Διαμαρτυρία στο Μεξικό: "Τι είναι πιο σοκαριστικό; Ένα γυμνό σώμα η μια απανθρακωμένη σορός;"

Διαμαρτυρία στο Μεξικό: "Τι είναι πιο σοκαριστικό; Ένα γυμνό σώμα η μια απανθρακωμένη σορός;" Facebook Twitter
1

Η πόλη Ιγκουάλα του Μεξικού βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το περασμένο Φθινόπωρο όταν 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μετά από μια διαδήλωση. Η υπόθεση πήρε φρικτή τροπή όταν αποκαλύφθηκε πως οι νεαροί φοιτητές δολοφονήθηκαν από καρτέλ ναρκωτικών. Στην πόλη ξέσπασαν βίαια επεισόδια ενώ ακόμη και σήμερα οι λεπτομέρειες του φονικού που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ, Οι γονείς των νεκρών παιδιών κατέφυγαν πρόσφατα στον ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί και εξετάζονται ως ύποπτοι ο δήμαρχος της πόλης Ιγουάλα και η σύζυγός του.

Αν και έχουν σχεδόν περάσει τέσσερις μήνες από την ιστορία, οι ακτιβιστές της πόλης εξακολουθούν να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στην μνήμη των θυμάτων. Ο Edgar Olguín και η Sara Yatziri Guerrero Juárez είναι δύο καλλιτέχνες που επέλεξαν μια διαφορετική ακτιβιστική δράση για να θίξουν το θέμα και να προκαλέσουν συζήτηση για το έλλειμμα δικαιοσύνης και την τεράστια εγκληματικότητα στο Μεξικό. Μαζί με μερικούς ακόμη συμμετέχοντες ξεγυμνώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης και χρησιμοποιούν το σώμα τους σαν καμβά για τα δυνατά μηνύματα που θέλουν να περάσουν. 

Το σκεπτικό τους είναι να προκαλέσουν, αλλά η προσέγγισή στον τρόπο που επιλέγουν να το κάνουν θέλει να αναδείξει το γεγονός πως ο κόσμος στο Μεξικό εξακολουθεί να σοκάρεται και να προβληματίζεται περισσότερο από ένα γυμνό σώμα, και όχι από την απανθρακωμένη σορό ενός δολοφονημένου φοιτητή. Στόχος τους είναι έστω και με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίζουν σε όλους την μακάβρια υπόθεση και να διεκδικήσουν την εξιχνίασή της. Στο γενικότερο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους βρίσκεται και η τεράστια ανοχή του κράτους απέναντι στα εγκληματικά καρτέλ και τις συμμορίες που σπέρνουν το θάνατο.

Οι ιδιότυπες διαμαρτυρίες τους ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και μέσα στον Φεβρουάριο θα ενταθούν και θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο αναφέρουν οι δύο διοργανωτές .

Διαμαρτυρία στο Μεξικό: "Τι είναι πιο σοκαριστικό; Ένα γυμνό σώμα η μια απανθρακωμένη σορός;" Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες κινήσεις αλληλεγγύης. Μου αρέσει όταν η ανθρωπότητα διαφεύγει απο την τρέλα της επανάληψης μέχρι θανάτου περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα για να απαιτήσει τα αυτονόητα.