Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέει την "γκρίζα ύλη" του εγκεφάλου με την ευφυΐα

Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέει την "γκρίζα ύλη" του εγκεφάλου με την ευφυΐα Facebook Twitter
2

Οι ερευνητές στη Βρετανία εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο συνδέει την ευφυΐα με τη λεγόμενη «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου και όπως υποστηρίζουν η ανακάλυψή τους αυτή μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA και αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου περισσότερων από 1.500 υγιών 14χρονων τους οποίους υπέβαλε σε μία σειρά από λεκτικά και μη λεκτικά τεστ νοημοσύνης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκεφαλικό τους φλοιό - την εξωτερική στοιβάδα του εγκεφάλου, γνωστή ως «γκρίζα ύλη» που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνείδηση.

Στη συνέχεια ανέλυσαν περισσότερες από 54.000 γενετικές παραλλαγές (μεταλλάξεις) που πιθανόν εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, έφηβοι που έφεραν μία συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου είχαν πιο λεπτό φλοιό στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου--και ήταν εκείνοι που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

«Η γενετική μετάλλαξη που εντοπίσαμε συνδέεται με την συναπτική πλαστικότητα -τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι νευρώνες», δήλωσε η Σιλβάν Ντεσκριβιέρ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου King's College.

«Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε επίπεδο νευρώνων σε συγκεκριμένες μορφές διανοητικών βλαβών, όπου η ικανότητα των νευρώνων να επικοινωνούν αποτελεσματικά, κατά κάποιον τρόπο, επηρεάζεται».

Η ίδια, ωστόσο, τονίζει ότι τα ευρήματά τους δεν συνιστούν ανακάλυψη κάποιου «γονιδίου της ευφυϊας».

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ευφυϊα επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το γονίδιο που εντοπίσαμε απλώς εξηγεί μία πολύ μικρή αναλογία των διαφορών στις νοητικές δυνατότητες», είπε η Ντεσκριβιέρ.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry (Μοριακή Ψυχιατρική) και μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αρκετές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός, καθώς όσοι πάσχουν από αυτές συχνά έχουν μειωμένες νοητικές δυνατότητες.

 

Πηγή: ΑΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι μαθησιακές δυσκολίες και ο αυτισμός δεν συνδέονται με την ευφυία. Υπάρχουν δυσλεξικοί αλλά και άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού κλπ με εξαιρετικά υψηλή νοημοσύνη, ανώτερη του ΜΟ.
Μήπως ο συντάκτης του ΑΠΕ να χρησιμοποιούσε τον καθιερωμένο όρο "φαιά ουσία" αντί του "γκρίζα ύλη"; Είπαμε, ναι στην εκλαΐκευση, αλλά ας υπάρχουν και κάποια όρια. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο -κατά τα φαινόμενα ερασιτέχνης- μεταφραστής απλώς μετέγραψε το "gray matter" στα Ελληνικά χωρίς πολλή σκέψη. Είναι κι αυτή η άτιμη η έλλειψη γκρίζας ύλης...