Γιανούκοβιτς: «Νεοφασίστες τραμπούκοι με εκδίωξαν»

Γιανούκοβιτς: «Νεοφασίστες τραμπούκοι με εκδίωξαν» Facebook Twitter
0

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εμφανίστηκε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μια εβδομάδα μετά τη φυγή του από το Κίεβο. Υποστήριξε ότι είναι εν ενεργεία πρόεδρος, αφού "δεν έχω παραιτηθεί, δεν έχω κατηγορηθεί και είμαι ακόμη ζωντανός".

Μιλώντας στις κάμερες από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, όπου βρίσκεται πλέον, ο Γιανουκόβιτς ισχυρίστηκε ότι «δεν ανετράπη», αλλά αναγκάστηκε να φύγει από το Κίεβο εξαιτίας απειλών που δεχόταν για τη ζωή του. Υποσχέθηκε δε ότι «θα συνεχίσει να μάχεται για την πατρίδα του». Μίλησε ακόμη για «νεαρούς νεο-φασίστες τραμπούκους», εκπροσώπους της απόλυτης μειοψηφίας που τον εκδίωξαν από την εξουσία και κατηγόρησε για την κρίση τη Δύση, η οποία - όπως είπε - ήθελε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του. Περιέγραψε δε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «πλήρη ανομία», «τρομοκρατία» και «χάος» , λέγοντας ότι οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, απειλούνται και εργάζονται με απειλές.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι με την ανεύθυνη πολιτική της που ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις στο Κίεβο είναι υπεύθυνη για τη βία και τους θανάτους.


Ο Γιανούκοβις αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν με τον οποίο συμφώνησαν συνάντηση. Όπως τόνισε πάντως, δεν σκοπεύει να ζητήσει στρατιωτική ενίσχυση από τη Ρωσία.

Μίλησε επίσης για «ενωμένη και αδιαίρετη» Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει τμήμα του κράτους, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία που έχει εξασφαλίσει με το δημοψήφισμα του 1991.

«Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις να χαρακτηρίσω τη νέα ηγεσία. Πρόκειται για ανθρώπους που υποστηρίζουν τη βία» δήλωσε ακόμη, χαρακτηρίζοντας παράνομο το ουκρανικό Κοινοβούλιο αλλά και τις εκλογές του Μαίου, τονίζοντας ότι δεν θα λάβει μέρος. Ζήτησε να γίνει εθνικό δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας.

Ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή μετά τις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους και τόνισε ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία, μόλις του δοθούν διεθνείς εγγυήσεις.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ουκρανικό λαό, για ό, τι συνέβη στην Ουκρανία επειδή δεν είχα τη δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα", είπε ο Γιανούκοβιτς που ζήτησε συγγνώμη και από τους αστυνομικούς (τα ουκρανικά ΜΑΤ με την ονομασία Μπερκούτ) επειδή χρειάστηκε να υποφέρουν για να κάνουν το καθήκον τους. Όπως τόνισε, δεν έδωσε καμία εντολή στους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ μέχρι που ακροδεξιοι διαδηλωτές άρχισαν εκείνοι να τους πυροβολούν με πυροβόλα όπλα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM