Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα Facebook Twitter
1

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε τροπολογία του Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί.

Η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεση προόδου που συντάσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της τουρκικής υποψηφιότητας και αφορά τον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, ο ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσής του τον 5ο αιώνα. Ο σημερινός ναός, είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού.

Στο εσωτερικό του φέρει εξαίρετες βυζαντινές αγιογραφίες, μωσαϊκό δάπεδο και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο, λαμπρά δείγματα πολιτισμού αιώνων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια