ΗΠΑ: Το διαχρονικό πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων

ΗΠΑ: Το διαχρονικό πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων Facebook Twitter
0

H τελευταία μεγάλη φυλετική αναταραχή στις ΗΠΑ, σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2010, αναφέρει το ελληνικό euronews. 

Ο αστυνομικός Τζοχάνες Μέσερλι από το Σαν Φρανσίσκο, σκότωσε τον 22χρονο Αφροαμερικανό Οσκαρ Γκραντ. Στην κατάθεση του υποστήριξε πως σκότωσε κατά λάθος τον άτυχο νεαρό.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν διετής κάθειρξη. Η κοινότητα των μαύρων θεώρησε την ποινή προσβλητική για την μνήμη του νεαρού. Η πόλη βυθίστηκε στο χάος, με τις συγκρούσεις να διαρκούν βδομάδες.

Η σύγχρονη Αμερικανική ιστορία, βρίθει περιπτώσεων κατάφωρης κακοποίησης της Αφροαμερικανικής κοινότητας.

Επί 85 χρόνια οι Αφροαμερικανοί, έδιναν τον δικό τους αγώνα απέναντι στο αυτονόητο. Την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων.

Το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα πήρε σάρκα και οστά, με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.


Το 1964 του απονέμεται το Νομπέλ Ειρήνης ενώ ψηφίζεται ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων που εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλλει την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις τόσο στα κρατικά μέσα κοινής ωφέλειας όσο και στην απασχόληση.

Σε λίγο όμως θα εμφανιστούν τα πρώτα σημεία αντιπολίτευσης στους κόλπους του μαύρου κινήματος. Θα ακολουθήσει ακόμη μία ταραχώδης περίοδος, με τα επεισόδια να επεκτείνονται σε περισσότερες από 20 πόλεις.
Από τις συγκρούσεις δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Οι δεκαετίες '70 και '80 ήταν πιο ήρεμες.

Το 1992 όμως, το αποκαλυπτικό βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό του αφροαμερικανού Ρόντνει Μπατ, από μία ομάδα αστυνομικών, στο Λος Άντζελες, πυροδότησε νέες ταραχές.

Η αθώωση των αστυνομικών (παρά το βίντεο!) από το δικαστήριο, εξόργισε την κοινότητα των μαύρων. Σε έξι ημέρες οδομαχιών, 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2000 τραυματίστηκαν.

Το 2008, 45 χρόνια μετά την περίφημη φράση ορόσημο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ " Έχω ένα όνειρο", συμβάινει κάτι πρωτόγνωρο για τα χρονικά της χώρα. Οι ΗΠΑ εκλέγουν τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο.

"Ναι μπορούμε", ήταν η φράση κλειδί της ομιλίας του, καλλιεργώντας και πάλι την αισιοδοξία μεταξύ των μειονοτήτων της χώρας.

Παρά τις δύο συνεχείς εκλογές του Μπαράκ Ομπάμα στην θέση του προέδρου, οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούσαν να απασχολούν την αμερικανική κοινωνία.

Το 2012, ο 17 χρονος αφροαμερικανός Τρείβον Μάρτιν, βρίσκει τραγικό θάνατο όταν τον πυροβολεί ένας γείτονας.

Ο δολοφόνος κατέθεσε στο δικαστήριο πως νόμισε ότι ο νεαρός ήταν κλέφτης.

Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά την δολοφονία, " Εάν είχα ένα γιο θα ήταν σαν τον Τρείβον Μάρτιν", έκαναν την Αμερική να δακρύσει.

Και σήμερα, τα γεγονότα στο Φέργκιουσον...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM