Αφυδατωμένα παιδιά - πρώην όμηροι της Μπόκο Χαράμ δεν έχουν καν δύναμη να κλάψουν

Αφυδατωμένα παιδιά - πρώην όμηροι της Μπόκο Χαράμ δεν έχουν καν δύναμη να κλάψουν Facebook Twitter
Ένα παιδί, πρώην όμηρος της Μπόκο Χαράμ, κρατάει ψωμί στον καταυλισμό Μαλκόχι. EPA/STR
1

Δραματική είναι η κατάσταση των ομήρων που απελευθερώθηκαν ύστερα από έφοδο των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρία σε στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ. Γυναίκες και παιδιά αφυδατωμένα και υποσιτισμένα, ορισμένα σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν καν δύναμη να κλάψουν.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, ο Μοχάμεντ, γιος της Ζάρα Μάλαμ, ήταν μόλις πέντε μηνών όταν μαχητές της Μπόκο Χαράμ τούς απήγαγαν και τους μετέφεραν στο προπύργιο της οργάνωσης στο δάσος της Σαμπίσα. Ύστερα από μήνες ομηρίας, το αγοράκι έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και το κεφάλι του μοιάζει τεράστιο πάνω στο μικροσκοπικό σώμα του.

«Εκείνοι (η Μπόκο Χαράμ) δεν έκαναν τίποτα για τον γιο μου ούτε για τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν τρέφονταν σωστά... (δεν είχαν) ούτε φαγητό, ούτε ρούχα, ούτε νερό. Τίποτα απ' όλα αυτά», λέει η Ζάρα.

Η ίδια είναι μία από τις γυναίκες που τραυματίστηκαν από σφαίρες ή νάρκες τη στιγμή που οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν την έφοδο. Η Ζάρα και κάποιες άλλες κάθονται στο πάτωμα του νοσοκομείου της Γιόλα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, αφήνοντας τα κρεβάτια για τους βαριά τραυματισμένους.

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο την Τρίτη, όπου βρίσκονταν ήδη 275 γυναίκες και παιδιά, πρώην όμηροι. Την ίδια ημέρα ήρθαν στο ιατρικό κέντρο και άλλα τέσσερα αποστεωμένα παιδιά, που είναι τόσο αδύναμα ακόμα και για να μπορέσουν να κλάψουν, γράφει το γαλλικό πρακτορείο. Στο νοσοκομείο ωστόσο αντηχούν τα κλάματα των δεκάδων άλλων ασυνόδευτων παιδιών.

«Όταν έφθασαν οι όμηροι, δεν υπήρχαν λιγότερα από 100 παιδιά» περιέγραψε η Ρουθ Ουγκού, μία νοσοκόμα. «Όταν τα εξετάσαμε, διαπιστώσαμε ότι 31 εξ αυτών υποφέρουν από υποσιτισμό και όλα τους ήταν κάτω των 5 ετών».

Αφυδατωμένα παιδιά - πρώην όμηροι της Μπόκο Χαράμ δεν έχουν καν δύναμη να κλάψουν Facebook Twitter
Ένα από τα παιδιά που διασώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Και άλλα παιδιά αναμένεται να γεννηθούν στον καταυλισμό του Μαλκόχι, στα περίχωρα της Γιόλα, εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς 10 - 15 γυναίκες, πρώην όμηροι, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Στον καταυλισμό, οι πρώην όμηροι κοιμούνται σε ψάθες, κάτω από τη σκιά των δένδρων. «Όταν έφθασαν το Σάββατο, έτρεξαν κατευθείαν στις κουζίνες προκειμένου να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι, να φάνε ψωμί, να πιουν γάλα και νερό» είπε ο Χάσαν Μπέλο, στέλεχος της υπηρεσίας αρωγής της πολιτείας Ανταμάουα.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πως μπορούν κάποιοι να θεωρούν τους εαυτούς τους ανθρώπους, όταν άφησαν γυναικόπαιδα στην τύχη τους; Εκεί μόνο μπορούσαν να δείξουν πόσο "άντρες" είναι;