ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τρόμος στη Βρετανία για τη Σκωτία

Τρόμος στη Βρετανία για τη Σκωτία Facebook Twitter
4

Περισσότερες εξουσίες αλλά και δικαιότερο μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν στη Σκωτία από κοινού οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας, συντηρητικοί, εργατικοί και φιλελεύθεροι.

Η προσπάθεια για παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εντείνεται εν όψει του αυριανού ιστορικού δημοψηφίσματος, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξάνει το ποσοστό των Σκωτσέζων που τοποθετούνται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Περίπου το 52% των Σκωτσέζων φαίνεται πως σκοπεύουν να καταψηφίσουν την πρόταση ανεξαρτησίας, ενώ το 48% τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν οι εταιρείες Opinium και ICM για λογαριασμό των εφημερίδων Daily Telegraph και The Scotsman αντίστοιχα και οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Οι Σκωτσέζοι ηγέτες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας επικρίνουν τους Βρετανούς για τις προτάσεις που κάνουν τώρα με λέγοντας ότι θυμήθηκαν αργά να προσφέρουν τα «δώρα» τους.

Η πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας έχει ήδη προκαλέσει πανικό στις τράπεζες που φοβούνται ένα bank run. Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκαν εκατομμύρια λίρες σε τράπεζες στη Σκωτία ώστε να μην αδειάσουν τα ATM.

4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τέλος του πολυεθνικού κράτους στην Ευρώπη

Buzz / Το τέλος του πολυεθνικού κράτους στην Ευρώπη

Η οικονομική κρίση και η αποξένωση από την κεντρική εξουσία είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων αποσχιστικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώσαμε μερικές περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη χάραξη νέων συνόρων στην Ευρώπη μετά από πολλές δεκαετίες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Η εκδίκηση, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δεν κρύβω ότι σχεδόν απολαμβάνω την όλη κατάσταση αν και μάλλον το αποτέλεσμα του ψημοψηφίσματος θα είναι οριακά αρνητικό.Κάποτε ο Μακάριος καλούσε τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο για βοήθεια γιατί ήξερε τι θα ακολουθήσει και όπως ξέρουμε, αυτές δεν έκαναν τίποτα και η Κύπρος καταπατήθηκε. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι Άγγλοι και ΣΙΑ μιλούσαν για αυτοδιάθεση των λαών και κουραφέξαλα όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ήταν με το μέρος των "ανταρτών" και αυτών που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν (με εξαίρεση την Ουκρανία, επειδή θέλουν να κάνουν χαλάστρα στον κοντό). Τώρα όμως, έχουν βάλει την ουρά στα σκέλια (αυτό δε το "θα ραγίσει η καρδιά μου" του Κάμερον με αποτελείωσε) και τρέμουν τυχόν απόσχιση. Κυριακή κοντή γιορτή και ακολουθούν πολλοί άλλοι επίσης (βλ. Ιταλία, Καταλονία κλπ).
Αγάπησες την ημιμάθεια και το απολαμβάνεις κιόλας. Συγκρίνεις εντελώς άσχετα. Η βασική διαφορά μεταξύ Σκωτίας και πολλών από τα παραδείγματα που φέρνεις (π.χ. Καταλονία) είναι πως το δημοψήφισμα για απόσχιση γίνεται μετά από συμφωνία μεταξύ Λονδίνου κ της περιοχής που ψηφίζει για ανεξαρτησία. Με την λογική σου, μπορούν να ακολουθήσουν και οι Τουρκοκύπριοι, στην Κύπρο που τόσο καλά φαίνεται να γνωρίζεις.
@Moschusκαι επίσης, by the way, όπως λέτε εκεί στο UK (που του τρέφεις μεγάλη συμπάθεια απ' ότι φαίνεται στα σχόλια σου και μάλιστα κόπτεσαι μην κυρηχθεί η Σκωτία ανεξάρτητη) είμαι Έλληνας πατριώτης, όχι Κύπριος. Και ναι, η Αγγλία αφού αφαίμαξε από τον Κυπριακό λαό, μετά την εισβολή κοίταξε μόνο την πάρτι και τα συμφέροντά της αντί να ενδιαφερθεί για λύση. Δεν θα πώ κάτι για τον David Hanney σήμερα, θα είμαι κύριος.