18 Νομπελίστες στο πλευρό του Ραΐφ Μπαντάουι

18 Νομπελίστες στο πλευρό του Ραΐφ Μπαντάουι Facebook Twitter
1
18 Νομπελίστες στο πλευρό του Ραΐφ Μπαντάουι Facebook Twitter


Τον περασμένο Μάιο ο μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε δέκα χρόνια κάθειρξη και σε δημόσιο μαστίγωμα με 1.000 βουρδουλιές για "προσβολή του Iσλάμ".

Στη συνέχεια η ποινή του μειώθηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης και 600 βουρδουλιές.


Οι περιπέτειες του Μπαντάουι ξεκινάν από το 2012, όταν συνελήφθη ως συνιδρυτής του απαγορευμένου σήμερα site "Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο" με τις κατηγορίες της διάπραξης κυβερνοεγκλημάτων, της ανυπακοής στον πατέρα του και της αποστασίας από το Ισλάμ.


Την περασμένη εβδομάδα ο 31χρονος Ραιφ υπέστη τις πρώτες 50 μαστιγώσεις, ενώ η εκτέλεση της ποινής του για αυτή την εβδομάδα (άλλες πενήντα βουρδουλιές) αναβλήθηκε για ιατρικούς λόγους, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληγές του από την πρώτη μαστίγωση δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.


Τον τελευταίο χρόνο η διεθνής κοινότητα στηρίζει τον καταδικασμένο μπλόγκερ.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία να επανεξετάσει την υπόθεση, ο 'Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να του δώσει χάρη, ενώ τώρα 18 Νομπελίστες από όλο τον κόσμο συνυπογράφουν επιστολή στην οποία ζητούν άμεσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα της Σαουδικής Αραβίας να ταχθεί δημόσια κατά της απόφασης και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, "το δικαίωμα της ελευθερίας στη διαφωνία".

18 Νομπελίστες στο πλευρό του Ραΐφ Μπαντάουι Facebook Twitter


H επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Independent και πιο συγκεκριμένα απευθύνεται στον πρόεδρο του Βασιλικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, Jean-Lou Chameau, ξεκινάει κάπως έτσι:


"Η διεθνής συνεργασία κινδυνεύει να διαλυθεί από την απογοήτευση για τους αυστηρούς περιορισμούς της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης που εξακολουθούν να εφαρμόζονται στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας"


Η επιστολή απευθύνεται συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο KAUST λόγω των φιλοδοξιών του να συνεργαστεί με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι σχετικά εκσυγχρονισμένο επιτρέποντας την μικτή φοίτηση ανδρών και γυναικών, και αφήνοντας τις τελευταίες να οδηγούν μέσα στην πανεπιστημιούπολη.


Παρ' όλα αυτά, πολλοί δυτικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν νιώθουν άνετα να συνεργάζονται με ένα ίδρυμα που συνδέεται τόσο στενά με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια