Καρκινοπαθής θεραπεύτηκε χαρη στον ιο του HIV

Καρκινοπαθής θεραπεύτηκε χαρη στον ιο του HIV Facebook Twitter
1

Παγκόσμια εντύπωση προκαλεί η είδηση πως σε νοσοκομείο των ΗΠΑ άνδρας με βαριά μορφή λευχαιμίας κατάφερε να θεραπευτεί με τον ιό του AIDS. Πρόκειται για τον 30χρονο Μάρσαλ Τζένσεν από την Γιούτα, ο οποίος είναι παντρεμένος με ένα παιδί. Η διάγνωση του καρκίνου έγινε πριν από δύο χρόνια. Ο ίδιος και η οικογένεια του έμαθαν για την θεραπεία του «Penn Medicine», που σε πειραματικό στάδιο εμβολίαζε τους καρκινοπαθείς με τον ιό HIV. 


Ο 30χρονος δέχθηκε να του γίνει μεταμόσχευση του μυελού των οστών, χρησιμοποιώντας μόσχευμα δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη.


Ο Μάρσαλ Τζένσεν από τη Γιούτα είναι ένας από τους 30 ασθενείς με λευχαιμία που υποβλήθηκαν σε μια ιδιαίτερη πειραματική θεραπεία. Οι ασθενείς δέχτηκαν μια αβλαβή μορφή του ιού HIV που έχει προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να στοχεύει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ως τώρα αντιδρά πολύ καλά στη θεραπεία και πλέον είναι υγιής.


Ο Μάρσαλ έμαθε ότι πάσχει από λευχαιμία το 2012, ένα χρόνο μετά το γάμο του με τη γυναίκα του Αμάντα και τη γέννηση του γιου τους Κέσμαν. Όλη η οικογένεια μαζί άρχισε να γυρνά τον κόσμο, ώστε να ανακαλύψουν μια αποτελεσματική θεραπεία. Τελικά, ο γιατρός Καρλ Τζουν από το νοσοκομείο «Penn Medicine» τους πρότεινε αυτή την καινοτόμο θεραπεία, την οποία επεξεργάζεται με την ερευνητική του ομάδα εδώ και χρόνια.


Το καρκίνωμα υποχώρησε, ο ιός του AIDS εξαφανίστηκε κι ο Μάρσαλ Τζένσεν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να καταπολεμήσει πλήρως τη λευχαιμία!


Η σύνδεση μεταξύ της λευχαιμίας και του ιού HIV παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2006, όταν ένας άντρας που έπασχε από AIDS διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Όταν έλαβε μυελό των οστών από έναν δότη με μια σπάνια μετάλλαξη, ο καρκίνος υποχώρησε και ο ιός HIV εξαφανίστηκε από τον οργανισμό του. Έτσι, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε πλήρως από το AIDS.


Ο γιατρός Τζουν και η ομάδα του από τότε εστίασαν στη δημιουργία μιας θεραπείας για τη λευχαιμία βασισμένης στον ιό HIV. Εφάρμοσαν πειραματικά αυτή τη θεραπεία σε 30 ασθενείς. Από αυτούς αφαιρέθηκαν χιλιάδες Τ-Λεμφοκύτταρα στα οποία προστέθηκε ο ιός του AIDS ανενεργός και σχεδιασμένος έτσι ώστε να σκοτώνει στοχευμένα καρκινικά κύτταρα. Τα κύτταρα τοποθετήθηκαν ξανά στους ασθενείς και ο ιός άρχισε να καταπολεμά τον καρκίνο. Μετά τη θεραπεία τους, ο ιός HIV παραμένει ανενεργός στο σώμα τους καιροφυλακτώντας για την περίπτωση που θα επανεμφανιστεί ο καρκίνος. Ο γιατρός Τζουν αναφέρει ότι παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα του HIV δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς στη συγκεκριμένη μορφή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία. «Είναι ένας ανενεργός ιός, αλλά η βασική του ιδιότητα να σκοτώνει κύτταρα παραμένει», αναφέρει.


Από τους 30 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην θεραπεία, εκ των οποίων 25 παιδιά, οι 23 παραμένουν ζωντανοί. Από αυτούς, στους 19 ο καρκίνος βρίσκεται σε ύφεση. Τώρα, η ομάδα του Τζουν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει αυτή τη θεραπεία και σε άλλους τύπους καρκίνου ξεκινώντας με αυτόν του παγκρέατος.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πρωτοπόρο το Grey's Anatomy, η Dr Bailey έκανε θεραπεία με απενεργοποιημένο ιό HIV σε ένα παιδάκι με πολύ σοβαρή ασθένεια του ανοσοποιητικού! Σοβαρά τώρα, πιστεύω ότι έχει λογική η συγκεκριμένη θεραπεία αν λάβουμε υπόψη πόσο δυνατή επίδραση έχει ο ιός του AIDS στον ανθρώπινο οργανισμό και την ικανότητά του να καταστρέφει τα λευκά κύτταρα. Με τον ίδιο μηχανισμό ίσως μπορεί να καταστρέψει και τα καρκινικά κύτταρα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνονται έρευνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με μεταλλαγμένους ιούς που θα δρουν εις όφελός μας. Δεν είμαι γιατρός, αλλά έτσι το αντιλαμβάνομαι.