ΟΟΣΑ: Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος σε Ελλάδα και Ισπανία

ΟΟΣΑ: Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος σε Ελλάδα και Ισπανία Facebook Twitter
EPA/SIMELA PANTZARTZI
6

Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι άνεργος, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση του οργανισμού για τις Δεξιότητες και την Απασχόληση των Νέων για το 2015. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας στο Βερολίνο, ο Γκουρία τόνισε πως αντίθετα η Γερμανία με 8%, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων.

Συνολικά, στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότεροι από 35 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 16-29 ετών είναι άνεργοι, αλλά και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ από αυτούς τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται εντελώς εκτός επαγγελματικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου.

«Η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά οικονομική ανάγκη. Αυτοί οι νέοι αντιπροσωπεύουν μια χαμένη επένδυση καθώς και ένα βάρος για την κοινωνία», επισήμανε ο Γκουρία,ο οποίος χθες ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του. Αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, στις υψηλές κοινωνικές δαπάνες και στην κοινωνική αστάθεια που σχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων.

Μάλιστα, έκανε αναφορά στη ρήση του Αριστοτέλη, «εκεί που διασταυρώνονται οι ανάγκες του κόσμου και τα ταλέντα σου, εκεί βρίσκεται και η κλίση σου», για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «σήμερα πολλές από τις χώρες μας και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της αγοράς εργασίας του και πρέπει να θέσουμε τις δομές, να βρούμε τις σωστές πολιτικές λύσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα νέα ταλέντα αναπτύσσονται και ακολουθούν την κλίση τους».

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ