Κινηματογραφική ληστεία στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό

Κινηματογραφική ληστεία στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό Facebook Twitter
0
Κινηματογραφική ληστεία στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό Facebook Twitter
Κινέζικη αίθουσα του ανακτόρου του Φοντενεμπλό

Αργά το βράδυ της Κυριακής εκτυλίχθηκε στο Παρισινό ανάκτορο Φοντενεμπλό μία από τις μεγαλύτερες ληστείες επί γαλλικού εδάφους, που θυμίζει σκηνή από χολιγουντιανή κινηματογραφική ταινία.

Οι μυστηριώδεις ληστές του Φοντενεμπλό κατάφεραν μέσα σε επτά μόλις λεπτά να διαρρήξουν το διάσημο ανάκτορο το οποίο αποτελούσε για ένα διάστημα και κατοικία του Ναπολέων Βοναπάρτη, και από το 1981 λειτουργεί ως μουσείο.

Σήμερα το ανάκτορο του Φοντενεμπλό αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ξεφεύγοντας από τις κάμερες ασφαλείας αλλά και από τις ακτίνες λέιζερ των υψηλών προδιαγραφών συστημάτων συναγερμού, οι διαρρήκτες κατάφεραν να κλέψουν 15 έργα τέχνης μεγάλης αξίας που ανήκαν στη συλλογή της αυτοκράτειρας Ευγενίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δημοσίευσαν οι γαλλικές αρχές, οι "φαντομάδες" εισέβαλλαν στα τρία κινέζικα σαλόνια του Φοντενεμπλό λίγο πριν τις 6 το πρωί της Δευτέρας, και αφού έσπασαν τρεις βιτρίνες χρησιμοποιώντας καρέκλες και άλλα αντικείμενα που βρήκαν διαθέσιμα, άρπαξαν ένα αντίγραφο στέμματος του βασιλιά του Σιάμ (το οποίο είχε δοθεί ως δώρο στον Ναπολέοντα το 1861), μια κινεζική σύνθεση του 18ου αιώνα με την τεχνική κλουαζονέ, ένα σπάνιο θιβετιανό στρογγυλό διακοσμητικό αντικείμενο φτιαγμένο από χρυσό, πετράδια και κοράλλι, και δώδεκα κινεζικά βάζα.

Αξιωματούχοι του ανακτόρου χαρακτήρισαν τα αντικείμενα που εκλάπησαν ως «ανεκτίμητης αξίας».

Κινηματογραφική ληστεία στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό Facebook Twitter
To αντίγραφο του στέμματος του βασιλιά του Σιάμ (το οποίο είχε δοθεί ως δώρο στον Ναπολέοντα το 1861) είναι ανάμεσα στα έργα τέχνης που έκαναν φτερά
Κινηματογραφική ληστεία στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό Facebook Twitter

«Ήταν ανάμεσα στα πιο όμορφα αντικείμενα του Μουσείου» είπε ο διευθυντής του ανακτόρου, Ζαν Φρανσουά Ερμπέρ.

Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα διάσημα για τον εσωτερικό τους διάκοσμο κινεζικά σαλόνια -που είχε επιμεληθεί η ίδια αυτοκράτειρα Ευγενία το 1861- ήταν κλειστά για το κοινό και ήταν πολύ λίγοι αυτοί γνώριζαν το περιεχόμενό τους.
Θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες είχαν πολύ καλή γνώση του χώρου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ληστές εισβάλλουν στο Φοντενεμπλό. Πριν είκοσι ακριβός χρόνια, το 1995, είχαν απομακρυνθεί από το Μουσείο 15 και πάλι αντικείμενα που ανήκαν στην Γκαλερί του Ναπολέοντα. Εννέα από αυτά βρέθηκαν αργότερα στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

"Το γεγονός είναι ένα βαθύ πλήγμα για το Μουσείο και το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι αυτά τα έργα τέχνης να επιστρέψουν μια μέρα στην αγορά", συμπλήρωσε o Ερμπέρ που διευθύνει το μουσείο το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το γαλλικό υπουργείο πολιτισμού ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη του ανακτόρου.

Το ανάκτορο του Φοντενεμπλό χτίστηκε το 1528, και είναι το πρώτο αναγεννησιακό κτίριο στη Γαλλία. Διαθέτει πέντε εσωτερικές αυλές, ένα παρεκκλήσι, και περισσότερες από επτά πολυτελείς αίθουσες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM