Κινέζοι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι επενέβησαν σε ανθρώπινο DNA

Κινέζοι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι επενέβησαν σε ανθρώπινο DNA Facebook Twitter
3

Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων κοινοποίησε μόλις μελέτη στην οποία παραδέχεται ότι τροποποίησε το DNA ανθρώπινων εμβρύων που είχαν μηδενική πιθανότητα επιβίωσης, για πρώτη -γνωστή τουλάχιστον- φορά στην ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού Nature News.

Οι Κινέζοι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν την μέθοδο βιοτεχνολογίας CRISPR, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ώς μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αιώνα, η οποία επιτρέπει την εμέμβαση και τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος ακόμα και όταν πρόκειται για εμβρυακές ηλικίες και δημοσίευσαν την έκθεσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Protein & Cell, μετά από πολλές απορρίψεις άλλων επιστημονικών εντύπων, λόγω του ότι παραβίαζε ηθικούς κώδικες της επιστήμης.

Η χρήση αυτής της μεθόδου, αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να αλλάξει σε τετοιο βαθμό το ανθρώπινο γενετικό υλικό ώστε να "αφαιρούνται" πιθανές σοβαρές ασθένειες από το σώμα αλλά και να επηρεάζονται στοιχεία όπως η εξυπνάδα και η εμφάνιση.

Αν και οι φήμες ότι στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της πόλης Guangzhou γίνεται χρήση της εν λόγω μεθόδου, υπό την καθοδήγηση του Junjiu Huang, κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ανταποκρίθηκε σε αυτές τον περασμένο Μάρτη, ζητώντας την προσωρινή απαγόρευση της CRISPR έως ότου διαπιστωθούν πλήρως οι συνέπειές της στο ανθρώπινο σώμα.

Πάντως πέραν των ηθικών ζητημάτων που εγείρει η εν λόγω μέθοδος, ως προς τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων με αυξημένη νοημοσύνη και ανθεκτικότητα σε ασθένειες, το National Geographic αναφέρει ότι ένα λάθος στην προσπάθεια εξάλειψης μιας νόσου από το ανθρώπινο γονιδίωμα, μπορεί να δημιουργήσει μια καινούρια νόσο, χειρότερης μορφής. 

O καθηγητής Huang, εντέλει, δήλωσε στο Nature News ότι η έρευνα στο DNA εμβρύων σταμάτησε, και ότι το επόμενο σχέδιο της επιστημονικής του ομάδας είναι η βελτίωση της ακρίβειας της μεθόδου CRISPR σε πειραματόζωα. Προς το παρόν.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κέιτ είναι καλά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ από την Κορνουάλη

Διεθνή / «Η Κέιτ είναι καλά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για την ασθένεια της πριγκίπισσας με καρκίνο

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής νοσοκομείο στα νησιά Σίλι και απάντησε σε εργαζόμενη που τον ρώτησε για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Διεθνή / Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Στη Γερμανία καταναλώνονται 1,3 δισεκατομμύρια ντονέρ κεμπάπ ετησίως - Να μπει πλαφόν στην τιμή προτείνει το Die Linke - «Όπου κι αν πάω, με ρωτούν» λέει ο Όλαφ Σολτς
NEWSROOM
Η Μαρίνα Σάττι αποδοκιμάζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

TV & Media / Η Μαρίνα Σάττι προκάλεσε αντιδράσεις με τη συμπεριφορά της για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Ισραήλ - Με ψεύτικα χασμουρητά και γυρισμένη την πλάτη της, η Μαρίνα Σάττι έδειξε την αποδοκιμασία της για την Ισραηλινή τραγουδίστρια
NEWSROOM
H Μαλαισία μιμείται την Κίνα: Ανακοίνωσε τη «διπλωματία των ουρακοτάγκων» με τους εμπορικούς της εταίρους

Διεθνή / H Μαλαισία μιμείται την Κίνα: Ανακοίνωσε τη «διπλωματία των ουρακοτάγκων» με τους εμπορικούς της εταίρους

Η Μαλαισία θα δίνει δώρο ουρακοτάγκους στους εμπορικούς της εταίρους που αγοράζουν φοινικέλαιο - Αντιδράσεις από τη WWF και άλλες οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Και κατα το μεσαιωνα η τοτε "ηθικη" απαγορευε την νεκροτομη και την ανατομια. Τωρα ειναι κοινη πρακτικη. Σιγουρα προκυπτουν αρκετα θεματα αλλα δεν νοειται να λεμε οτι δεν θα ερευνησουμε κατι που μπορει να φερει επανασταση σε ιατρικη επειδη μπορει να χρησιμοποιηθει λαθος. Τοτε θα επρεπε να καταργησουμε τα μαχαιρια επειδη μπορει καποιος να σκοτωσει με αυτα.
- οι επιστήμονες δεν παραδέχτηκαν (που υποννοεί ότι το έκαναν κρυφά), αλλά δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. - Τα έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από κλινική τεχνιτής γονιμοποίησης και ήταν έμβρυα με σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες που δεν επρόκειτο να επιβίωναν έτσι και αλλιώς.- Η έρευνα είναι σημαντική καθώς μέχρι τώρα η μέθοδος CRISPR έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε κύτταρα του εργαστηρίου και ζώα. Η επιτυχία της στα παραπάνω πειραματικά μοντέλα δίνει πολλές υποσχέσεις για την χρήση της στην ιατρική αλλά ακόμα είναι σε πειραματικό επίπεδο.- Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι η μέθοδος CRISPR δεν είναι πολύ αποτελεσματική σε ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα και χρειάζεται βελτίωση.