Λαγκάρντ: Η ασυμφωνία στις ΗΠΑ, θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία

Λαγκάρντ: Η ασυμφωνία στις ΗΠΑ, θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία Facebook Twitter
1

Η η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα πως το shutdown στις ΗΠΑ, παράλληλα με την αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους της χώρας, θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

Ζήτημα «ύψιστης σημασίας», θεωρεί η Λαγκάρντ πως είναι να συμφωνήσουν τελικά στην αύξηση του χρέους, Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πριν την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου.

« Το έχω δηλώσει πολλές φορές, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν σε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή σήμερα και σε περισσότερη αργότερα, και να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους με μέτρα που δεν θα απειλήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά με μέτρα αύξησης των εσόδων και περιορισμού των δαπανών», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Γουόλ Στριτ έχει τις ελπίδες του ο Ομπάμα

 

Εντωμεταξύ, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, έχει τις ελπίδες του στην Γουόλ Στριτ, μετά και τη χθεσινή αποτυχία συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Ομπάμα, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της Γουόλ Στριτ, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan Chase, Goldman Sachs και Bank of America, προκειμένου να συζητήσουν το όριο δανεισμού και άλλα οικονομικά ζητήματα, και με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο κήρυξης χρεοκοπίας μετά τις 17 Οκτώβρη.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες, που είναι μέλη του λόμπι Financial Services Forum, μαζί με 250 επιχειρήσεις έστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Εξοργισμένος με τους Ρεπουμπλικανούς ο Ομπάμα

 

«Είναι σημαντικό για εκείνους να αναγνωρίσουν ότι αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες στην οικονομία μας και στα κέρδη τους», είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται «εξοργισμένος» με τη στάση των Ρεπουμπλικανών  και τόνισε ότι  αρνείται να διαπραγματευτεί «με την εξτρεμιστική πτέρυγα ενός κόμματος. Το μήνυμα που έχω για του ηγέτες του Κογκρέσου είναι ότι ώσπου να έχουμε στα χέρια μας μία ξεκάθαρη νομοθεσία που θα ξανα-ανοίγει την κυβέρνηση... μέχρι να το κάνουμε αυτό, μέχρι να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο θα επιτρέψει στο (υπουργείο Οικονομικών) να κάνει πληρωμές τις οποίες το ίδιο το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει, δεν θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το σενάριο της χρεοκοπίας

 

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να κηρύξουν χρεοκοπία αν το όριο δανεισμού δεν αυξηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λόιντ Μπλανκφεΐν, επικεφαλής της Goldman Sachs, που ανέφερε πως «για το κλείσιμο της κυβέρνησης υπάρχει προηγούμενο, για τη χρεοκοπία δεν υπάρχει προηγούμενο».

Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «Το μόνο που ζητάμε είναι συζήτηση και ίση μεταχείριση των Αμερικανών υπό το Obamacare».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ