Αποκαλύψεις μυστικών ηχογραφήσεων "καίνε" τον Σαρκοζί

Αποκαλύψεις μυστικών ηχογραφήσεων "καίνε" τον Σαρκοζί Facebook Twitter
0

Σάλο έχουν προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας η δημοσιοποίηση συνομιλιών μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Πατρίκ Μπουισόν, σύμβουλο επικοινωνίας του πρώην προέδρου.

Οι ηχογραφήσεις προέρχονται από τον ίδιο τον Μπουισόν, τον 64χρονο πρώην δημοσιογράφο του σκανδαλοθηρικού εντύπου Minute και ιστορικό που πρόσκειται στην άκρα δεξιά. Ο δικηγόρος του Μπουισόν παραδέχθηκε ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικά, αλλά υποστήριξε ότι πρόκειται για "έγγραφα εργασίας", ηχητικές σημειώσεις του ίδιου για να προετοιμάζει την επόμενη συνάντηση. Οι περισσότερες τέτοιες ηχητικές σημειώσεις καταστράφηκαν, αλλά μερικές από αυτές εκλάπησαν όπως ισχυρίζεται.

Σε μια από αυτές ακούγεται ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ηχογράφηση του διαγγέλματος με τον οποίο ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, να ρωτά τον σύμβουλο του: "Ακούστηκαν αυτά τα βρομόσκυλα που γάβγιζαν;" στον κήπο του προεδρικού μεγάρου. Ο Μπουισόν, κάνοντας πνεύμα, απαντά: "Αναφέρεσαι στους δημοσιογράφους;" και συνεχίζει επαινώντας τον για την ομιλία του: "Ήταν πολύ καλό. Είχες σωστό τονισμό. Ξεχώριζες σωστά τις σημαντικές φράσεις".

Σε άλλη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, τίθεται το θέμα της αντικατάστασης του υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ. "Ο Μπρις λέει ότι το αίσθημα ανασφάλειας (των πολιτών) έχει υποχωρήσει αλλά όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν αληθεύει" φέρεται να λέει ο Σαρκοζί ο οποίος είχε αναγορεύσει σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητα την ασφάλεια. "Όσον αφορά τη μετανάστευση ο Μπρις έχει αναστολές", σχολιάζει ο Μπουισόν.

Ο Σαρκοζί δεν διέκοψε μετά την ήττα στις εκλογές, τις σχέσεις του με τον Μπουισό, τον οποίο πολλοί θεωρούν υπεύθυνο επειδή επέβαλλε στον Γάλλο πρόεδρο την ακροδεξιά ατζέντα του.Η δημοσιοποίηση αυτών των συνομιλιών θα βλάψουν πάρα πολύ τα σχέδια του πρώην προέδρου για ολική επαναφορά στη Γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ τόνισε ότι οι ηχογραφήσεις αυτές αποκαλύπτουν τα τεκταινόμενα κατά την πενταετία του Σαρκοζί στην προεδρία: "Μια πενταετία με μηχανορραφίες, προδοσίες, κυνισμό, χρήμα και περιφρόνηση του κράτους", όπως είπε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM