Απεργία την Πρωτομαγιά

Παρά την απαγόρευση, οι Ινδοί βλέπουν το ντοκιμαντέρ για τον βιασμό της φοιτήτριας

Παρά την απαγόρευση, οι Ινδοί βλέπουν το ντοκιμαντέρ για τον βιασμό της φοιτήτριας Facebook Twitter
O Μουκές Σινγκ, ένας από τους τέσσερις άνδρες που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τον βιασμό της 23χρονης φοιτήτριας.
1

Η προβολή του ντοκιμαντέρ της Λέσλι Άντγουιν «Η κόρη της Ινδίας», που αφορά τον φονικό ομαδικό βιασμό μιας φοιτήτριας το 2012, απαγορεύτηκε στην Ινδία. Ωστόσο, οι κάτοικοι της χώρας βρήκαν τρόπο να το δουν.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε με δικαστική απόφαση, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης ενός εκ των βιαστών, που περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ. Σε αυτά, ο Μουκές Σινγκ, ένας από τους τέσσερις άνδρες που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τον βιασμό της 23χρονης φοιτήτριας, φαίνεται να δηλώνει από το κελί του πως το θύμα δεν έπρεπε «να γυρνάει έξω στις 9 το βράδυ» ενώ κατηγορεί τη φοιτήτρια για τον βιασμό και για το γεγονός ότι αντιστάθηκε. Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει συγκεκριμένα πως «σε έναν βιασμό, η γυναίκα ευθύνεται πολύ περισσότερο από τον άνδρα».

Αξιωματούχοι της Ινδίας κατηγόρησαν τη δημιουργό του ντοκιμαντέρ ότι έδωσε στον βιαστή χώρο για να εκφράσει τις απόψεις του. Υποστήριξαν ότι η συνέντευξη είναι προσβλητική για τις γυναίκες και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με τον νόμο και την τάξη.

Ωστόσο, παρά την απαγόρευση, οι κάτοικοι της Ινδίας βρήκαν τρόπους για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ. Όπως αναφέρουν οι New York Times, το βίντεο κατέκλυσε την Πέμπτη τα social media και κέρδισε ένα ευρύ κοινό.

Εκπρόσωπος του Youtube στην Ινδία είπε ότι η εταιρεία είχε συμφωνήσει στο αίτημα της κυβέρνησης να μπλοκάρει τα κανάλια πολλαπλών χρηστών που είχαν ανεβάσει το ντοκιμαντέρ. Το αρχικό αρχείο όμως, που είχε «ανεβάσει» το BBC, ήταν ακόμα διαθέσιμο. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, το ντοκιμαντέρ είχε περισσότερα από 100.000 views, μόνο από το συγκεκριμένο link, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τους New York Times, για τις ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης η άμεση πρόκληση είναι να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν τα link προς το ντοκιμαντέρ, τα οποία υπάρχουν στα social media, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Kuldeep Dhatwalia, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι από τέσσερα υπουργεία προσπαθούν να βρουν το καλύτερο σχέδιο δράσης.


Από την πλευρά τους, οι επικριτές της απόφασης τονίζουν πως η απαγόρευση της κυβέρνησης προκάλεσε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για την ταινία.

Η τελευταία ταινία που προκάλεσε μία τόσο έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση της Ινδίας, αφορούσε τις αιματηρές θρησκευτικές ταραχές το 2002, δήλωσε ο Lawrence Liang, δικηγόρος που ειδικεύεται στην τεχνολογία και την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η απαγόρευση εκείνη απαίτησε έγκριση από ένα συμβούλιο λογοκρισίας, και ήταν μια πιο απλή υπόθεση. Το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων είναι πιο εύκολη υπόθεση από το μπλοκάρισμα αμέτρητων link, τόνισε ο δικηγόρος, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να μπλοκάρουν το YouTube.

Ο βιασμός της 23χρονης φοιτήτριας στις 16 Δεκεμβρίου 2012, μέσα σε λεωφορείο, προκάλεσε παγκόσμια οργή και έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδία, ενώ έφερε στο φως τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα. Η κοπέλα υπέκυψε στα τραύματά της 13 ημέρες μετά την επίθεση.

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το θέμα και δεδομένης της συντηρητικής της ατζέντας, να προστατεύσει τα "χρηστά ήθη". Η στάση της ωστόσο αποτελεί πλήγμα σε όποια προσπάθεια έχει γίνει μέχρι τώρα για έλεγχο της ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα στο εξωτερικό και που έχει πληγεί και τον τουρισμό. Καλύτερα να επικεντρώσουν την ενέργειά τους στη σοβαρή αναμόρφωση του νομικού συστήματος και τη δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών που θα έκαναν τις ντόπιες γυναίκες και τις τουρίστριες να νιώθουν πιο ασφαλείς από το να ξοδεύουν τόση ενέργεια στην προσπάθεια φίμωσης των καναλιών.