Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για τον γάμο ομοφυλοφίλων

Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για τον γάμο ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
2

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπει «τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων, αδιακρίτως φύλου».

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος) και το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Σάββατο, το απόγευμα.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΝΑΙ θα επικρατήσει και η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την ισότητα στον γάμο μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Ωστόσο, ο Economist σημειώνει πως η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για τον γάμο ομοφυλοφίλων Facebook Twitter

Υπέρ της συνταγματικής αλλαγής που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων έχουν ταχθεί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ακόμη και εκείνοι που είναι πιστοί καθολικοί. Εναντίον έχουν ταχθεί οι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, αν και τα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης στα οποία έχουν εμπλακεί πολλοί ιερείς αναγκάζουν την Εκκλησία να κρατά χαμηλούς τόνους.

Η αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων παραμένει ισχυρή στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ένας δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι ένας χριστιανικός φούρνος που αρνήθηκε να διακοσμήσει μια τούρτα με τις λέξεις «Στηρίξτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων» προέβη σε διάκριση.

«Η δικαίωση θα έρθει λίγο αργά για μένα», λέει ο 70χρονος Ντέιβιντ Νόρις, που για χρόνια πίστευε ότι ήταν ο μόνος ομοφυλόφιλος στην Ιρλανδία (μέχρι το 1993, η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση). «Είμαι όμως τόσο χαρούμενος που τόσοι νέοι άνθρωποι θα μπορέσουν να απολαύσουν τη ζωή τους χωρίς το στίγμα από το οποίο υπέφερα σε όλη μου την ύπαρξη».

Ο Νόρις, καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας, έχει κρεμάσει στην πρόσοψη του σπιτιού του, στο κέντρο του Δουβλίνου, τη σημαία με το ουράνιο τόξο. Το 1973, ο Νόρις δημιούργησε το πρώτο κίνημα υπεράσπισης των Ιρλανδών ομοφυλοφίλων και το 1984 έγινε ο πρώτος βουλευτής που είχε δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εννοείται πως κάθε πολιτισμένος άνθρωπος που υπακούει στο δόγμα της αγάπης, της ισότητας και της αλληλεγγύης επιθυμεί θετική έκβαση στο δημοψήφισμα, αλλά να μην ξεχνάμε και κάτι σημαντικό: πως το ίδιο το δημοψήφισμα είναι στη βάση του ΛΑΘΟΣ. Δεν είναι δυνατόν η ισότητα/ισονομία να επαφίεται στις διαθέσεις του όποιου κοινού. Αυτό είναι δουλειά του κράτους και της πολιτείας, ανεξάρτητα τι γνώμη έχει ο κάθε οπισθοδρομικός νοικοκυραίος.