ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σφυροκοπείται για πέμπτη ημέρα η Γάζα

Σφυροκοπείται για πέμπτη ημέρα η Γάζα Facebook Twitter
12

Πενθήμερο αιματοκύλισμα στην λωρίδα της Γάζας την ώρα που απομακρύνεται το ενδεχόμενο του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση "Protective Edge" μετά το μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών με αφορμή το ανθρωποκυνηγητό για τους απαγωγείς των τριών ισραηλινών εφήβων που βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για να οξυνθεί η ένταση, η οποία κλιμακώθηκε μετά και την απαγωγή και δολοφονία ενός Παλαιστίνιου εφήβου.

Σφυροκοπείται για πέμπτη ημέρα η Γάζα Facebook Twitter
Συντρίμμια στη Γάζα από τους αλεπάλληλους βομβαρδισμούς

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι και παιδιά. Εκπρόσωπος των κεντρικών αρχών περίθαλψης στη Γάζα ανέφερε ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 920.

Η ισραηλινή αεροπορία έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους. Σπίτια, ολόκληρες συνοικίες, ακόμη και δύο τζαμιά (για πρώτη φορά), καθώς το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» όχι μόνο τους αμάχους αλλά και τεμένη για να κρύψει εξοπλισμό.


Σφυροκοπείται για πέμπτη ημέρα η Γάζα Facebook Twitter
Παλαιστίνιος στα ερείπια της Γάζας

Η Χαμάς, την ίδια στιγμή, απαντά με ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη, χωρίς ωστόσο να έχει πλήξει κατοικημένες περιοχές. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει και το αμυντικό όπλο -σιδηρούν θόλος- στο Τελ Αβίβ, το οποίο αναχαιτίζει τις ρουκέτες.

Απτόητος απο την διεθνή πίεση για τον τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα χερσαίας επέμβασης για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων ρουκετών οι οποίες εκτοξεύονται απο Παλαιστίνιους μαχητές.

"Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα", δήλωσε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ισραήλ. Μάλιστα  πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυναμεις έχουν πλήξει 1.000 στόχους στη Γάζα - και συνεχίζουν.

Σφυροκοπείται για πέμπτη ημέρα η Γάζα Facebook Twitter
Ισραηλινός στρατιώτης κοιμάται ανάμεσα σε ρουκέτες
Σφυροκοπείται για πέμπτη ημέρα η Γάζα Facebook Twitter
Μαθητές βρήκαν καταφύγιο και συνεχίζουν το μάθημά τους. Οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ ηχούν καθημερινά

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα, του ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Ωστόσο καμιά από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

12

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Την ίδια στιγμή οι πάμπλουτοι άραβες του κόλπου αντί να φτιάξουν κανένα καταφύγιο στη Γάζα τρέχουν και αγοράζουν ασημένιες μερσεντές, ελληνικά ξερονήσια και διαμερίσματα στο Marble Arch του Λονδίνου. Ε ναι λοιπόν φταίει το Ισραήλ.
Δεν θέλω να παρουσιάσω το Ισραήλ ώς πρότυπο φιλειρηνικού κράτους, ποιός έχει δίκαιο ιστορικά ούτε επίσης να λάβω θέση το πως θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένος ο χάρτης της περιοχής. Πρέπει να πούμε όμως ότι η Hamas, Fatah και περίπου καμιά 10αριά ακόμα οργανώσεις προχωρούν σε τυφλά στην κυριολεξία χτυπήματα (δεδομένου ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται είναι απλές κατασκευές αλλά αυτό τις κάνει και πιο επικίνδυνες) προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ βάζοντας πολλές φορές τους εκτοξευτήρες σε νοσοκομεία, σχολεία, Τζαμιά και άλλα δημόσια σημεία. Το Ισραήλ προσπαθεί για λόγους γεωπολιτικού ίματζ να αποφύγει τους άμαχους στα χτυπήματα του αλλά δυστυχώς (για τις αθώες ζωές που χάνονται), πέφτει στη παγίδα της ανθρώπινης ασπίδας που η άλλη πλευρά επιδιώκει και με την σειρά της, προωθεί αυτό το ανθρώπινο δράμα προς το έξω για να αναζωπυρώνει συχνά πυκνά γενική καταγραυγή εναντίον του Ισραήλ. Η λωρίδα της Γάζας από την άλλη, είναι τόσο στενή, μικρή και επίπεδη σε μέγεθος περιοχή που δεν αφήνει περιθώρια οι εκτοξεύσεις να γίνουνται από πολλά σημεία. Αναπόφευκτα λοιπόν, είναι αδύνατο να μην υπάρχουν θύματα απλών πολιτών όπως και σε όλες τις αστικές συγκρούσεις γενικότερα (βλ. Συρία, Ιρακ κτλ).Τις πρόσφατες εχθροπραξίες ξεκίνησε η Παλαιστινιακή πλευρά και το Ισραήλ, αμύνεται. Οποιαδήποτε άλλη χώρα στην θέση του θα είχε την ιδια αντίδραση. Από αρχές Ιουλίου έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 500 ρουκέτες και ο λόγος που το Ισραήλ δεν έχει απώλειες (παρά μόνο μερικές δεκάδες τραυματισμούς) είναι η αποτελεσματικότητα του Iron Dome, του πολύ καλού συστήματος αεράμυνας που διαθέτει που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τέτοιου είδους επιθέσεις πέραν τον μεγαλύτερων συστημάτων που διαθέτει.Οταν κρατάς το παιδί σου σκοτωμένο στα χέρια σου, τότε όλα είναι μάταια για κάθε άνθρωπο, είτε είναι Παλαιστίνιος είτε Ισραηλινός. Οι πόλεμοι δυστυχώς, είναι το πιο φρικτό πράγμα, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν και ειδική αυτό το σημείο του πλανήτη, πολύ δύσκολα θα υπάρξει ποτέ ειρήνη.
Υπέροχη μονόπλευρη ανάλυση που ξεκινάει και λήγει με "ίσες αποστάσεις", ενώ στο ενδιάμεσο πασπαλίζει τα δελτία τύπου της Ισραηλινής πρεσβείας."(δεδομένου ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται είναι απλές κατασκευές αλλά αυτό τις κάνει και πιο επικίνδυνες)"Επειδή είναι γνωστό πως τα diy όπλα είναι πολύ καλύτερα από των μεγαλύτερων βιομηχανιών."Το Ισραήλ προσπαθεί για λόγους γεωπολιτικού ίματζ να αποφύγει τους άμαχους στα χτυπήματα του"Γι' αυτό άλλωστε και σε τέσσερις (4!) μέρες βομβαρδισμών έχει σκοτώσει κάποιες δεκάδες αμάχων (γυναικόπαιδα)."Αναπόφευκτα λοιπόν, είναι αδύνατο να μην υπάρχουν θύματα απλών πολιτών"Πόσο βολικό. Αφού είναι μικρή η περιοχή και "πρέπει" να βομβαρδιστεί (γιατί μόνο αυτή είναι η λύση για να βρουν τους εξτρεμιστές σε μια απόλυτα αποκλεισμένη περιοχή), κρίμα αλλά θα πρέπει να θυσιαστούν και λίγα γυναικόπαιδα."Τις πρόσφατες εχθροπραξίες ξεκίνησε η Παλαιστινιακή πλευρά και το Ισραήλ, αμύνεται."Ξεχνώντας βέβαια πως δεν είναι μόνο οι πρόσφατες εχθροπραξίες, αλλά υπάρχουν πίσω χρόνια αποκλεισμού και σχεδόν φυλάκισης των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας (ψάξτε τους ναυτικούς και χερσαίους περιορισμούς που επιβάλλει το Ισραήλ), παράνομων ισραηλινών εποικισμών και βέβαια αντίστοιχες σφαγές στο άμεσο παρελθόν (βομβαρδισμοί 2012, 2008).
Τα παραπάνω δεν γράφτηκαν ούτε από γραφείο της Ισραηλινής πρεσβείας ούτε η Rafael μου κόβει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Η παράγραφος που ξεκινάει το κείμενο μου είναι ξεκάθαρη, έγραψα με λίγα λόγια ότι ούτε το Ισραήλ είναι άγγελοι αλλά επίσης, ο χάρτης της περιοχής έπρεπε ενδεχομένως να είναι μοιρασμένος αλλιώς. Η ενασχόληση μου με στρατιωτικά θέματα και οπλικά συστήματα με ώθησε να εκφέρω άποψη για το κομμάτι των βομβαρδισμών και δυστυχώς ναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, η Παλαιστινιακή πλευρά χρησιμοποιεί τους ίδιους τους αθρώπους της ώς ασπίδα για να εκφέρει χτυπήματα και αδιαφορώντας γι αυτούς όπως επίσης, η μή ακρίβεια των ρουκετών της Hamas θα είχε ανάλογα (και περισσότερα) θύματα αν το Ισραήλ δεν ήταν τεχνολογικά ανώτερο. Τώρα πλέον απειλούν και το διεθνές αεροδρόμιο Ben Gurion στο Tel Aviv, αν καταφέρουν και το χτυπήσουν με οποιονδήποτε τρόπο και εκφέρουν πλήγμα σε αεροπλάνο της Lufthansa ή της Aeroflot εκεί τί θα πούμε; Θα υπερασπιζόμαστε ακόμα τον αγώνα των Παλαιστινίων; Οι βομβιστές αυτοκτονίας επίσης; Σκοτώνοντας στα τυφλά και σε μή στρατιωτικούς στόχους με περισσότερες από 150 επιθέσεις απο το 89 μέχρι σήμερα, με περίπου 800 θύματα είναι τύπος αγώνα που εγώ, ο ουδέτερος Ευρωπαίος πρέπει να ασπάζομαι και να επικροτώ;Δεν θέλω να κουράσω παραπάνω με ένα ακόμα μακροσκελές κείμενο αλλά θέλω να πώ ότι ταυτίζομαι ΑΠΟΛΥΤΑ με το κείμενο τουS_Pablo 12.7.2014 | 19:58 Θα κλείσω τέλος πάλι με τον ίδιο τρόπο, ''Οταν κρατάς το παιδί σου σκοτωμένο στα χέρια σου, τότε όλα είναι μάταια για κάθε άνθρωπο, είτε είναι Παλαιστίνιος είτε Ισραηλινός. Οι πόλεμοι δυστυχώς, είναι το πιο φρικτό πράγμα, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν και ειδικά αυτό το σημείο του πλανήτη, πολύ δύσκολα θα υπάρξει ποτέ ειρήνη.''
@heuristicΜου λες ότι η Χαμάς επιτίθεται στα τυφλά, τη στιγμή που οι νεκροί Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στρατιώτες, ενώ απ' την άλλη πλευρά οι Παλαιστίνιοι νεκροί είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό άμαχοι. Το επιχείρημα ότι αν καταρρίψει κάποιο αεροπλάνο η Χαμάς, τη στιγμή που ο ίδιος λες ότι απέχουν πάρα πολύ οπλικά σε σχέση με το Ισραήλ είναι απλά αστείο.Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι άμα ήσουν όντως ο "ουδέτερος Ευρωπαίος", εκτός από τις επιθέσεις της Χαμάς θα έλεγες και για τους χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, για το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, για το πραξικόπημα που οργάνωσε Αμερική και Ισραήλ το 2007 για την ανατροπή της (εκλεγμένης) κυβέρνησης στην Παλαιστίνη, για τα χημικά όπλα της επιχείρησης Cast Lead (2008-09), για τους (παράνομους σύμφωνα με τον ΟΗΕ) ισραηλινούς επικοισμούς.Δεν υποστήριξα ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας είναι οι άγγελοι. Ωστόσο ο αγώνας των Παλαιστινίων ενάντια στο σύγχρονο Απαρτχάιντ που τους έχει επιβληθεί είναι, αν μη τι άλλο, δικαιολογημένος. Και πιστεύω ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων στη συγκεκριμένη σύγρουση είναι εκτός τόπου και χρόνου, αν κοιτάξει κάποιος τα θύματα και τις πολιτικές των δύο πλευρών.
Δεν θέλησα να κάνω ιστορική αναδρομή πως δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, πως προσπαθεί να επεκταθεί οικιστικά ή τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είναι πράγματα γνωστά άλλωστε. Δεν μίλησα ποτέ για κατάρριψη αεροπλάνου, μίλησα για χτύπημα του αεροδρομίου είτε με πυραυλική επίθεση όπως έγινε πρόσφατα η οποία αναχαιτίστηκε και το αεροδρόμιο δεν λειτούργησε για σχεδόν 10 λεπτά, είτε για βομβιστική επίθεση. Επαναλαμβάνω ότι το Ισραήλ δεν έχει περισσότερα θύματα λόγω της ικανότητας που έχει να αποκρούει/αποτρέπει το μεγαλύτερο ποστοστό των εκτοξεύσεων ρουκετών ή βομβιστικών επιθέσεων. Στην δική μου λογική αγαπητέ φίλε, κανένας δικαιολογημένος αγώνας δεν υφίσταται όταν στοχεύεις εσκεμμένα αμάχους και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φανατίζεις και καλλιεργείς μίσος σε ανήλικα παιδιά στο να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας ή ανατινάζεσαι σε μια Pizzeria παίρνοντας μαζί σου δεκάδες και τέλος, χρησιμοποιείς τους δικούς σου αθώους ανθρώπους ως ασπίδα, ώστε να επιδιώξεις με το αίμα τους και τις μακάβριες αυτές εικόνες διεθνή κατακραυγή. Αγώνας ναι, δικαιολογημένος όχι. Και οι δύο μεριές έχουν δίκαιο και άδικο όπως πιστεύω εγώ και αντίστοιχα ο S_Pablo παραπάνω, δικαίωμα ύπαρξης στην περιοχή, δεν παίρνω το μέρος καμίας πλευράς και απλά εύχομαι ότι θα ξημερώσει κάποια μέρα που θα έχουν επιτέλους ειρήνη.
Δε διαφωνουμε για τις επιθεσεις στους αμαχους.Διαφωνω στην αγνοηση των ιστορικων παραμετρων αυτης της συγκρουσης. Και φυσικα στο γεγονος οτι ακομα δεν εχεις απαντησει για κανενα απο τα εγκληματα του Ισραηλ που σου ανεφερα.Οσον αφορα το ο,τι δεν παιρνεις το μερος καποιου, νομιζω τα σχολια σου μιλουν απο μονα τους.
Δεν παίρνω το μέρος κανενός και οι 2 πλευρές έχουν δίκαιο και άδικο ταυτόχρονα. Το Ισραήλ έχει κάνει πολλά, αυτά που προανέφερες (και άλλα που παρέλειψες) και συνεχίζει σκοτώνοντας κυρίως αμάχους, ασχέτως αν η άλλη πλευρά πολλές φορές το επιδιώκει. Αυτό που προσπαθώ να πω σε όλα τα παραπάνω κάνοντας τον δικηγόρο του Διαβόλου, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με την μονόπλευρη υποστήριξη και σχεδόν αγιοποίηση του αγώνα των Παλαιστινίων γιατί αντίστοιχα και οι ίδιοι, μέσα στο μίσος και τον φανατισμό τους, έχουν διαπράξει ουκ ολίγα εγκλήματα.