεν χτίσουμε κάποια μορφή υπερεθνικού οργανισμού θα είμαστε σαν το φύλλο στον άνεμο»

Ο ΠΑΠΑΣ

 

-"Μίλησα δύο φορές με τον Πάπα Φρανσίσκο και τον θεωρώ ως ένα είδος φίλου. Και αυτό από έναν άνθρωπο που δεν πιστεύει, αλλά έχει ένα βαθύ σεβασμό για όλες τις θρησκείες, και ιδιαίτερα για την Καθολική Εκκλησία."

-"Έχουμε πολιτική σχέση με την Καθολική Εκκλησία, διότι είναι ένας από τα δύο άξονες της πολιτικής στη Λατινική Αμερική πολιτική. Ακριβώς  επειδή τα δύο τρίτα των Λατινοαμερικανών είναι καθολικοί θα ήταν ανόητο να μην έχουμε σεβασμό για την Εκκλησία."

-

«Όταν δεν πιστεύουμε στο κοινωνικό συμβόλαιο δεν μπορούμε να πιστεύουμε στην πολιτική. Όταν δεν πιστεύουμε σε τίποτα, τι μένει; (...) Ένα μέλλον  πολλά υποσχόμενο αλλά τίποτα."

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

-"Σκεφτείτε ότι οι λαοί της Αφρικής που περπατούν χιλιόμετρα για κουβά νερό δεν είναι ξένοι προς εμάς. Είναι φτωχοί, έχουν την ανάγκη μας. Και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από μια δήθεν ανυπαρξία πόρων σε έναν κόσμο όπου δαπανούμε περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια ανά λεπτό σε στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. "

-«Ο παράγοντας αβεβαιότητα θα είναι παρών στα επόμενα χρόνια."

-«Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανήσυχες για την επίθεση της Κίνας. Όλες οι συμφωνίες με την Ευρώπη είναι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Κίνας και με μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικότητας».

-"Πώς η Ευρώπη, η οποία είναι έξυπνη, ή ήταν έξυπνη, μπαίνει σε μπελάδες για την Ουκρανία βάζοντας τους Ρώσους στην άλλη πλευρά, δίπλα στην Κίνα; Είναι τρελό."

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-

«Η τρέχουσα λειτουργία της οικονομίας απαιτεί την  καπιταλιστική συσσώρευση του κεφαλαίου. Είναι φοβερό, όταν η οικονομία και η κατανάλωση σταματούν, οι οικονομολόγοι τρομοκρατούνται".

-"Η αγορά εφευρίσκει πολλά κόλπα για να κάνει τους ανθρώπους να αγοράζουν…"

-"Ο πολιτισμός βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης χωρίς να ανησυχεί  για τα πιο σοβαρά προβλήματα."

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

-«Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει καμία πολιτική κατεύθυνση."

-«Οι κυβερνήσεις μπορεί να είναι καλές, κακές ή δίκαιες. Αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο. Να μην έχεις  κυβέρνηση."

-«Έχουμε έναν πολιτισμό που τον κυβερνούν τα συμφέροντα της αγοράς."

-" Αν πρέπει να δώσουμε δημιουργικό ανάστημα στην παγκοσμιοποίηση χρειαζόμαστε παγκόσμιες συμφωνίες και όχι τοπικούς πολέμους."

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

-"Κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, διπλάσιο φαγητό, όμως στην Ευρώπη υπάρχουν σκυλιά που τρώνε καλύτερα από τους Αφρικανούς."

-"Ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι ότι ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ τόσους πολλούς πόρους από τεχνολογικής άποψης, κεφάλαια και δυνατότητες. (...) Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σαν είδος τις συνέπειες της διαβίωσης σε αυτό τον πλανήτη. "

-«Η μεγάλη ατζέντα των προβλημάτων του κόσμου εξακολουθεί να μην λαμβάνεται υπόψη."

-"Αν δεν αναλάβουμε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί η υγεία του πλανήτη."

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Mújica ...

-«Η ελευθερία είναι αυτό που δίνει γεύση στη ζωή".

-«Η νηφαλιότητα είναι μια πολυτέλεια που παρέχεται δωρεάν."

-«Πολύ απλά, δεν είμαι ένα φαινόμενο ή κάτι τέτοιο. Τα φαινόμενα είναι οι άλλοι. Είμαι 80 ετών και το σάβανο, όπως ξέρουμε, δεν έχει τσέπες."

-«Μου αρέσει να ζω όπως πάντα ζούσα και δεν θέλω να επιβάλω οποιαδήποτε σκέψη μου, αλλά θέλω να μεταφέρω στους ανθρώπους ότι η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που πηγάζει από μέσα μας"

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

-"Οι φοιτητές είναι εν μέρει το κλειδί για την εποχή μας. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αφιερώσουν τον εαυτό τους για να δημιουργήσουν χρήσιμα πράγματα."

-«Η τεχνολογία βέβαια δεν μπορεί να είναι μακριά από την ηθική. Η επιστήμη έχει να καλλιεργήσει την αλληλεγγύη. Δυστυχώς, όταν η επιστήμη δεν έχει καμία δέσμευση για τον πολιτικό ή τον κοινωνικό χαρακτήρα, λειτουργεί όπως συνέβη στη δεκαετία του '40, με τις φρικαλεότητες της Γερμανίας ».

-"Επιστήμη χωρίς ηθική δεν είναι κατ 'ανάγκη ένας παράγοντας προόδου. Μπορεί να είναι ένας παράγοντας  υποταγής και  εκμετάλλευσης."

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
ποιο ακριβώς? η αγιοποίηση και εξιδανίκευση της φτώχειας? Γιατί πέραν του συμπαθέστατου κατα τ άλλα προέδρου, στην Παραγουάη, το 3% κατέχει τον πλούτο της χώρας και το υπόλοιπο 97% ψωμολυσσάει
"97-3"Μια χαρά την έχουν οι άτιμοι! Που να δεις κάτι σκορ 99,5-0,5 που δημιουργεί ο νεοφιλελέ καπιταλισμός, που να δεις κάτι μεγαλεία και κάτι πολυτέλειες έχουν οι άλλοι που δεν έχουν Μουχίκα...Τι διάλο, Ουρουγουάη δεν ήταν; Μεταγραφή πήρε ;)