Έρχεται το Global Forest Watch

Έρχεται το Global Forest Watch Facebook Twitter
0

 

Έρχεται το Global Forest Watch Facebook Twitter

Υπό διαρκή επιτήρηση σε πραγματικό σχεδόν χρόνο τίθενται τα δάση όλου του κόσμου χάρη σε ένα πρόγραμμα, αποτέλεσμα διεθνούς πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει το think tank World Resources Institute (WRI) και σαράντα εταίρoi, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Google και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Στόχος αυτού του προγράμματος το οποίο βασίζεται σε χιλιάδες δορυφορικές φωτογραφίες της ΝASA που επεξεργάστηκε η Google, είναι η παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών που συνδέεται με την παράνομη υλοτομία ή τις πυρκαγιές. Διότι, όταν το έγκλημα ανακαλυφθεί, είναι σχεδόν πάντα πολύ αργά. Όταν πρόκειται για τα πρωτογενή δάση, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη: Εχουν πλέον περιοριστεί στο 15% της αρχικής επιφάνειας τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την Google και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η γη έχει χάσει 2.300.000 τετραγωνικα χιλιόμετρα δάσους μεταξύ του 2000 και του 2012.


Ανάμεσα στις πολλές πηγές που θα τροφοδοτούν συνεχώς το globalforestwatch, δύο δορυφορικά προγράμματα επίσης θα συμβάλουν , ένα για να παρέχει ετησίως εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης και το άλλο για να παράσχει πολύ πιο τακτικά- κάθε 3 εβδομάδες-, εικόνες ελαφρώς λιγότερο ακριβείς αλλά πιο ενημερωμένες.

"Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για τις θέσεις εργασίας , την τροφή τους, το νερό τους. Περισσότερο από το ήμισυ της χερσαίας βιοποικιλότητας προέρχεται από δάση. Και πάνω από το 45% του άνθρακα επηρεάζεται. Η φροντίδα τους λοιπόν θα έπρεπε να αποτελεί προφανή και ύψιστη προτεραιότητα. Αλλά απέτυχε παταγωδώς », υπενθυμίζει ο διευθυντής του WRI, Andrew Steer.

Mε κόκκινο, η απώλεια δασών. Είναι εμφανής η απώλεια δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα, ιδίως στην περιοχή της Πελοποννήσου με τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία καλωσόρισε τα δύο νέα πάντα του ζωολογικού κήπου της Μαδρίτης

Διεθνή / Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία καλωσόρισε τα δύο νέα πάντα του ζωολογικού κήπου της Μαδρίτης

Ο Τζιν Σι και η Ζου Γιου έφτασαν από την Κίνα στον ζωολογική κήπο της Μαδρίτης στις 29 Απριλίου - Το γιγάντια πάντα είναι οι καλύτεροι «πρέσβεις» του Πεκίνου στο εξωτερικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βουλευτής απειλεί την Ουκρανία με «ασύμμετρη απάντηση» αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με όπλα των ΗΠΑ

Διεθνή / Βουλευτής απειλεί την Ουκρανία με «ασύμμετρη απάντηση» αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με όπλα των ΗΠΑ

Ο Ρώσος βουλευτής Καρταπόλοφ είπε ότι η απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει περιορισμένες πυραυλικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα δεν θα επηρεάσει την εισβολή
NEWSROOM
Γαλλία: Το Ελιζέ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία

Διεθνή / Γαλλία: Το Ελιζέ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι κανένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν έχει προσκληθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απόβαση στην Νορμανδία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ