Η Νορβηγία ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία της

Η Νορβηγία ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία της Facebook Twitter
1

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας έχει αρχίσει να ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία στις συλλογές της. Θα επεξεργαστεί μάλιστα τα αρχεία ώστε να είναι εύκολη η αναζήτησή τους και θα διαθέτει για διάβασμα στο διαδίκτυο. Όλοι οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να "κατεβάζουν" τα βιβλία που δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα για ανάγνωση διαδικτυακά.

Το γεγονός παίρνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σημειώσουμε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας υποχρεούται με νόμο να διαθέτει όλο το δημοσιευμένο περιεχόμενο, όλων των ειδών. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Νορβηγία, από το Μεσαίωνα έως σήμερα, σε λίγα χρόνια (οι ειδικοί υπολογίζουν ότι όλη η διαδικασία θα πάρει 20 με 30 χρόνια) θα είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει Νορβηγική διεύθυνση ip. 

Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στη Φιλανδία και Βρετανία, αλλά η Νορβηγία είναι η μοναδική χώρα που ήρθε σε συμφωνία με τους εκδότες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει και βιβλία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ