Xιλιάδες οι πρόσφυγες στον κόσμο

Xιλιάδες οι πρόσφυγες στον κόσμο Facebook Twitter
0

Τα τρία καυτά μέτωπα του πλανήτη ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη την Παρασκευή.

Xιλιάδες οι πρόσφυγες στον κόσμο Facebook Twitter

 

Ιράκ – στους 10.000 έφτασαν οι εκτοπισμένοι από τις Χριστιανικές κοινότητες κοντά στη Μοσούλη


Στο βόρειο Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι από τις κατά κύριο λόγο Χριστιανικές κοινότητες της Qaraqosh (γνωστή και ως Hamdaniya) έχουν φύγει από τα σπίτια τους από την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα ύστερα από το ξέσπασμα βίας κοντά στην κοινότητά τους. Οι εκτοπισμένοι μας λένε ότι αυτό που τους έκανε να φύγουν ήταν οι οβίδες που έπεσαν κοντά στην Qaraqosh. Η Qaraqosh είναι μια ιστορική ασσυριακή πόλη με 50.000 κατοίκους, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον έλεγχο της οποίας κατέλαβαν πριν δύο εβδομάδες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.


Ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι το βράδυ της Τετάρτης, έως και 10.000 άνθρωποι διέφυγαν με λεωφορεία, αυτοκίνητα και ταξί με κατεύθυνση την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μέσα σε αυτούς ήταν και πολλές γυναίκες και παιδιά. Τώρα μένουν με άλλες οικογένειες ή συγγενείς σε σχολεία και άλλα κέντρα της κοινότητας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ερμπίλ. Τράπηκαν σε φυγή βιαστικά χωρίς να έχουν χρόνο να φέρουν μαζί τους υπάρχοντα.

H Ύπατη Αρμοστεία – με την υποστήριξη δεκάδων εθελοντών της περιοχής που διέθεσαν τα οχήματά τους για τη μεταφορά – διένειμε κουβέρτες και στρώματα, πλαστικά καλύματα και κιτ με είδη υγιεινής στα σχολεία και τα κέντρα της κοινότητας στα οποία έχουν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι. Ήδη, μέχρι αυτή τη στιγμή, περίπου 300.000 Ιρακινοί από την επαρχία Νινευή της Μοσούλης και άλλού έχουν καταφτάσει στην περιοχή του Κουρδιστάν. Αυτό το τελευταίο κύμα των εκτοπισμένων θα θέσει περαιτέρω πίεση στους διαθέσιμους πόρους της περιοχής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη στέγαση και τα αποθέματα καυσίμων. Οι συνθηκες για τους νεοαφιχθέντες θα είναι δύσκολες. Σε ένα σχολείο που επισκεφτήκαμε, υπάρχουν ήδη 700 άνθρωποι ενώ αναμένεται να φτάσουν ακόμη περισσότεροι. Δεν έχουν πρόσβαση σε ντους και δεν υπάρχει κλιματισμός. Ζουν σε σχολικές τάξεις όπου η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Μέχρι στιγμής, το φαγητό παρέχεται από τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς βοήθειας. Πολλοί από τους εκτοπισμένους ανησυχούν για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.


Το 2014, έως σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων όσων έφυγαν από τις επαρχίες Νινευή και Ανμπάρ. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναθεωρήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατηγικής Ανταπόκρισης για το 2014 και πλέον αναζητά 64,2 εκατομμύρια δολάρια για τις ενέργειές της ως προς τη στέγαση και την προστασία των ανθρώπων αυτών (στο πλαίσιο της ευρύτερης έκκλησής της για 312 εκατομμύρια δολάρια που απηύθυνε πριν λίγες μέρες). Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί μόνο το 8% της αιτούμενης χρηματοδότησης (5,1 εκατομμύρια δολάρια).

Xιλιάδες οι πρόσφυγες στον κόσμο Facebook Twitter

 Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Bambari της κεντρικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εκτοπίζει χιλιάδες ανθρώπους.


Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και πολλοί τραυματίστηκαν εν μέσω νέων βιοπραγιών και επιθέσεων αντεκδίκησης στην περιοχή του Bambari στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι διαμάχες έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν προς καταυλισμούς εκτοπισμένων γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 380 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Bangui.


Οι βιαιοπραγίες άρχισαν, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε καταυλισμό νότια του Bambari που φιλοξενούσε Μουσουλμάνους από την εθνοτική ομάδα Peul. Η επίθεση προκάλεσε αντίποινα μέσα στο Bambari εναντίον άλλων ενόπλων στοιχείων και άμαχου πληθυσμού.


Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αναφέρουν ότι μέχρι την περασμένη Τετάρτη το Bambari είχε μεταμορφωθεί σε πόλη-φάντασμα. Οι χριστιανικές συνοικίες έχουν εκκενωθεί ήδη λόγω προηγούμενων συγκρούσεων, ενώ οι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους είναι γεμάτοι με ανθρώπους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της εποχής των βροχών. Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως καλύτερη προστασία, καταλύματα, νερό και υποδομές αποχέτευσης, καθώς και τρόφιμα και άλλα είδη. Η Υ.Α. στέλνει μη-διατροφικά είδη, κυρίως μουσαμάδες. Παρ'όλα αυτά, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εκρηκτική και υπάρχουν φόβοι οτι ο κύκλος της εκδίκησης θα ξαναξεκινήσει σύντομα.


Οι εντάσεις στο Bambari έχουν χτυπήσει κόκκινο από τον Μάιο, όταν εκτεταμένες διαμάχες οδήγησαν στον εκτοπισμό περισσότερους από 13.000 ανθρώπους. Ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να μάχονται και να επιτίθενται στον τοπικό πληθυσμό. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, και εκατοντάδες σπίτια έχουν ισοπεδωθεί. Οι τιμές βασικών αγαθών στο μεταξύ έχουν απογειωθεί, και εκτοπισμένοι επιστρέφουν συνεχώς στους καταυλισμούς των εσωτερικά εκτοπισμένων.


Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων έχει επίσης διακόψει πολλές δραστηριότητες στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Pladama Ouaka, που βρίσκεται μόλις 10 χλμ. μακριά από το Bambari. Ο καταυλισμός φιλοξενεί περίπου 1.960 Σουδανούς πρόσφυγες - ανθρώπους που κατέφυγαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2007 λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Οι διαμάχες αυτής της εβδομάδας έχουν περιορίσει τις κινήσεις των προσφύγων στην περιοχή ακόμα περισσότερο από πριν. Η Υ.Α. κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την κατάστασή τους σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 10.667 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τις 20 Ιουνίου, 139.393 άνθρωποι από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Οι περισσότεροι από αυτούς αναζητούν καταφύγιο στο Καμερούν (106.119), όπου την προηγούμενη βδομάδα η Υ.Α. κατέγραψε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.


Σε άλλες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παραμένη επισφαλής. Στις βόρειες περιφέρειες Ouham και Ouham-Pende, η έλλειψη ασφάλειας δυσκολεύει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πόλη Bang, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ και το Καμερούν, βρισκόταν υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων μέχρι τις 22 Ιουνίου. Την ίδια μέρα, διαμάχες στην πόλη Batangafo οδήγησαν στον εκτοπισμό περισσότερα από χίλια άτομα. Τέλος, στην βορειο-ανατολική πόλη Birao, ένοπλα στοιχεία πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου στις 23 Ιουνίου. Ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λόγω των βιοπραγιών υπολογίζεται σε 536.500 άτομα, εκ των οποίων τα 111.500 διαμένουν σε 43 καταυλισμούς στο Bangui.


Το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανταπόκρισης που προβλέπει 274 εκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι τώρα χρηματοδοτούμενο κατά 20 τοις εκατό, με πιο πρόσφατη συμβολή αυτή των 22 εκατομμυρίων από τις ΗΠΑ.

Η Ύπατη Αρμοστεία παρατηρεί ραγδαία αύξηση του εκτοπισμού στην Ουκρανία


Στην Ουκρανία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει μια αύξηση του εκτοπισμού. Υπολογίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας είναι 54.400 - 12.000 από την Κριμαία και οι υπόλοιποι απο την Ανατολική περιοχή. Την τελευταία βδομάδα, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 16.400.


Αυξήσεις παρατηρούνται επίσης και στον αριθμό των Ουκρανών στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, παρότι, μέχρι στιγμής, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Από την αρχή του χρόνου περίπου 110.000 Ουκρανοί έχουν καταφτάσει στη Ρωσία και 750 έχουν ζητήσει άσυλο στην Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Από εκείνους που βρίσκονται στη Ρωσία, μόνο 9.600 έχουν ζητήσει άσυλο. Οι περισσότεροι αναζητούν άλλες μορφές νόμιμης παραμονής, συχνά, όπως μας αναφέρουν, λόγω ανησυχίας για επιπλοκές ή αντίποινα σε περίπτωση επιστροφής στην Ουκρανία.


Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών συγκεντρώνονται κυρίως στο Rostov-On-Don (12.900 άτομα, μεταξύ των οποίων 5.000 παιδιά) και στο Byransk (6.500 άτομα). Στο Rostov, οι άνθρωποι στεγάζονται σε δημόσια κτήρια και σε ορισμένους καταυλισμούς. Στο Byransk οι περισσότεροι μένουν με συγγενείς και φίλους. Έχουμε επίσης λάβει μη επιβεβαιωμένες αναφορές για άλλες πρόσφατες αφίξεις από την ανατολική Ουκρανία στην Κριμαία.
Η αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων την τελευταία εβδομάδα συμπίπτει με την πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία. Οι εκτοπισμένοι αναφέρουν επιδείνωση της τήρησης του νόμου και της τάξης, φόβους απαγωγής, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναστάτωση στις κρατικές υπηρεσίες. Η Υ.Α. έχει αυξήσει την παρουσία της και έχει αναπτύξει αποστολές για την παρακολούθηση του εκτοπισμού από τα ανατολικά. Επί του παρόντος, δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον εκτοπισμό και βασιζόμαστε στις τοπικές και κεντρικές αρχές, τους εταίρους μας και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας παρεμποδίζει την πρόσβαση σε πολλές περιοχές όπου βρίσκονται εκτοπισμένοι.


Στην Ουκρανία, οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι έχουν να κάνουν με την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, τη μακροχρόνια στέγαση, την απασχόληση και με τις δυσκολίες στο να δηλώσουν την αλλαγή της κατοικίας τους. Οι περισσότεροι έχουν λάβει ένα προσωρινό κατάλυμα και δέχονται βοήθεια από τις τοπικές αρχές, από ΜΚΟ και από δωρεές ιδιωτών. Η Υ.Α. έχει ξεκινήσει να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους που βρίσκονται ανατολικά, ενώ έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών στην πόλη Sviatohorsk, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος πληθυσμός εσωτερικά εκτοπισμένων. Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκινά επίσης ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας για τις ευάλωτες ομάδες των εσωτερικά εκτοπισμένων στη δυτική και κεντρική Ουκρανία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM