Στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα» στην Τουρκία

Στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα» στην Τουρκία Facebook Twitter
1

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα διεξάγει δημοπρασία στις 23 Οκτωβρίου για να μισθώσει για 49 χρόνια την ερειπωμένη ελληνική πόλη-φάντασμα του Λεβισσίου (τουρκικά: Kayaköy), ενός από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, με αντάλλαγμα την αποκατάστασή της.

Η δημοπρασία θα ανοίξει επίσης τον αρχαιολογικό χώρο του Λεβισσίου με σκοπό τη συντήρηση ενώ περιλαμβάνει σχέδια για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου, όπως επίσης τουριστικών εγκαταστάσεων, που θα καλύπτουν το ένα τρίτο του χωριού.

Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ)ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα της hurriyetdailynews δύο εταιρίες έχουν κάνει ήδη προσφορά για τη δημοπρασία.

Στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα» στην Τουρκία Facebook Twitter
Με τις διατάξεις της Ανταλλαγής, το Λεβίσι στα παράλια απέναντι από τη Ρόδο, άδειασε τον Ιούνιο του 1923, αφήνοντας πίσω 2 εκκλησίες, 14 παρεκκλήσια, 2 σχολεία και 1000 σπίτια.

Οι τοπικές αρχές εγκωμίασαν την εν λόγω κίνηση, δηλώνοντας ότι η αποκατάσταση του χωριού, ηλικίας 5.000 ετών, θα προσδώσει στην πόλη-φάντασμα ''εμπορική αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο''.

Το Λεβίσι, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την δημοφιλή παραθαλάσσια πόλη Μάκρη (τουρκικά:Fethiye), εγκαταλείφθηκε το 1923 όταν περίπου 2.000 άμαχοι έφυγαν από την Τουρκία και κατέληξαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σήμερα, στην πόλη διατηρούνται σχεδόν άθικτα σπίτια και εκκλησίες και έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, φιλοξενώντας κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ και πολλές διεθνείς εκδηλώσεις. Το παρόν πρότζεκτ έχει εισαχθεί στα πλαίσια διαλόγου εδώ και αρκετά χρόνια και η πρώτη δημοπρασία οργανώθηκε πέρσι χωρίς επιτυχία. Οι επικριτές του, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η πόλη, όπως και πολλές άλλες πόλεις-θέρετρα της Μεσογείου, θα μπορούσε να χάσει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά της, στα χέρια επενδυτών που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Επίσης, νομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η πόλη δε διαθέτει ένα κατασκευαστικό σχέδιο το οποίο να αποσκοπεί στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών του.

Στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα» στην Τουρκία Facebook Twitter


Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημοπρασίας, ακτιβιστές δημιούργησαν σελίδα στο Facebook, με το όνομα ''Save Kayaköy", ζητώντας οι πιθανές αναστηλώσεις να γίνουν σε συνεργασία με την Ελλάδα (την ελληνική κυβέρνηση) και να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια