Οι Γερμανοί ψηφίζουν, οι Ευρωπαίοι αγωνιούν

Οι Γερμανοί ψηφίζουν, οι Ευρωπαίοι αγωνιούν Facebook Twitter
1

Από τις 9 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία για μια εκλογική αναμέτρηση που σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα επηρεάζει μόνο τη γερμανική πραγματικότητα, αλλά συνολικά την ευρωπαϊκή. Η Άνκελα Μέρκελ που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα είναι δύσκολα να επαναλάβει τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, κάλεσε τους Γερμανούς να της δώσουν «ισχυρή εντολή, παραδέχτηκε πάντως ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους εταίρους της Μέρκελ να κινδυνεύουν να μείνουν έξω από το Κοινοβούλιο, μη συγκεντρώνοντας  σε δύναμη, το όριο του 5%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από το κόμμα κατά του ευρώ και να αναδείξει τα οφέλη από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, στην τελευταία ομιλία της μίλησε ενθουσιωδώς για το ευρώ, λέγοντας:  «Η σταθεροποίηση του ευρώ είναι κάτι καλό όχι μόνον για την Ευρώπη, αλλά και για τα συμφέροντα της Γερμανίας…Διασφαλίζει την ευημερία μας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας».

Μάλιστα, σημείωσε ότι για να τα πηγαίνει καλά μακροπρόθεσμα η Γερμανία, πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη στους εταίρους που το έχουν ανάγκη.

Η τελευταία δημοσκόπηση (στην Γερμανία μπορούν να δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις, ακόμη και την Κυριακή), δείχνει, σύμφωνα με την DW, ότι  Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, προηγούνται κατά μία μονάδα των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, δηλαδή 45% έναντι 44%.

Πιο συγκεκριμένα: στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 39% και οι Φιλελεύθεροι 6%, ενώ στην αντιπολίτευση οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 26%, οι Πράσινοι 9% και επίσης 9% το Κόμμα της Αριστεράς.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα μεταδοθούν αμέσως μετά ενώ τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές;

LiFO politics / Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές;

Ο δημοσιογράφος Φέρυ Μπατζόγλου, που εργάζεται ως ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ, επέστρεψε από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου είχε πάει για να καλύψει τις εκλογές που έγιναν εκεί πρόσφατα, και περιγράφει στη Βασιλική Σιούτη όσα κατέγραψε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Διεθνή / Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

«Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος
NEWSROOM
Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM