Oι ελέφαντες ξέρουν ποιός είσαι, τι είσαι, τι φοράς και πώς μυρίζεις

Oι ελέφαντες ξέρουν ποιός είσαι, τι είσαι, τι φοράς και πώς μυρίζεις Facebook Twitter
1

 

Μελέτη κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιστήμονες έβαζαν ελέφαντες να ακούνε ηχογραφήσεις με φωνές ανθρώπων έδωσε εκπληκτικά συμπεράσματα, για την οξύνοια των παχύδερμων, όπως ότι μπορούν να διακρίνουν εθνικότητες, φύλο αλλά και έναν ενήλικο από ένα παιδί.

Όπως έδειξε η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ελέφαντες έδειχναν μεγαλύτερο φόβο όταν άκουγαν τις φωνές ενήλικων ανδρών των Μασάι- οι οποίοι έρχονται συχνά σε σύγκρουση μαζί τους- κάτι που δείχνει πως τα ζώα έμαθαν να ξεχωρίζουν τη φωνή τους και να τους αποφεύγουν.

Σε προηγούμενη έρευνα οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι οι ελέφαντες καταλαβαίνουν από το βρυχηθμό ενός λιονταριού, αν είναι αρσενικό ή θηλυκό.

Σύμφωνα με το BBC, άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι ελέφαντες φοβούνται περισσότερο όταν ακούνε τη φράση “κοίτα εκεί, έρχεται ένα κοπάδι ελεφάντων”, από τους Μασάι, παρά από τους Κάμπα. Οι Μασάι, έχουν συχνά συγκρούσεις με ελέφαντες ενώ οι Κάμπα, όχι. Μάλιστα αν οι φωνές ήταν ανδρικές, τα παχύδερμα έδειχναν περισσότερο φοβισμένα. Το εύρημα όμως που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές ήταν ότι όταν οι άνδρες των Μασάι άλλαζαν τη φωνή τους και την έκαναν να μοιάζει γυναικεία, οι ελέφαντες δεν ξεγελιόταν.


Άλλες έρευνες, εξηγεί το BBC, έχουν δείξει πως οι ελέφαντες ανταποκρίνονται με φόβο στη μυρωδιά και το κόκκινο χρώμα των ρούχων που φορούν οι Μασάι.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καλά δεν μπορούν να διακρίνουν εθνικότητες ακριβώς ή αν ο άλλος είναι ενήλικος. Καταλαβαίνουν αν είναι σαν εκείνους που τους κυνηγούν (Μασάι) ή όχι.Πιστεύω ότι κάθε ζώο που έχει μάτια και βλέπει και αυτιά και ακούει, έχει φτάσει σε μια τέτοια αντίληψη.