BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Στη δημοσιότητα οι επιστολές του πρίγκιπα Κάρολου προς υπουργούς

Στη δημοσιότητα οι επιστολές του πρίγκιπα Κάρολου προς υπουργούς Facebook Twitter
0

Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε υπογραμμίσει πως τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, σύμφωνα με επιστολές του που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, παρά τον δεκαετή νομικό αγώνα της βρετανικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση τους, λόγω του ενδεχομένου να εγείρουν αμφιβολίες για την πολιτική ουδετερότητα του πιθανού διαδόχου του θρόνου.


Το σχόλιο για τις ένοπλες δυνάμεις είχε διατυπωθεί σε επιστολή του 66χρονου πρίγκιπα στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ το 2004. Περιέχεται στη μία από τις 27 επιστολές που συνέταξε και απέστειλε σε πρώην υπουργούς το 2004 και το 2005.

«Φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να φέρουν εις πέρας μια εξαιρετικά απαιτητική αποστολή (ιδιαιτέρως στο Ιράκ), χωρίς τους απαραίτητους πόρους», έγραψε ο πρίγκιπας Κάρολος σε επιστολή του στον Μπλερ.

Η εφημερίδα Guardian αρχικά είχε υποβάλει αίτημα για να αποκτήσει πρόσβαση στις επιστολές το 2005, αλλά οι κυβερνήσεις παρεμπόδισαν την αποκάλυψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση κατά τον δεκαετή νομικό αγώνα προκειμένου να αποτραπεί η δημοσιοποίηση των επιστολών ξόδεψε περίπου 400 χιλιάδες λίρες.

Σύμφωνα με το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας, η βασιλική οικογένεια οφείλει να παραμένει πολιτικά ουδέτερη και οι υπουργοί φοβούνται ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να βλάψει τον κληρονόμο του θρόνου.

Τον περασμένο Μάρτιο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη εντολή που είχε εκδώσει πρώην Γενικός Εισαγγελέας για να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση και έδωσε το ελεύθερο για τη δημοσιοποίηση των επιστολών, που επονομάστηκαν «σημειώματα της μαύρης αράχνης», εξαιτίας του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα Καρόλου.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική».

Πολιτισμός
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών από 17 χώρες και κεντρικό θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
NEWSROOM
 Ιερώνυμος Μπος

Πολιτισμός / «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό κομμάτι του τρίπτυχου που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης
NEWSROOM
Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολιτισμός / Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Αντιδράσεις στην Ιταλία - Για «Πουτινική υποκρισία» κατηγόρησε την ιταλική αντιπροσωπεία που απέκλεισε τον Σαβιάνο ο Ιταλός συγγραφέας Σάντρο Βερονέζι και δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο
NEWSROOM
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Πολιτισμός / Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Ο εν λόγω πίνακας. ζωγραφισμένος γύρω στα 1607-1610, προσφέρει μια συμπληρωματική εικόνα του ύστερου έργου του Καραβάτζιο και συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία από το στιλ του στα τελευταία του χρόνια
NEWSROOM