Κινέζοι γιόρτασαν την ισημερία τρώγοντας σκύλους πρόωρα για να αποφύγουν τους ακτιβιστές

Κινέζοι γιόρτασαν την ισημερία τρώγοντας σκύλους πρόωρα για να αποφύγουν τους ακτιβιστές Facebook Twitter
19

Oι κάτοικοι της κινεζικής πόλης Yulin δέχονται πυρά για ένα ετήσιο φεστιβάλ του οποίου η παράδοση επιτάσσει τη σφαγή χιλιάδων σκύλων οπότε και αποφάσισαν να αλλάξουν την ημερομηνία της γιορτής για να αποφύγουν ενδεχόμενες διαμαρτυρίες ακτιβιστών και υπό την απειλή επεισοδίων.

Στην πόλη Yulin στα νότια της Κίνας το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται από τους κατοίκους με πολύ αλκοόλ και γεύμα που παραδοσιακά περιλαμβάνει κρέας σκύλου και φρούτα λίτσι.

Κινέζοι γιόρτασαν την ισημερία τρώγοντας σκύλους πρόωρα για να αποφύγουν τους ακτιβιστές Facebook Twitter

Φέτος οι αντιδράσεις φάνηκε πως ήταν περισσότερες από ποτέ. Υπήρξαν εκατοντάδες φιλοζωικές καμπάνιες μέσω social media και ίντερνετ οι οποίες καλούσαν την κυβέρνηση να καταργήσει αυτή τη βάρβαρη παράδοση και οι ακτιβιστές είχαν προγραμματίσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από τα σφαγεία όπου μπορούσε κανείς να προμηθευτεί το κρέας σκύλου.

Με τη δημόσια κατακραυγή να δυναμώνει, αλλά με δεδομένη την πιστή υποταγή στις παραδόσεις αιώνων οι κάτοικοι της πόλης και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BEIJING (AP) αποφάσισαν να γιορτάσουν την ισημερία το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία.

Κινέζοι γιόρτασαν την ισημερία τρώγοντας σκύλους πρόωρα για να αποφύγουν τους ακτιβιστές Facebook Twitter

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων λένε ότι η εκδήλωση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή τα σκυλιά δεν υπόκεινται σε καραντίνα για να εξασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένα από ασθένειες. Επιπλέον αναφέρουν πως οι συνθήκες μεταφοράς και σφαγής τους είναι απάνθρωπες με εκατοντάδες ζώα να βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο πριν φτάσουν στα σφαγεία. Τέλος ισχυρίζονται πως έχουν στοιχεία ότι πολλά από τα ζώα δεν είναι αδέσποτα ή εκτροφείου, αλλά κλεμμένα από ιδιοκτήτες ενώ φυσικά πρώτο επιχείρημά τους είναι η φύση της παράδοσης αυτή καθαυτή.

Η κυβέρνηση της Yulin προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το φεστιβάλ, λέγοντας ότι δεν το έχει εγκρίνει επισήμως και πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά μιας όχι επίσημης γιορτής. Κινεζικά μέσα αναφέρουν πως πρόσφατα διατάχθηκε να μην συμπεριλαμβάνεται στο μενού εστιατορίων το κρέας σκύλου, αν και ποτέ δεν έγινε απαγόρευσή του.

Κινέζοι γιόρτασαν την ισημερία τρώγοντας σκύλους πρόωρα για να αποφύγουν τους ακτιβιστές Facebook Twitter

Η εξίσου μεγάλη κριτική είχε γίνει αφορμή να σταματήσει ακόμη ένα αντίστοιχο φεστιβάλ στην ανατολική επαρχία Zhejiang, το οποίο ακυρώθηκε το 2011, παρά το γεγονός πως είχε παράδοση αιώνων. 

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Μπορεί στην Ευρώπη και τον υπολοιπο Δυτικό Κόσμο να μην τρώμε σκύλους, αλλά η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα δε διαφέρει και πολύ από αυτή των Κινέζων. Τα στοιβάζουμε, τα βασανίζουμε, πεθαίνουν απο ασφυξία και τραύματα και ασθένειες που προκαλούνται από το τρόπο με τον οποίο εκτρέφονται και πολλά άλλα που όμως δε θέλουμε να γνωρίζουμε και αρνούμαστε να παραδεχτούμε σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Είναι όμως έτσι, δε διαφέρουμε σε τίποτα από τους Κινέζους παρά μόνο στο τι ζώα τρώμε
Για όλους εσάς που μιλάτε για διαφορετικό πολιτισμό και σεβασμό στα έθιμα των άλλων, σας προκαλώ να πείτε το ίδιο για τους λιθοβολισμούς, την κλειτοριδεκτομή, τις θυσίες μικρών κοριτσιών, τον κανιβαλισμό, τους μαζικούς φόνους δελφινιών και ένα σωρό ευγενή έθιμα που συναντιούνται ακόμα ανά τον πλανήτη.Ή για να έρθω στα δικά μας, να μου πείτε κατά πόσο είναι σεβαστό να καίγονται ζωντανές κουκουβάγιες, γιατί φέρνουν γρουσουζιά, ή να κρεμιούνται ζωντανοί σκύλοι και να δέρνονται μέχρι θανάτου, για να πάει καλά ο χρόνος. Έθιμα που ακόμα επιβιώνουν σε περιοχές της Ελλάδας.Η ανθρωπότητα εξελίσσεται, είμαστε στο 2014 και κάποια έθιμα είναι βάρβαρα και πρέπει να αλλάξουν, τέλος.
επιασες εναν αχταρμα απο τα ΠΑΝΤΑ για να ενδυναμωσεις σαθρο επιχειρημα ετσι?λοιπον...στο Περου τρωνε guinea pigs...εγω εχω ενα τετοιο στο σαλονι μου, το λενε Μαρω και πολυ σιχαθηκα το ντοκιμαντερ που ειδα τα ξαδερφακια της Μαρως στα καρβουνα...κανει ανηθικους τους περουβιανους αυτο? οχι...επισης εχω και κουνελι την Μιτση...προχθες η θεια μου εκανε κουνελι κοκκινιστο...μονο που δεν ξερασα, κανει αυτο την θεια μου ανηθικη? οχι...με την ιδια λογικη δεν κανει ανηθικους ουτε βαρβαρους τους Κινεζους. τσουβαλιασες παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων με την βρωση καποιων ζωων που δεν απειλουνται με εξαφανηση οπως τα δελφινια ή οι φαλαινες, απλα επειδη εχουν πιο γλυκια μουσουδα. η κλειτοριδεκτομη ειναι μη αποδεκτο "εθιμο" γιατι οι γυναικες που την εχουν υποστει εναντιωνονται και δηλωνουν οτι τραυματιστηκα ψυχικα και σωματικα ενω δεν ηταν επιλογη τους και συνεβη με νηπιακη ηλικια. να σε ρωτησω τωρα...η περιτομη πώς σου φαινεται? το οτι η δυτικη κοινωνια το δεχεται και συμβαινει επισης σε παιδια δεν το κανει λιγοτερο βαρβαρο, οσο κι αν παινεψε η Σαμανθα στο sex&the city τα περιτομημενα πεη.ο κανιβαλισμος κ οι λιθοβολισμοι ειναι εγκληματα κ αν σε ενοχλουν αυτα θα επρεπε να σε ενοχλει κ η θανατηφορος ενεση (το αποτελεσμα ειναι το ιδιο κ ας κοιμαται ο δολιος ο κρατουμενος)αυτα που αναφερεις για Ελλαδα ειναι μη αποδεκτα εθιμα πλεον ετσι οπως (ελπιζω) εχει εξελιχθει η κουλτουρα μας, και αν τα δουμε να συμβαινουν πρεπει να τα καταγγειλουμε.η ανθρωποτητα εξελισσεται, τα εθιμα μεταβαλλονται ή καταργουνται, αλλα ας μην θελουμε ολα να τα προσαρμοσουμε στην δικη μας κουλτουρα. κ ο κινεζος μπορει να σου πει οτι "ρε φιλε, παλια τρωγαμε σκυλο καθε κυριακη, τωρα μονο στην ισημερια".
διευκρινηση γτ μαλλον δεν βγαινει το νοημα που ηθελα: τα δελφινια κ οι φαλαινες απειλουνται με εξαφανιση. τα σκυλια που τσουβαλιαστικαν μαζι τους οχι.
Σάν ιδιοκτήτης σκύλου εχω πρόβλημα με την ιδέα.... απο την άλλη.... καθε λαός έχει άλλες επιλογές, guinea pigs στο περού, σκυλος σε κινα κορέα και πάει λέγοντας.... Μαλλον την επομενη φορα που θα παραγγείλω κινεζικο θα κοιτάξω προσεκτικά τα συστατικά!
Αν και για εμένα μου φαίνεται πολυ αποκρουστικό, κατι πολυ απάνθρωπο, απο την αλλη αυτοί δεν εχουν ζήσει τον πολιτισμό μας. Στον κόσμο τους αυτο ειναι λογικό και δεν εχουν δει πως ειναι τα ζώα στις χώρες μας
Βαριέμαι να εκφράσω αποτροπιασμό, θα το κάνουν άλλοι για 'μένα, που το κάνουν ούτως ή άλλως συνέχεια κι έχουν μάθει να το κάνουν καλά. Θέλω να σταθώ σε μία τεχνική λεπτομέρεια: ο άνθρωπος κατέληξε να εκτρέφει για το κρέας τους ζώα φυτοφάγα ή/και παμφάγα, διότι τρέφονται πιό εύκολα. Θρεπτικά δηλαδή έχεις κέρδος αν επενδύσεις μέρος από το σιτάρι σου, ή αν έχεις έναν παράγοντα που μετατρέπει το τριφύλλι σε κάτι που μπορείς να το φας. Ο σκύλος είναι ένα ζώο επί τω πλείστω σαρκοφάγο, μπορεί να φάει και κάποιους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Πως στο διάολο κατέληξαν σ' ένα μέρος του κόσμου όπου οι άνθρωποι είναι τόσο πολλοί και η τροφή όχι πάντα αρκετή, να εκτρέφουν σκύλους;(Υ.Γ.: για όποιον θέλει να μισήσει τους Κινέζους, ας γουγκλάρει και το death by a thousand cuts)
φανταζομαι θα τους ταιζαν απομηναρια κρεατος.Και το εθιμο αυτο δεν ειναι κατεξοχην της χωρας υποθετω,αλλα συμβαινει σε μεμονωμενες περιοχες.Επομενως...
Αν και δεν ήταν αυτό το βασικό point στο σχόλιό σου, να πω ότι είναι πραγματικά τεράστιο το θέμα την κατάταξης των σκύλων σε παμφάγα/σαρκοφάγα, δεν είναι τόσο σαφές. Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των επιχειρημάτων των μεν και των δε. Η τελείως προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία και από τις δύο πλευρές (πχ το μήκος του εντέρου δείχνει σαρκοφάγο, τα πίσω δόντια δείχνουν παμφάγο) αλλά εν τέλει αν ήταν αμιγώς σαρκοφάγα (όπως η γάτα πχ) δεν θα το συζητάγαμε τόσα χρόνια. Η γάτα δεν έχει ούτε ένα στοιχείο που να παρεκκλίνει του σαρκοφάγου ζώου. Ενώ λοιπόν συμφωνούμε ότι ο πίθηκος είναι χορτοφάγο ζώο παρόλο που ενίοτε μπορεί να φάει και ζώα (αποτελούν το 1-2% της διατροφής του και είναι κυρίως μυρμήγκια και έντομα), θεωρώ ότι τα στοιχεία που συνθέτουν τον σκύλο δεν αρκούν για να τον κατατάξουν σε ένα αμιγώς σαρκοφάγο ζώο.Κατά τα άλλα -και στην ουσία του σχολίου σου- ισχύει αυτό που λες. Οι απώλειες σε ενέργεια και σε πόρους (τροφή, νερό), αυξάνεται όσο πιο ψηλά βρίσκεται η τροφή μας στην τροφική αλυσίδα. Ωστόσο η διαφορά στην κλίμακα είναι τεράστια μεταξύ καταναλωση φυτών/κατανάλωση φυτοφάγων, και αρκετά μικρή μεταξύ κατανάλωσης παμφάγων/κατανάλωσης σαρκοφάγων. Αν μας φαίνεται τόσο ισχυρό αυτό το επιχείρημα που έθεσες (για μένα είναι) δεν είναι σαφές το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε;
Εντάξει, λατρεύω τα σκυλιά, αλλά βρίσκω τις αντιδράσεις υποκριτικές. Σκεφτείτε ας πούμε αν ακολουθούσαν το παράδειγμα των δυτικών οι ινδοί και απαιτούσαν να σταματήσει η σφαγή των αγελάδων στην Ευρώπη, ζώο ιερό για τους ινδούς. Η, κάτι πιο οικείο, σκεφτείτε πως θα φαίνεται σε ανθρώπους με άλλη κουλτούρα το ελληνικό πάσχα με τα σουβλιστά αρνιά. Αν αυτοί που αντιδρούν κάνουν το ίδιο για όσα ζώα σφαγιάζονται καθημερινά τότε πάω πάσο.
Είναι ανήθικο να τρως ζώα που από την αρχαιότητα εξημερώθηκαν για να βοηθούν τους ανθρώπους, όπως σκύλους, γάτες, γαϊδούρια, ωδικά πτηνά, ακόμα και ελέφαντες στην Ασία. Οι Κινέζοι τρώνε ότι κινείται και δεν περιμένω τίποτα άλλο από ένα λαό, που οι δοξασίες του έχουν σχεδόν εξαφανίσει την άγρια πανίδα της Αφρικής και της Ασίας.Οι εξαιρέσεις (καμήλες στη Β. Αφρική, σκύλοι και γάτες στην Κίνα και Ινδοκίνα, άλογα στην Ιταλία) απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.Οι Ινδοί δεν διαμαρτύρονται για τη σφαγή των αγελάδων από τους ομοεθνείς τους άλλων θρησκειών, δεν βλέπω το λόγο να διαμαρτυρηθούν για τους Ευρωπαίους.
"Είναι ανήθικο να τρως ζώα που από την αρχαιότητα εξημερώθηκαν για να βοηθούν τους ανθρώπους Πηγή: www.lifo.gr" πωπω...τι ειπες τωρα..."ανηθικο" και εισαι σιγουρος οτι κανεις ποτε στην ιστορια της ανθρωποτητας δεν δοκιμασε να φαει γαϊδουρι ή ελεφαντα και απλα μετα συμπερανε οτι τελικα το κρεας του αρνιου ειναι πιο ευγευστο οποτε καλα ειμαστε και με το φρικασε, ας αφησουμε τους ελεφαντες μονο για μεταφορες...ειναι πολυ ενδιαφερον πώς χαρακτηριζεις "ανηθικο" κατι που η δυτικη κουλτουρα σου εχει υπαγορευσει ως ανηθικο. "ανηθικο" ειναι και για τους μουσουλμανους ο γυρος ο χοιρινος μας, και για τους Ινδους το μοσχαρακι στο φουρνο...δεν μπηκες ποτε στο youtube βεβαια να ψαξεις "cutest baby cow ever" ή "LOL pigs" οποτε λογικο να παραξενευεσαι που καποιος δεν δινει δεκαρα που εσυ χαιρεσαι με κουταβια κι αυτος γκουγκλαρει συνταγες. η ηθικη ειναι προσωπικη πρωτιστως και διαμορφωνεται απο την κουλτουρα του καθε λαου. τσουβαλιαζεις ολους τους κινεζους μαζι, τους κατηγορεις οτι αφανιζουν την πανιδα, ειναι βεβαια κατι δισεκατομμυρια, φανταζομαι αν ηταν χορτοφαγοι θα κατηγορουνταν για εξαλειψη της χλωριδας.(τα ωδικα πτηνα η μονη βοηθεια που προσφερουν ειναι η διακοσμηση του μπαλκονιου κ ειναι πολυ πιο "ανηθικο" να κρατας φυλακισμενο ενα πλασματακι με κομμενα φτερα σε μικροσκοπικο κλουβι μονο και μονο για να σεταρεται με το τραπεζι-καρεκλες γυφτου της βεραντας)
Το ποια όντα σεβόμαστε και ποια όχι δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ηθικό θέσφατο μίας πανανθρώπινης αλήθειας. Είναι μία κοινωνική κατασκευή και μάλιστα μία κοινωνική κατασκευή η οποία δεν είναι σταθερή και απαραλλαχτή στον χρόνο, αλλά μετατοπίζεται αναλόγως με τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.Το να εξανίστασαι όμως για κάτι που κάνουν *άλλοι* άνθρωποι στο *άλλο* άκρο της γης ενώ δεν έχεις καμία διάθεση να κρίνει κανείς τα δικά μας έθιμα, είναι και υποκριτικό αλλά και λίγο ρηχό.. Πραγματικά, νομίζεις ότι έχει τόση μεγάλη διαφορά ο σκύλος από το γουρούνι; Το γουρούνι έχει μεγαλύτερη νοημοσύνη από τον σκύλο, μπορείς να του μάθεις πράγματα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, έχει αποδειχτεί ότι αισθάνεται ανία πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο ζώο (με συμπτωματολογία κατάθλιψης) και επίσης πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν γουρουνάκια σαν pet. Tι μας λέει αυτό, πέρα από το ότι έχουμε κάνει μία εντελώς αυθαίρετη διάκριση μεταξύ ζώων συντροφιάς και ζώων κατανάλωσης με βάση την ομορφιά/την γεύση/την αποδοτικότητα κλπ; Τουλάχιστον μη βάζεις την ηθική μέσα!!