LIVE!

Τα δέντρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα όσο γερνάνε

Τα δέντρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα όσο γερνάνε Facebook Twitter
1

α δέντρα επιταχύνουν τον ρυθμό της ανάπτυξής τους, όσο μεγαλώνουν σε ηλικία και μέγεθος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη- ορόσημο έρχεται να ανατρέψει την έως τώρα διαδεδομένη πεποίθηση πως τα γέρικα δέντρα είναι λιγότερο παραγωγικά και αναπτύσσονται πολύ πιο αργά.

«Η ιδέα ότι τα παλαιότερα δάση αργοπεθαίνουν, είναι ένας μύθος στην πραγματικότητα», σύμφωνα με τους ερευνητές. «Τα πιο νεαρά δέντρα μπορεί να αναπτύσσονται ταχύτερα από σχετική άποψη, δηλαδή χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να διπλασιάσουν το μέγεθός τους, όμως, σε απόλυτους όρους, τα γέρικα δέντρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο», όπως επισημαίνουν.

Η έρευνα έχει και περιβαλλοντική σημασία, καθώς δείχνει ότι τα μεγάλα δέντρα, απορροφούν από τον αέρα περισσότερο άνθρακα από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, συνεπώς, όσο ζουν, βοηθάνε περισσότερο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι 38 ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον δασολόγο-οικολόγο Νέιτ Στέφενσον της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν πάνω από 673.000 δέντρα (μερικά ηλικίας άνω των 80 ετών), που ανήκουν σε 403 είδη και στις έξι ηπείρους του πλανήτη. Όπως διαπίστωσαν, στη συντριπτική πλειονότητα των ειδών (σε ποσοστό 97%) τα μεγάλα και γέρικα δέντρα αυξάνουν περισσότερο τη μάζα τους και, παράλληλα, απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες ατμοσφαιρικού άνθρακα, σε σχέση με τα μικρότερα και νεαρότερα δέντρα.

«Σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν η ανάπτυξή μας να συνεχίζει να επιταχύνεται μετά την εφηβεία, αντί να επιβραδύνεται. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι θα είχαν βάρος μισό τόνο όταν θα έφθαναν στη μέση ηλικία και πάνω από έναν τόνο όταν θα έπαιρναν σύνταξη», δήλωσε ο Στέφενσον.

«Σε απόλυτα μεγέθη», σύμφωνα με τη μελέτη, «δέντρα με διάμετρο 100 εκατοστών τυπικά αυξάνουν τη μάζα τους κατά δέκα έως 200 κιλά κάθε χρόνο, με μέσο όρο τα 103 κιλά ετησίως. Αυτός ο ρυθμός είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με την αύξηση των δέντρων του ίδιου είδους, που έχουν διάμετρο 50 εκατοστών. Η περισσότερη αυτή μάζα (του γέρικου δέντρου) ισοδυναμεί με το να προστίθεται στο δάσος ένα τελείως νέο δέντρο διαμέτρου δέκα έως 20 εκατοστών κάθε χρόνο».

Τα νέα ευρήματα επεκτείνουν ουσιαστικά σχεδόν στο σύνολο των δέντρων τη διαπίστωση μιας προηγούμενης έρευνας του 2010, σύμφωνα με την οποία δύο από τα ψηλότερα δέντρα της Γης, ο ευκάλυπτος και η σεκόγια, αναπτύσσονται με εντυπωσιακό ρυθμό όσο γερνάνε. Η νέα μελέτη συμπεραίνει πως «η ταχεία ανάπτυξη στα γιγάντια δέντρα αποτελεί τον κανόνα παγκοσμίως και μπορεί να υπερβεί τα 600 κιλά ετησίως για τα μεγαλύτερα από αυτά».

Τα δέντρα αντιμετωπίζουν διάφορες απειλές, όπως αποψίλωση των δασών, ξηρασίες, πυρκαγιές, ασθένειες κ.α. Μια έρευνα του 2012 εκτίμησε ότι τα μεγάλα δέντρα αποτελούν πια λιγότερο από το 2% των συνολικών δέντρων οποιουδήποτε δάσους, όμως περιλαμβάνουν το 25% της συνολικής βιομάζας του δάσους και γι' αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία του όλου οικοσυστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

Διεθνή / Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

«Να σταματήσει το λουτρό αίματος που σκοτώνει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες» γράφει - Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό
LIFO NEWSROOM
«Άρματα του Γεδεών»: Η Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Διεθνή / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων - Πάνω από 250 νεκροί - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Διεθνή / Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Η Πορτογαλία ψηφίζει ξανά μέσα σε τρία χρόνια, με φόντο κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Μοντενέγρο και άνοδο της ακροδεξιάς. Ποια κόμματα προηγούνται και γιατί η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη.
LIFO NEWSROOM
Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Διεθνή / Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Οι Ρώσοι ζήτησαν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών για εκεχειρία - Τι απάντησε η Ουκρανία και ποιες οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Διεθνή / Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας, και του Καρόλ Ναβρότσκι, συντηρητικού ιστορικού που στηρίζεται από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η μελέτη των οικοσυστημάτων είναι κάτι το πολύπλοκο και εντυπωσιακό. Ειδικά για τα δασικά τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές έρευνες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα βασικά των οποίων είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας από καυσαέρια συμβατικών καυσίμων και η ξηρασία των εδαφών. Η πορεία των δασών τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως είναι σαφώς βελτιωμένη. Η μεγάλες καταστροφές τους ήταν στις δεκαετίες που προηγήθηκαν του 1980, όπου η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα ήταν ανεξέλεγκτη, δημιουργώντας διακρατικά προβλήματα ειδικά στην βόρεια Ευρώπη και βόρεια Αμερική.Η συγκεκριμένη έρευνα έδωσε αυτά τα αποτελέσματα τώρα που η κατάσταση (κυρίως της όξυνσης των εδαφών των δασών) έχει σχετικά περιοριστεί και σε μικρό βαθμό αναστραφεί θετικά. Τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης θα ήταν ελάχιστα σε σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα, αν υπήρχε περισσότερη γνώση τα προηγούμενα χρόνια. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες (και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα επιστημονική γνώση για την κατανόηση τους) για να ενημερωθεί κάποιος για το πόσο ουσιαστική συμβολή έχουν τα δάση παγκοσμίως στην ζωή μας. Πιστέψτε με αξίζει!