ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Βατικανού για τις δηλώσεις του Πάπα

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Βατικανού για τις δηλώσεις του Πάπα Facebook Twitter
14

Με διάβημα και ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βατικανό αντέδρασε η Άγκυρα μετά την σημερινή πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ρήγμα προκλήθηκε μετά την αναφορά του πάπα Φραγκίσκου από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη στον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων: «Η ανθρωπότητα, τον περασμένο αιώνα, έζησε τρεις μαζικές και ανήκουστες τραγωδίες. Η πρώτη, εκείνη που συνήθως θεωρείται ως πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα, έπληξε τον αρμενικό λαό, το πρώτο χριστιανικό έθνος» ανέφερε σήμερα ο Ποντίφικας μπροστά σε χιλιάδες πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αγίου Πέτρου. Παρόντες στην πλατεία σήμερα ήταν πολλοί εκπρόσωποι της εκκλησίας και ο Αρμένιος πρόεδρος, Serzh Sargsyan.

Στην συνέχεια ο Πάπας αναφέρθηκε και στα εγκλήματα των Ναζί και του Σταλινισμού καθώς και στις εκτελέσεις στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και τη Βοσνία.

Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις ήρθε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος μέσα από το Τwitter έγραψε πως οι σημερινές δηλώσεις του Πάπα απέχουν πολύ από την νομική και ιστορική πραγματικότητα και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

14

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Για την γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους όμως τσιμουδιά ο Πάπας. Μάλλον επειδή ήταν και είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην πλειοψηφία τους.
Αγαπητέ Poet of Silence, μπορεί ο Πάπας να αναφέρθηκε στον θάνατο Ελλήνων από τους Τούρκους αλλά οι Πόντιοι που κατοικούσαν στην Τουρκία αποτελούσαν μία ξεχωριστή εθνότητα, με τα δικά τους ήθη, έθιμα και γλώσσα, όπως και οι Αρμένιοι.Αγαπητέ Λάμπρο, οι Αρμένιοι στην πλειοψηφία τους είναι Μονοφυσίτες, δηλαδή αποδέχονται μόνο την μία φύση του Ιησού Χριστού, την θεϊκή.
Tωρα ξύπνησε ο τούρκος ΥΠΕΞ?Το Βατικανό είναι από τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Οπότε οι αντιδράσεις έπρεπε να γίνουν πριν την αναγνώριση. Τώρα Τάσον φάε το σκατόν...
Προσυπογράφω τη δήλωση, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι την ιστορία εν τέλει τη γράφουνε οι νικητές (και όχι οι ηττημένοι), όπως επίσης και το ότι στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Για τις μελανές στιγμές της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας βέβαια ούτε λέξη, να δούμε ποιος θα την «ξεφλουδίσει» αυτή την (πολύ) καυτή πατάτα
Στην προκειμένη περίπτωση, στους νικητές είναι το Βατικανό κι όχι η Τουρκία. Επίσης με τους Αρμένιους δεν είχε κηρυχτεί κανένας πόλεμος, μειονότητα της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν.
Οι Τούρκοι γενικά είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας, ενώ εμείς εδώ που νομίζουμε ότι οι Πολωνοί ήταν σύμμαχοι των Ναζί είμαστε ιστοριοδίφες.