Tι αλλοιώνει τη γεύση των γαρίδων;

Tι αλλοιώνει τη γεύση των γαρίδων; Facebook Twitter
0

Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο βλάπτει τη θαλάσσια ζωή, αλλά επηρεάζει και τη γεύση της. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οξύτητα των ωκεανών αυξάνεται, καθώς απορροφούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η γεύση των γαρίδων.

Ερευνητές από τη Σουηδία, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλωσαν εκατοντάδες γαρίδες είτε σε νερό με την οξύτητα που επικρατεί τώρα (ph 8), είτε σε νερό με τα επίπεδα οξύτητας που προβλέπονται για το 2100 (ph 7,5). Το νερό είχε θερμοκρασία 11 βαθμούς Κελσίου, το οποίο είναι το ανώτατο όριο ανοχής από τις γαρίδες. Αυτό έγινε εσκεμμένα, προκειμένου οι γαρίδες να βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης και έτσι να γίνουν πιο ορατά τα αποτελέσματα του όξινου περιβάλλοντος.

Ύστερα από τρεις εβδομάδες, οι γαρίδες που επέζησαν μαγειρεύτηκαν και βαθμολογήθηκαν από γευσιγνώστες. Παρατηρήθηκε ότι οι γαρίδες που είχαν τοποθετηθεί στο "φυσιολογικό" νερό είχαν 3,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως περισσότερο γευστικές, ενώ εκείνες που βρίσκονταν στο όξινο νερό είχαν 2,6 μεγαλύτερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως λιγότερο γευστικές.


"Το γεγονός ότι η οξίνιση των ωκεανών μπορεί να έχει μια ανιχνεύσιμη επίπτωση στην αντιληπτή ποιότητα των γαρίδων, μπορεί να είναι μια μοναδική ευκαιρία για να επικοινωνηθούν αποτελεσματικά οι παγκόσμιες μεταβολές", αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας "μπορείτε να φανταστείτε τη Σκανδιναβία χωρίς σάντουιτς γαρίδας;".

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Shellfish Research.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM