Ρωσία: Τελετή μνήμης για τους νεκρούς στο Λένιγκραντ

Ρωσία: Τελετή μνήμης για τους νεκρούς στο Λένιγκραντ Facebook Twitter
5

Στις 27 Ιανουαρίου η Ρωσία τιμά την μνήμη των νεκρών του Λένιγκραντ. Η γνωστή και ως Πολιορκία των 900 ημερών της σημερινής Αγίας Πετρούπολης άφησε πίσω της εκατομμύρια θύματα και μια πόλη-φάντασμα. Φέτος μάλιστα συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την νικηφόρο μάχη των Ρωσικών δυνάμεων.

Πολιτική ηγεσία και χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο Ηρωικών Υπερασπιστών του Λένινγκραντ.

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι η Ρωσία μέσα σε 4 μήνες, έχασε τόσους άνδρες, όσους η Μεγάλη Βρετανία σε 4 χρόνια.

 

«Θυμάμαι την παρέλαση. Θυμάμαι τους στρατιώτες που βάδιζαν, κουρασμένοι και βρώμικοι κι όμως ο κόσμος τους αγκάλιαζε και τους φιλούσε. Ήμουνα μικρό παιδί και στεκόμουν δίπλα στην μητέρα μου. Όμως θυμάμαι κάθε στιγμή» υποστηρίζει μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Μετά την νίκη, η μητέρα μου και εγώ χορεύαμε για μέρες στην πλατεία των Ανακτόρων μου. Η μητέρα μου έχασε και ένα απο τα παπούτσια της..» θυμάται μια κυρία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην έκθεση με τίτλο «Η μεγάλη μάχη του Πατριωτικού Πολέμου 1941-1945». Με την οικονομική στήριξη του κράτους, μια ομάδα νέων ερευνητών μελέτησε αρχεία και εντόπισε πολεμικά αντικείμενα της εποχής. Στη συνέχεια ένωσε τα κομμάτια και αφηγήθηκε την ιστορία του πολέμου.

Η πολιορκία των 900 ημερών γονάτισε τον άμαχο πληθυσμό του Λένιγκραντ. Πείνα και αρρώστιες οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες γυναίκες και παιδιά. Πολλές οικογένειες πέρασαν τρεις χειμώνες μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, αφού ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση δεν υπήρχαν. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος, αφού δεν μπορεί να υπολογισθεί πόσοι νεκροί θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM