Μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ο Τουρτσίνοφ

Μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ο Τουρτσίνοφ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ θα αναλάβει προσωρινά χρέη προέδρου της χώρας, όπως αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία. Ο Τουρτσίνοφ είναι στενός σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και θα παραμείνει επικεφαλής του κράτους έως τις 25 Μαΐου οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος κάλεσε νωρίτερα σήμερα τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη. Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Γιανουκόβιτς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η Καθημερινή, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα, στενό σύμμαχο του Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με ξένους ηγέτες οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα η χώρα να στραφεί για βοήθεια προς τη Ρωσία και όχι προς τη Δύση.

Αντιδράσεις από το εξωτερικό

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνεργασία με την 'Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν 'Αστον» δήλωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι τώρα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο, να αναλογιστούν όλοι οι παράγοντες της Ουκρανίας την ιστορική τους ευθύνη,  για την υιοθέτηση, συναινετικών και δημοκρατικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο κύριος Βενιζέλος καλοσώρισε την απελευθέρωση της Γούλιας Τιμοσένκο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα συντελέσει στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο και απευθύνει έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα από την Κίνα όπου βρίσκεται , ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.Ο Λοράν Φαμπιούς μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στη σύναψη συμφωνίας στο τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται»

Διεθνή / Ιταλία: Η μία κοπέλα δεν ήξερε κολύμπι, έπεισε τους φίλους της να μείνουν και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και τους τρεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται» λέει εθελοντής - Νεκρές οι δύο κοπέλες, αγνοείται ο νεαρός - Η σπαρακτική ιστορία των τριών φίλων που χάθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού έχει συγκλονίσει την Ιταλία
NEWSROOM
Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM