Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ήταν μαύροι

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ήταν μαύροι Facebook Twitter
To πρόσωπο των πρώτων Ευρωπαίων, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων
28

Οι κάτοικοι της Ευρώπης περιέργως απέκτησαν το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα γαλάζια μάτια τους μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Και οι μεταβολές στην εξωτερική εμφάνιση των Ευρωπαίων πιθανότατα οφείλονται όχι μόνο στη φυσική επιλογή αλλά και στη λεγόμενη σεξουαλική επιλογή, δηλαδή της ερωτικές προτιμήσεις των προγόνων μας.

Σύμφωνα με γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PNAS, τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών έχουν αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είχε αρχικά σκούρο δέρμα, όπως οι σημερινοί Αφρικανοί, για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το σκούρο αυτό χρώμα σταδιακά ξεθώριασε καθώς οι άνθρωποι μετανάστευαν προς το βορρά -στα συννεφιασμένα βορεινά κλίματα, το δέρμα έπρεπε να απορροφά περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D.

Θα φανταζόταν επομένως κανείς ότι το λευκό δέρμα είναι μια καινοτομία που εφευρέθηκε από την Εξέλιξη πολύ παλιά, όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να μεταναστεύουν πέρα από την Αφρική. Κι όμως τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης διατήρησαν το σκούρο δέρμα τους μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Το ίδιο δείχνει και η τελευταία μελέτη, η οποία συγκρίνει 48 σκελετούς που βρέθηκαν στην Ουκρανία, ηλικίας 6.500 έως 4.000 ετών, με σύγχρονους κατοίκους της Ουκρανίας και των γύρω περιοχών. Η διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε τις ποικιλίες τριών βασικών γονιδίων που ρυθμίζουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.

Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα των γονιδιακών ποικιλιών που σχετίζονται με τα ανοιχτά χρώματα αυξήθηκε σημαντικά στον πληθυσμό τα τελευταία 5.000 χρόνια. Επιπλέον, η αύξηση αυτή δεν δείχνει να οφείλεται σε τυχαίες γενετικές μεταβολές αλλά αντίθετα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ισχυρής εξελικτικής πίεσης.

Γιατί όμως συνέχιζαν οι Ευρωπαίοι να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμοι τόσες χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξή τους στην περιοχή;

Στην περίπτωση του ανοιχτόχρωμου δέρματος, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που αποίκισαν πρώτοι την Ευρώπη προσλάμβαναν αρκετή βιταμίνη D από τα ζωικά τρόφιμα που κατανάλωναν. Με την άφιξη της γεωργίας, όμως, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε και η διατροφική βιταμίνη D δεν ήταν πια αρκετή. Αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η γεωργία ήταν ο παράγοντα που πυροδότησε την αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.

Για την περίπτωση των ξανθών μαλλιών και των γαλάζιων ματιών, η απάντηση είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη, καθώς τα χαρακτηριστικά αυτά δεν προσφέρουν κάποιο προφανές εξελικτικό πλεονέκτημα.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι τα ξανθά μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής επιλογής: τα ανοιχτά αυτά χρώματα πρέπει να θεωρούνταν γοητευτικά για τους προγόνους μας, γι΄αυτό και συνέχισαν να εξαπλώνονται στον πληθυσμό τις τελευταίες πέντε χιλιετίες.

Το ίδιο φαινόμενο έχει εξάλλου παρατηρηθεί σε ζώα, τα οποία πολλές φορές δείχνουν προτίμηση σε άτομα με ασυνήθιστα εμφανισιακά χαρακτηριστικά.

Υπάρχει όμως και μια τελευταία, ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η έρευνα αποκαλύπτει ότι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια εξαπλώνονται ποικιλίες ενός γονιδίου με την ονομασία HERC2 οι οποίες βοηθούν στο μαύρισμα μετά την ηλιοθεραπεία -μια άκρως σύγχρονη εφεύρεση.

Πηγή: ΑΠΕ

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούτιν: Αφού η Δύση δίνει όπλα στην Ουκρανία, γιατί να μη δώσουμε κι εμείς δικά μας όπλα σε άλλους για επιθέσεις;

Διεθνή / Πούτιν: Αφού η Δύση δίνει όπλα στην Ουκρανία, γιατί να μη δώσουμε κι εμείς δικά μας όπλα σε άλλους για επιθέσεις στη Δύση;

Έμμεση απειλή Πούτιν για εξοπλισμό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρών φιλικών στη Μόσχα για να πλήξουν τις χώρες που δίνουν στο Κίεβο οπλικά συστήματα για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Ο εθνικιστής Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Ο εθνικιστής Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Ο Βίλντερς επωφελείται από ένα κύμα υποστήριξης στην Ολλανδία, όπου οι υποσχέσεις του για καταστολή της μετανάστευσης και περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου είχαν ήδη αποφέρει κέρδη
THE LIFO TEAM

σχόλια

9 σχόλια
Αγαπητε Σαρδαναπαλε Συνγκρινεις τισ εξελικτικες διαδικασιες που εγιναν μεσα σε 60.000 χρονια με αυτες των νομαδων στη σιβηρια μεσα σε 3.000 χροννια. Ατυχης συγκριση.Αγαπητη Dimi Der Grieche Ναι, αυτη η μετακινηση απο την Αφρικη εχει αποδειχτει, και τωρα μεσω DNA μπορουμε να βρουμε με ακομα μεγαλυτερη ακριβια τα ταξιδια των προγονων μας.https://www.youtube.com/watch?v=vwa6o-s1Yvshttp://greek-documentaries.blogspot.gr/2012/06/national-geographic_27.html
"Συνγκρινεις τισ εξελικτικες διαδικασιες που εγιναν μεσα σε 60.000 χρονια με αυτες των νομαδων στη σιβηρια μεσα σε 3.000 χροννια."Μόνο αυτό φτάνει να καταλάβω ότι είσαι "πιστός" στην θεωρία ότι όλοι οι πληθυσμοί στην Αφρική αποτελούνταν από μαύρους. Φυσικά ούτε διάβασες την τελευταία ανακάλυψη που μοίρασα ούτε ξέρεις για τι μιλάς! Για να σε σώσω απο την άγνοια, διάβασε αυτό το μακροσκελές Επιστημονικό άρθρο και θα καταλάβεις ότι αυτή η θεωρία δεν βασίζεται Π Ο Υ Θ Ε Ν Α παρά μόνο σε ατζέντες. http://file.scirp.org/Html/19566.html
Εσύ Σαρδανάπαλε Αράπη, διάβασες την ανακάλυψη που έστειλες? Η επικρατούσα θεωρία λέει πως προήλθαν από ΜΙΑ περιοχή από την Δυτική Αφρική. Ενώ η ομάδα του Mattias Jakobsson προτείνει οτι πιθανότατα να υπήρχε και δεύτερη περιοχή από την οποία μετακινήθηκαν οι πληθυσμοί από την Α. Αφρική. Οπότε προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις μάλλον ή είσαι τόσο πολέμιος της θεωρίας. Αν δεν πείθεσαι, θα χαρώ να σου παρέχω οποιαδήποτε λεπτομέρεια θες. Για αρχή διάβασε εδώ: http://www.sciencemag.org/content/336/6080/466
Caricature το άρθρο που έστειλες δεν λέει αν αυτοί οι πληθυσμοί είναι μαύροι ή άσπροι και το δικό μου πολύ καλά υποστηρίζει γιατί είναι λάθος απλά είσαι "πιστός" και δεν το δέχεσαι, ψάχνω να βρω ένα ακόμα πιο μακροσκελές και αναλυτικό άρθρο γιατί αυτή η θεωρία είναι λάθος, εμπεριέχει και διαψεύδει οτιδήποτε προτάθηκε μέχρι τώρα για την κοινή καταγωγή του ανθρώπου απο μαύρους και καταλήγει ότι το γονίδιο που αναφέρει ότι ήταν μαύροι ΗΤΑΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΌ! Ναί καλά άκουσες! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ! Περίμενε λίγο και θα στο φέρω.
Δεν είμαι πιστός. Έχω δουλέψει μέρος των δεδομένω αυτών τον περασμένο οκτώβρη ως πρακτική στον Jakobsson. :-) Και όχι το γονίδιο δεν ήταν θεωρητικό γιά τον απλούστατο λόγο του οτι εξελίχθηκε μόλις χάσαμε τις τρίχες από το σώμα μας (οι οποίες μας παρείχαν μια αρκετά καλή προστασία από το UV), οπότε η αμέσως καλύτερη λύση ήταν το μελαμψό δέρμα.
Caricature δεν μπορείς να στηρίξεις αυτό που λες, δεν μου έχεις φέρει τίποτα που να στηρίζει την θεωρία σου για την Μοναδική Μαύρη Μιτοχονδριακή Εύα , το να λες ότι έχεις αποδείξει ότι όλοι οι άνθρωποι κατάγονται από έναν μαύρο άνθρωπο που έζησε πριν 200.000 χρόνια είναι άτοπο καθώς οι σημερινοί μαύροι "εξελίχθηκαν" πρόσφατα, μην συνδυάζεις την Αφρική με την μαύρη φυλή, το ότι σήμερα ως επί το πλείστον κατοικούν μαύροι εκεί δεν σημαίνει ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν άλλες φυλές, τα άρθρα που ανέφερα παραπάνω στηρίζουν την άποψή μου. "It is obvious that modern humans did not interbreed with hominins living over 500,000 years ago. It is also clear that there was no single 'Adam' and 'Eve' but rather groups of 'Adams and 'Eves' living side by side and wandering together in our world." http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140122134148.htm Ο Christopher Stringer είναι ένας απο τους δημιουργούς της θεωρίας έξω απο την Αφρική, δές τώρα τι λέει..I'm thinking a lot about species concepts as applied to humans, about the "Out of Africa" model, and also looking back into Africa itself. I think the idea that modern humans originated in Africa is still a sound concept. Behaviorally and physically, we began our story there, but I've come around to thinking that it wasn't a simple origin. Twenty years ago, I would have argued that our species evolved in one place, maybe in East Africa or South Africa. There was a period of time in just one place where a small population of humans became modern, physically and behaviourally. Isolated and perhaps stressed by climate change, this drove a rapid and punctuational origin for our species. Now I don’t think it was that simple, either within or outside of Africa. http://www.edge.org/conversation/rethinking-out-of-africaΟπότε μου λές ότι είσαι πιο σίγουρος για την θεωρία απο τον ίδιο που την σκέφτηκε; Το άρθρο που κυριολεκτικά διαλύει την θεωρία σου ακόμα αναζητήτε, θα το βρώ όμως μόλις τελειώσω με κάτι άλλο και θα στο φέρω να καταλάβεις ότι μιλάμε για υποθέσεις..ούτε κάν θεωρίες.
Αγαπητε Δον Ιδιωτη Καταρχην δεν μπορω να ξερω με σιγουρια οτι γονιδιακα το ασπρο δερμα δεν συνδιαζεται με λιγοτερο σκουροχρωμα ματια και μαλλια. Αν συνδιαζεται τοτε τα επιχειρηματα για το δερμα ισχυουν και για τα αλλα δυο. Αν δεν συνδιαζεται, τοτε υπαρχουν κι αλλοι παραγοντες για την προτιμηση που αναφερεις στις ξανθες γαλανοματες (και στους ξανθους γαλανοματηδες ας μην ξεχναμε). Εμεις οι σκουροχρωμοι νοτιοι συνδιαζαμε το ξανθο με την βοριοευρωπαικη ευμαρια που μας ελειπε. Ηταν μια αναζητηση για καλυτερο τροπο ζωης. Το ιδιο συμβαινει κα στις καστες της Ινδιας. Οι ανωτερες ευπορες καστες ειναι ανοιχτοχρωμες, και θεωρουνται και οι πιο ομορφες. Ομως και οι βοριοευρωπαιοι/ες ειναι γνωστοι για τις προτιμησεις τους στις μελαχρινες θερμες γυναικες του νοτου και για τους λατινους εραστες. Γενικα μπορει καποια στιγμη να θεςρουσαν το ξανθο ομορφο, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα, τα γουστα αλλαζουν. Σορυ για τα ορθογραφικα. κι ευχαριστω για το διαλογο.
Αυτή η θεωρία ομως περί μετακίνησης μιας μεγάλης μάζας ανθρώπων απο την Αφρική δεν εχει αποδειχθεί ποτέ με ευρήματα αλλά ούτε και ιχνη τους... Οποίος εχει διαβάσει αυτή την θεωρία θα καταλάβει οτι μπάζει απο παντού... Φιλικά πάντα...
Δεν είναι θεωρία κατ αρχήν. Δεδομένα γενετικά υπαρχουν με ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA το οποίο κληρονομείται από τη μητέρα αποκλειστικά. Οπότε αυτό μας επιτρέπει να εντοπίσουμε την βιολογική Εύα (όπως αποκαλείται). Η οποία εντοπίζεται στην δυτική Αφρική κάπου. Το από που μπάζει, θα ήθελα να το μάθω με πιο απτά επιχειρήματα. Και στο φινάλε φινάλε από κάπου πρέπει να ξεκινήσαμε και εμείς. Δεν φυτρώσαμε.
αναπαράγεις καθαρή προπαγάνδα που προτάθηκε στις αρχές του 90 http://themindunleashed.org/2013/12/dna-evidence-debunks-africa-theory-human-evolution.htmlΟι ανακαλύψεις πάνε ενάντια σε αυτή την γενίκευση που προσπαθείς να κάνεις εσύ και η παγκοσμιοποίηση..http://news.ku.dk/all_news/2011/2011.9/aboriginals-get-new-history/
Έχω βρει άρθρο (σε print screen) από ξένη εφημερίδα όπου σχολιαστές κάνουν ένα wild guess σχετικά με την καταγωγή του Ηλία Κασιδιάρη. Το παραπάνω άρθρο κάνει τα σχόλιά τους (μέχρι και άραβα τον είπαν) πολύ πειστικά... Τι ειρωνία!
"Προτιμούσαν το λευκό δέρμα" και με ποιους το προτιμούσαν; Αφού ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι και όλοι οι άνθρωποι ήταν τότε μαύροι..."Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το σκούρο αυτό χρώμα σταδιακά ξεθώριασε καθώς οι άνθρωποι μετανάστευαν προς το βορρά"Οι Εσκιμώοι τόσες χιλιάδες χρόνια κατοικούν σε παγωμένα μέρη και δεν έχουν αλλάξει τόνο χρώματος και δίπλα τους μένουν οι Ρώσσοι που είναι ξέξασπροι σαν το χιόνι και τρέφονται με την ίδια ακριβώς διατροφή..Γενικά όπου και αν το πιάσεις το πράγμα βρωμάει παγκοσμιοποίηση, αν ένας μαύρος ζευγαρώσει με μια λευκή και γεννήσει λευκό παιδί κάποια στιγμή μια-ένας από τους απόγονους θα βγει μαύρος! Αυτό λέει η γενετική! Δεν υπάρχει ούτε μια καταγραφή στην Ιστορία που ένας ασιάτης να γεννήσει ένα μαύρο παιδί ή ένας οποιοδήποτε λευκός να γεννήσει λευκό παιδί όπως συνέβει παράδειγμα σε χώρες που έχουν κατακτηθεί από ανθρώπους με άλλο χρώμα δέρματος, στην Αφρική μετά από 500 χρόνια κατάκτησης από Ευρωπαίους γεννάνε ακόμα παιδιά με μπλε μάτια!Όποιος βέβαια θέλει να μάθει πώς προήλθε η συγκεκριμένη θεωρία ας επισκεφτεί αυτό και θα καταλάβει για τι προπαγάνδα μιλάμε! http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2207097/Genetic-study-challenges-theory-modern-humans-came-just-place-Africa.html
Το "ξεθώριασε" είναι λάθος όρος. Απλά έπειτα από τυχαίες μεταλλάξεις προέκυψαν και ανοιχτότεροι τόνοι δέρματος οι οποίοι έχουν εξελικτικό πλεονέκτημα σε περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια έναντι του σκούρου. Οπότε και επικράτησαν. Και νομίζω το έχεις καταλάβει λίγο λάθος. Δεν είναι τόσο απλό για το χρώμα του δέρματος. Και αν έχεις μαύρο πρόγονο, ενώ είσαι πλέον λευκός, δεν θα βγάλεις ποτέ μαύρο απόγονο γιατί τα γονίδια αυτά κληρονομουνται με ατελώς επικρατή τρόπο. Δηλαδή (χοντρικά) μαύρο Χ λευκό = ενδιάμεσο.Και το άρθρο που πόσταρες δεν ανατρέπει κάτι σπουδαίο, αλλά προτείνει και δεύτερο τόπο καταγωγής πάλι στην Αφρική όμως. Οπότε δεν βλέπω καμία προπαγάνδα. Και επειδή είχα την τύχη να αναλύσω ένα μέρος τέτοιων δεδομένων, πίστεψέ με, δεν έκανα τίποτε σκόπιμα για να στήσω καμία θεωρία συνομωσίας.
Caricature "τυχαίες μεταλλάξεις" χαχαχα ρε κοίτα να δείς που η τύχη έγινε επιστημονική θεωρία! Δεν υπάρχει καμιά τύχη στην ανθρώπινη εξέλιξη όλα λειτουργούν με ακρίβεια και με αίτιο...http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071119123929.htmΓια τα υπόλοιπα που γράφεις δεν έχεις φέρει καμιά απόδειξη για τα λεγόμενά σου, απλά αναμασάς θεωρίες του 90 που έγιναν με πονηρό σκοπό, εσύ απλά είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης για αυτό δεν βλέπεις τι παίζεται, σε έπεισαν ότι αυτό που κάνεις είναι επιστήμη ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Περίμενε όμως και θα σου φέρω ένα άρθρο ολοκληρωμένο που ξεμπροστιάζει "την κοινή καταγωγή των ανθρώπων από τους μαύρους"
Σκέφτομαι τελικά ότι έχω γίνει λίγο εμμονικός διαβάζοντας οποιαδήποτε έπιστημονική ή κοινωνική έρευνα η οποία μπορεί να περιέχει από υπερδιάστημα μέχρι την εξελικτική διαδικασία της κάμπιας να μου περνάνε από το μυαλό αυτά τα υποκείμενα της κοινωνίας.Φταίνε αυτοί τελικά ή εγώ που τους αφήνω πόρτα ανοικτή; Δεν το΄χασα,απλά μια διαπίστωση για την επίδραση του δηλητήριου στον εγκέφαλο.
"Επιπλέον, η αύξηση αυτή δεν δείχνει να οφείλεται σε τυχαίες γενετικές μεταβολές αλλά αντίθετα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ισχυρής εξελικτικής πίεσης"Οι τυχαιες γενετικες μεταβολες ειναι η βαση της εξελικτικης θεωριας, η λεξη "αλλα" δεν εχει θεση μεταξυ τους. Τυχαιες γονιδιακες μεταλαξεις δημιουργησαν το λευκο δερμα, ττυχαια αυτο αποροφουσε πιο πολυ ηλιακη ενεργεια και παρηγαγε βιταμινη D. Αυτα τα τυχαια συμβαντα δωσανε ενα εξελεκτικο προβαδισμα επιβιωσης σε ενα μερος του πληθυσμου γι αυτο κι επικρατησαν.
Τυχαία δημιουργήθηκε το λευκό δέρμα αλλά το άρθρο λέει ότι οι πρόγονοί μας γοητεύονταν περισσότερο απ' το ανοιχτόχρωμο δέρμα - μαλλιά και μάτια γι αυτό τα γονίδια αυτά επικράτησαν τις τελευταίες χιλιετίες. Ενδιαφέρουσα άποψη κι αυτή. Μη ξεχνάς ότι παλιότερα οι γυναίκες θεωρούνταν πιο γοητευτικές αν είχαν λευκή επιδερμίδα, τα ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια ακόμα και σήμερα νομίζω ότι προτιμούνται περισσότερο απ' τους άντρες.