4 κατηγορούμενοι για το θάνατο της Farkhunda αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή

4 κατηγορούμενοι για το θάνατο της Farkhunda αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή Facebook Twitter
Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της δίκης
0

 

Δύο μόλις ημέρες διήρκεσε η δίκη των 49 κατηγορούμενων για το θάνατο της 27χρονης Αφγανής Farkhunda τον περασμένο Μάρτιο στην Καμπούλ. Τέσσερις εξ αυτών αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Ο θάνατος της γυναίκας αυτής είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της βαρβαρότητας και του βίαιου τρόπου με τον οποίο εκτελέστηκε. Η δικαιοσύνη του Αφγανιστάν λειτούργησε μάλλον άμεσα καθώς κατηγορήθηκαν 49 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων και 19 αστυνομικών- που απάρτιζαν τον όχλο και στέκονταν θεατές στην εκτέλεση της Farkhunda ενώ για 4 εξ αυτών ο δικαστής, Safiullah Mojadedi πρότεινε τη θανατική ποινή.

Οι γυναίκες της περιοχής ξεσηκώθηκαν υπερασπιζόμενες τα δικαιώματα της γυναίκας, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης πλήθος είχε συγκεντρωθεί και προχώρησε σε διαμαρτυρία. Αίτημά τους η απόλυτη απόδοση της δικαιοσύνης για όλους όσους άμεσα ή έμμεσα συνέβαλαν σε αυτό το έγκλημα όπως αναφέρουν οι πολίτες του Αφγανιστάν.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εκτέλεση της Farkhunda θεωρήθηκε από πολλούς η πιο απάνθρωπη τα τελευταία χρόνια. Η 27 χρονη κοπέλα έπεσε από οροφή, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τέλος, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Η αιτία για αυτή τη βιαιότητα ήταν οι ψευδείς κατηγορίες ότι η ίδια έκαψε το Κοράνι. Οι σκηνές αυτές κατεγράφησαν από κινητά τηλέφωνα από τον κόσμο και διαδόθηκαν γρήγορα μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την απόφαση της δίκης που καλυπτόταν από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, 8 άτομα τιμωρήθηκαν με 16 χρόνια φυλάκιση, ενώ 18 από τους υπόπτους θεωρήθηκαν αθώοι και ελευθερώθηκαν. Οι υπόλοιπες αποφάσεις πρόκειται να κοινοποιηθούν την Κυριακή.

Παρά την προσοχή και το διεθνές ενδιαφέρον της υπόθεσης, η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι δεν υπήρξε τελικά απόδοση δικαιοσύνης, και μάλιστα, η ίδια η οικογένεια της Farkhunda, μέσω του πατέρα της Mohammad Nader Malikzadah, σε δηλώσεις της τόνισε πως «οι πραγματικοί ένοχοι δεν έχουν ακόμη συλληφθεί».

Η άμεση αντίδραση των πολιτών και η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε κατέδειξε για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αλλά και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ