Κέρδη από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια για το Ισλαμικό Κράτος

Κέρδη από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια για το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
1

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως συγκεντρώνει μεγάλα ποσά τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του, από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και τα διυλιστήρια που βρίσκονται στην επικράτεια που ελέγχει.

«Το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου. «Στην περιοχή αυτή παράγονται 50.000 με 60.000 βαρέλια την ημέρα και το ΙΚ μεταφέρει αυτές τις ποσότητες από τη Συρία στην Τουρκία». Εκτιμάται πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρότερα στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστές πωλούν παρανόμως το πετρέλαιο που βγάζουν στην Τουρκία με τις δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ