Διακοπές δικαιούνται και οι νεκροί

Διακοπές δικαιούνται και οι νεκροί Facebook Twitter
0

Σε μια απόφαση που προκαλεί αίσθηση το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε ότι ένας εργαζόμενος, ακόμη και μετά το θάνατό του εξακολουθεί να έχει δικαίωμα για ετήσια άδεια.

Αυτό βεβαίως σημαίνει στην πράξη ότι η χήρα του μπορεί να έχει από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο νεκρός σύζυγος, οικονομικές απαιτήσεις για τις διακοπές που εκείνος δικαιούνταν αλλά δεν πρόλαβε να πάει.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, κατά  τις οποίες το δικαίωμα παύει όταν πεθαίνει ο εργαζόμενος, δεν ήταν συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.

Η απόφαση αυτή του ανώτατου δικαστικού οργάνου της Ε.Ε. εκδόθηκε, σύμφωνα με το Spiegel, με αφορμή την υπόθεση Γερμανού εργαζομένου ο οποίος προσελήφθη το 1998 και αρρώστησε σοβαρά το 2009. Το 2010, πέθανε αφήνοντας τη  σύζυγό του ως μοναδικό κληρονόμο του. Εκείνη ζήτησε από την εταιρεία τα χρήματα από την άδεια που ο άνδρας δικαιούτο-αλλά λόγω της ασθένειας-δεν πρόλαβε να πάρει. 146 ημέρες αδείας, δηλαδή 16.000 ευρώ σε μετρητά.

Το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση και τελικά η δικαίωση για τη χήρα ήρθε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο τόνισε ότι το δικαίωμα άδειας μετ 'αποδοχών ήταν «μια ιδιαίτερα σημαντική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Διεθνή / Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις - Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση καταστολής
THE LIFO TEAM
«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM